Annons

Klart: Världsmästaren stängs av – missar OS

Christian Coleman, 24, missar sommar-OS i Tokyo nästa år.
Den amerikanske friidrottsstjärnan har stängts av i två år efter att ha missat tre dopningskontroller under förra året.
Enligt Colemans agent kommer domen att överklagas till Cas.
Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Christian Coleman missar OS. Arkivbild.
Christian Coleman missar OS. Arkivbild.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Den regerande världsmästaren på 100 meter, Christian Coleman, stängs av i två år och missar OS. Det meddelar det internationella friidrottsförbundets integritetsenhet, Athletics Integrity Unit (AIU).

Det var i somras som AIU stängde av 24-åringen tills vidare för att ha brustit i sin vistelserapportering. Regelverket säger att tre missar i rapporteringen inom ett år kan leda till två års avstängning.

Fälls av kvitton

Annons

Amerikanen skyllde en av sina missar på att han var ute och köpte julklappar. En förklaring som AIU inte köpte. Coleman skulle ha varit tillgänglig mellan 19.15 och 20.15 och skulle, enligt egen utsago, ha återvänt från julhandeln strax innan 20.15. Problemet?

I utredningen som gjorts används två kassakvitton, utskrivna klockan 19.53 på restaurangkedjan Chipotle respektive 20.22 hos butikskedjan Walmart, som bevis mot honom.

Colemans avstängning kommer att gälla till den 13 maj 2022 vilket gör att han bland annat missar de framskjutna olympiska sommarspelen i Tokyo som arrangeras nästa år. Enligt Reuters kommer dock Christian Coleman att överklaga domen till idrottens skiljedomstol, Cas. Det säger hans agent Emanuel Hudson i ett uttalande:

"Beslutet är olyckligt och kommer omedelbart att överklagas till Cas. Mr Coleman har inget ytterligare att säga förrän saken behandlas juridiskt."

Vann VM-guld

För ett drygt år sedan tog han sitt första VM-guld i karriären när han vann på tiden 9,76 sekunder i Doha.

Världsmästaren på 400 meter, Salwa Eid Naser, friades i förra veckan från dopningsbrott på grund av missar i sin vistelserapportering. Detta efter en teknikalitet som var till den 22-åriga Bahrainlöparens fördel.

2018 blev svenska löparstjärnan Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.

Fakta: Vistelserapportering

Fakta: Vistelserapportering

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons