Annons

Muhammedbilder motiv till massaker i Mali

Tre islamistiska extremister döms till döden för terrordåden i Mali 2015, då 25 människor dödades i attacker mot en nattklubb och ett lyxhotell.
Motivet var hämnd för satirtidningen Charlie Hebdos publicering av Muhammedkarikatyrer samma år, enligt en av de dömda.
Publicerad 28 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Soldater utanför hotell Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako efter dådet 2015. Arkivbild.
Soldater utanför hotell Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako efter dådet 2015. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

En av de tre åtalade döms i sin frånvaro.

En fransman, en belgare och tre malier dödades när beväpnade män öppnade eld mot nattklubben La Terrasse i huvudstaden Bamako 2015 i syfte att mörda västerlänningar.

Annons

Vid massmordet på hotell Radisson Blu i Bamako samma år dödades 20 människor, 14 av dem utlänningar.

– Vi skäms inte vi är stolta, sade en av de dömda under rättegången i Bamako sedan han förklarat att motivet till terrordåden var publiceringen av Muhammedkarikatyrer i Frankrike.

I januari 2015 tog sig beväpnade islamistiska extremister in på den franska Charlie Hebdos lokaler i Paris och mördade tolv personer som hämnd för att tidningen publicerat satirbilder av Muhammed.

Den påstådda motivbilden till dåden i Mali ger nu ett eko till den hätska konflikt som trappats upp mellan Frankrike och vissa islamistiska läger efter det brutala mordet på läraren Samuel Paty den 16 oktober i år.

Paty, som knivhöggs till döds och sedan fick huvudet avskuret, hade kort före dådet visat satirbilder på profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet, vilket antas vara motivet till att han dödades. President Emmanuel Macron har efter mordet försvarat Patys rätt att visa bilderna.

Fakta: Charlie Hebdo

Fakta: Charlie Hebdo

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo grundades i Paris 1970. Den har sitt ursprung i satirtidskriften Hara-Kiri, som förbjöds 1970 efter ett skämt om ex-presidenten Charles de Gaulles bortgång. 1981 lades den ned men återuppstod 1991.

Tidningen är särskilt känd för sina provokativa teckningar och sekulära, antireligiösa hållning. Måltavlorna är ofta religiösa ledare och företeelser samt politiker och andra offentliga personer.

Under 2000-talet blev tidningen beryktad för sin drift med islam, bland annat publicerades 2006 kontroversiella satirteckningar av profeten Muhammed. Flera muslimska organisationer stämde Charlie Hebdo för rasism och förtal av islam, men tidningen frikändes av domstolen.

2011 totalförstördes tidningens lokaler av en brandbomb.

Den 7 januari 2015 tog sig beväpnade islamistiska extremister in på redaktionen och mördade tolv personer.

I slutet av september 2020 höggs två personer med en köttyxa utanför tidningens tidigare kontor. Den misstänkte 18-årige gärningsmannen sade sig ha velat hämnas teckningarna på Muhammed som åter publicerats. Ytterligare sex personer omhändertogs av polis efter dådet.

Källor: Nationalencyklopedin och BBC

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons