Sport

Klart: Världsmästaren stängs av – missar OS

Christian Coleman missar OS. Arkivbild.
Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Sport
Sport Christian Coleman, 24, missar sommar-OS i Tokyo nästa år.
Den amerikanske friidrottsstjärnan har stängts av i två år efter att ha missat tre dopningskontroller under förra året.
Enligt Colemans agent kommer domen att överklagas till Cas.
PREMIUM

Den regerande världsmästaren på 100 meter, Christian Coleman, stängs av i två år och missar OS. Det meddelar det internationella friidrottsförbundets integritetsenhet, Athletics Integrity Unit (AIU).

Det var i somras som AIU stängde av 24-åringen tills vidare för att ha brustit i sin vistelserapportering. Regelverket säger att tre missar i rapporteringen inom ett år kan leda till två års avstängning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Skrällen: Klæbo besegrad för första gången på två år

Erik Valnes besegrade Johannes Høsflot Klæbo. Emil Iversen blev trea.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva /TT
Sport
Sport Johannes Høsflot Klæbo vann alla individuella sprintar han ställde upp i under fjolårssäsongen.
Men i Ruka blev kungen av sprint besegrad för första gången på två år av landsmannen Erik Valnes, 24.
– Det har varit en dröm sedan jag var en liten grabb, säger Valnes.

Johannes Høsflot Klæbo såg ut att gå mot seger i finalen och gjorde ett litet ryck i den sista backen.

Men landsmannen Erik Valnes var den enda som tog upp kampen och i toppen av backen var han också förbi.

På upploppet var Valnes sedan starkare och kunde vinna för första gången i världscupsammanhang.

– Det är första världscupsegern och det har varit en dröm sedan jag var en liten grabb. Det är väldigt stort för mig, säger en emotionell och tagen Erik Valnes.

Senast Klæbo förlorade var just i Ruka när han blev tvåa där 2018. Sedan dess har han 15 raka segrar i individuell sprint.

Norge gjorde precis som Sverige och fyllde hela pallen. Emil Iversen nöp tredjeplatsen.

För svensk del var Johan Häggström den enda som tog sig till semifinal, där han blev utslagen.

Simon Norberg/TT

Sport

Sverige tappade ledning i EM-kvalet

Christopher Czerapowicz blev bästa poängplockare mot Nederländerna, men Sverige tappade en ledning till förlust. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport Sverige föll tungt i EM-kvalet i basket mot Nederländerna i Istanbul. Trots en niopoängsledning i början av andra halvlek blev det förlust med två poäng, 76–78.

Både Sverige och Nederländerna inledde kvalspelet i februari med vinst mot Turkiet och förlust mot Kroatien.

De tre bästa lagen går vidare från gruppen och då Turkiet, som förlorat sina två första matcher, nu har alla stjärnor tillbaka förväntas Sverige och Nederländerna göra upp om tredjeplatsen.

Nu kom svenskarna till spel utan flera av sina stjärnor. Före detta NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeffery Taylor saknas på grund av spel i Euroleague, guarden Ludde Håkansson har testat positivt för covid-19 och William Magarity är axelskadad.

Till en början såg det dock positivt ut i kvalmatchen som spelades i en coronasäkrad bubbla i Istanbul.

Sverige ledde under större delen och i början av andra halvlek var försprånget uppe i nio poäng, 47–38.

Men sedan föll det mesta samman. Sverige gjorde bara 12 poäng i den tredje kvarten och när den var över ledde nederländarna med två poäng. Ett försprång som sedan var uppe i tio poäng med bara 90 sekunder kvar.

Men svenskarna putsade till siffrorna i slutet och såg till att chansen ändå finns kvar om det blir en inbördes kamp mot Nederländerna i kvalet.

Spanienproffset Christopher Czerapowicz, Obradoiro, blev bäste poängplockare med 21 poäng medan Johan Löfberg stannade på 16.

Sverige möter också Kroatien i bubblan i Istanbul på söndag innan kvalet avslutas i februari, bland annat med ett returmöte mot Nederländerna.

Göran Sundberg/TT

Sport

”Man kan inte bara se till städerna”

Ballingslövs GoIF:s ordförande Johan Jönsson är kritisk till Skåneboll som inte tar så stor hänsyn till de mindre klubbarna på landsbygden.
Foto: Carl-Johan Bauler
Sport
FOTBOLL Skånes Fotbollsförbund måste ta större hänsyn till de mindre klubbarna på landsbygden, det menar Ballingslövs GoIF:s ordförande Johan Jönsson efter att de helt plötsligt blivit placerade i en annan division sex-serie.

Ballingslövs GoIF misslyckades i kvalet till division fem men tar ny sats nästa år och tanken var att de skulle tampas i Hässleholmssexan (division sex norra B) med lag som Finja, Mala och Vankiva, men så blir inte fallet. För när Östanå Bruk drog sig ur efter att det första serieförslaget kom ut flyttades Ballingslövs till division sex norra A med i huvudsak lag från Osby och Östra Göinge kommuner, samt IK Kamp (Håkanryd) och Näsum.

– Jag fick inte reda på det förrän jag läster det på nätet. Kamp gjorde ett förslag som vi stöttade, men tydligen valde Skåneboll att inte gå på det, säger Johan Jönsson som är ordförande i Ballingslövs GoIF.

Vill att Skåneboll tänker annorlunda i framtiden

IK Kamps förslag gick ut på att Bjärlöv, Kamp och Näsum skulle flyttas till division sex nordöstra A, Skepparslöv, Vilan och Önnestad till division sex norra B och Mala, Vankiva och Vittsjö till division sex norra A för att på så sätt göra lagens resor med jämbördiga.

– Jag trodde att de (Skåneboll) kanske skulle se det från ett annat sätt för en gångs skull. Framför allt tänker jag på Kamp och Näsum, att de skulle slippa köra genom Kristianstad för varje bortamatch. Men det har alltid varit så att lagen runt Kristianstad varit lite heliga, de ruckar man inte på, säger Johan Jönsson och menar att det är viktigt att Skåneboll tänker med på stad kontra landsbygd.

– Man kan inte bara se till städerna och vad som är bäst för lagen där. Det är likadant med lagen i Malmö, flyttas något av dem blir det liv.

Hässleholmssexan blir ett getingbo

Rent sportsligt så tror Johan däremot att det kan vara bättre att spela i den serien de placerats i nu. Dels för att de får möta lite nya lag, dels för att motståndet kanske inte är lika hårt där.

– Vi har alltid mött samma lag de senaste åren så det kan vara kul med lite nya lag. Sen tror jag att Hässleholmssexan inte blir nådig om man vill vinna den och gå upp.

Att serieflytten skulle innebära att de tappar en massa spelare tror han däremot inte, då finns det större farhågor på annat håll.

– Kommer inte serierna igång i april kommer många klubbar får det svårt med spelare, det är jag säker på.

Beklagar Osbergs avhopp

För några veckor sedan blev de också klart att Ballingslövs sportchef Joakim Osberg slutar efter sex år.

– Det är tråkigt att han tagit det beslutet, men jag har full respekt för att han vill lägga tiden på familjen. Han har varit en stor tillgång och eldsjäl för oss, säger Johan Jönsson.

Letar ni efter en ny sportchef?

– Vi tittar på det, men sen är jag inte så orolig för vi har mycket bra folk i bakgrunden.

FAKTA

Så spelas herrserierna

Division 4 östra: Dalby, Glimåkra, Gärsnäs, Hjärsås/Värestorp, IFK Simrishamn, Lunnarp, Rydsgård, Sankt Olof, Tomelilla, Vanneberga, Ystads IF, Öja.

Division 5 nordöstra: Bjärnum, Broby, Edenryd, Farstorp, Hanaskog, Hästveda, IFK Osby, Nävlinge, Sibbhult, Tosteberga/Nymölla, Vinnö, Wä.

Division 6 norra A: Ballingslöv, Bjärlöv, IFK Knislinge, Jägersborg/Verum, Kamp, Lönsboda, Näsum, Osby FF, Strömsborg, Treby, Wisseltofta.

Division 6 norra B: Finja, Hörja/Röke, Mala, Norra Rörum, Sösdala, Tjörnarp, Trepca FC Hässleholm, Tyringe, Vankiva, Vinslöv, Vittsjö.

FAKTA

Så spelas damserierna

Division 3 nordöstra: Farstorp, Gärds Köpinge, Hanaskog, Hjärsås/Värestorp, Hörby, Sibbhult, Stehag, Sösdala, Vinslöv, Wä, Önnestad. (Ytterligare ett lag ska tillsättas i serien efter att Vittskövle dragit sig ur den 27/11)

Division 4 nordöstra: Bjärnum/Hästveda, Edenryd, Finja, Hörja, Höör, Lönsboda, Ovesholm, Tyringe, Vanneberga/Kiaby, Vinnö, Wisseltofta.

Sport

Europa- och PGA-touren fördjupar samarbete

Alex Norén spelar både på Europatouren och PGA-touren. Nu fördjupar tourerna sitt samarbete.
Foto: Andy Clayton-King/AP/TT
Sport
Sport

Europatouren och PGA-touren i golf har ingått en "strategisk allians" som framöver ska fördjupa de två största herrtourernas samarbete.

Samarbetet rör bland annat mediarättigheter, där PGA-touren köper en minoritetspost i Europatourens produktionsbolag. Tävlingsscheman och prispengar är andra punkter där tourerna ska jobba tillsammans, men exakt hur återstår att se. PGA-tourens kommissionär Jay Monahan tar samtidigt plats i Europatourens styrelse.

"Det här partnerskapet är ett historiskt ögonblick för golfen och en fantastisk möjlighet för både Europatouren och PGA-touren att utforska sätt att samarbeta i det absoluta toppskiktet av vår sport för att främja herrarnas professionella spel", säger Keith Pelley, Europatourens vd.

Sport

Falck tog historisk seger mot världstvåan

Mattias Falck. Arkivbild
Foto: Per Hällström/TT
Sport
Sport Mattias Falck fortsätter att bryta ny bordtennismark.
I kvartsfinalen av WTT i Macao slog han världstvåan Xu Xin för första gången i karriären, 3–1 i set.
– Det här och VM-finalen är det största som har hänt svensk pingis på 20 år, säger pingislegendaren Mikael Appelgren, som har stöttat på telefon, till Aftonbladet.

Den toppseedade Xu Xin fick friheten att välja sin kvartsfinalmotståndare, och den kinesiske världstvåan landade på Mattias Falck. Han hade ju trots allt aldrig förlorat mot svensken tidigare.

Det har han nu.

Falck vann med 3–1 i set (11–7, 11–10, 2–11, 11–8) och är klar för semifinal på lördag förmiddag, svensk tid. Där ställs han mot världstolvan Wang Chuqin, Kina.

"Jag har spelat väldigt bra de senaste veckorna. Jag är rappare och snabbare nu, formen är väldigt bra så jag kände mig positiv inför matchen och trodde på mig själv. När jag dessutom fick en så bra start med några fina forehandpoäng på hans låga skruvöppning så blev han nog konfunderad, det är något jag haft problem med i hans spel tidigare men nu var det bara att spela ut", säger Falck till Svenska bordtennisförbundets hemsida.

Mattias Falck har förbundskaptenen och tränaren Jörgen Persson med sig på plats. Dessutom har Mikael Appelgren stöttat på telefon hemifrån.

Segern mot Xu Xin är en enorm framgång, i nivå med Falcks VM-silver i Budapest förra året, säger Appelgren.

– Det här och VM-finalen är det största som har hänt svensk pingis på 20 år. Han har så starkt psyke och så stor vinnarskalle, han ger sig aldrig. Det här ger mycket pengar och bra seedningspoäng till OS i Tokyo i sommar, han kommer att bli farlig på OS, säger Appelgren om Falck till Aftonbladet.

Rättad: I en tidigare version av texten hade Mikael Appelgren fel titel.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Sport

Första duellen: "Therese bär favoritskapet"

Therese Johaug. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen
Sport
Sport Duellen höll på att bli inställd.
Men nu väntar säsongens första möte mellan den norska drottningen Therese Johaug och de svenska utmanarna.
– Jag har svårt att se att Therese inte bär på favoritskapet, säger Ebba Andersson till TT.

Ni kommer kanske ihåg hur det såg ut när vi gjorde bokslut för förra säsongen?

I den avslutande tremilen på ett folktomt Holmenkollen såg Therese Johaug ut att gå mot en överlägsen seger på hemmaplan.

Men med dåliga skidor under fötterna och tre ursinniga svenskor, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla, på jakt åt de ikapp över en minut på norskan.

Det hela slutade med att Karlsson spurtade ner Johaug och med svenskt på både tredje- och fjärdeplats.

Klassisk stil

Det är snart nio månader sedan, men alltjämt senaste gången de möttes i en distanstävling.

Efter fredagens inledande sprint där både Frida Karlsson och Therese Johaug tog sig vidare från kvalet, Ebba Andersson blev 36:a, är det inga större tidsdifferenser mellan åkarna i tabellställningen.

– Först och främst ser jag fram emot att stå på startlinjen i en världscup och mäta sig mot de övriga. Det är kul och en utmaning att tävla mot de bästa. Jag har svårt att se att Therese inte bär på favoritskapet, men det ska bli kul att ta sig an den utmaningen och göra ett bra lopp, säger Andersson till TT.

Under lördagen väntar 10 kilometer klassisk åkning med individuell start innan söndagens jaktstart, som avslutar minitouren.

Tummen upp

Nu laddar hon upp för en duell mot Johaug igen.

– Jag är supertaggad på att tävla och känner mig pigg i kroppen. Jag tycker det är kul att det avslutas med en jaktstart. Det blir att man inte får ha en dålig dag under hela helgen.

Frida Karlsson har dragits med en inflammation i höftböjaren under veckan, men gav tummen upp efter sprinten där hon imponerade.

– Skönt att kroppen fungerade. Jag fick de svar jag ville, säger hon i SVT.

Det såg först ut som att Norge inte skulle få tävla i Ruka efter att landslagstränaren Eirik Myhr Nossum testades positivt för covid-19 när laget hade landat i Finland. Ett kontrolltest visade sedan att han var negativ.

Simon Norberg/TT

FAKTA

Fakta: Ställningen i minitouren efter sprinten

1. Linn Svahn, Sverige

2. Maja Dahlqvist, Sverige, +0,02

3. Ana Stenseth, Norge, +0,02

4. Jonna Sundling, Sverige,

5. Lotta Udnes Weng, Norge

– -------------------------------------------

17. Frida Karlsson, Sverige, +0,28

23. Jessie Diggins, USA, +0,31

30. Therese Johaug, Norge, +0,34

36. Ebba Andersson, Sverige, +0,38

67. Heidi Weng, Norge, +0,50

FAKTA

Fakta: Så fungerar minitouren

Minitouren i finländska Ruka består av tre dagar och lika många etapper, fredag-söndag.

Sprint på fredagen, distanslopp på lördagen och så en avslutande jaktstart på söndagen.

I sprinten får åkarna avdrag på sin tid om de slutar topp 30. Vinnaren får 30 bonussekunder och den som slutar på plats 30 får två.

Lördagen kör både damer och herrar 10 respektive 15 km klassisk stil med intervallstart. Deras åktid räknas sedan ihop med fredagens åktid vilket ger startlistan för jaktstarten.

På söndagen avslutas minitouren med en jaktstart. 10 km för damer och 15 km för herrar i fri stil. Den åkare som varit snabbast totalt under fredag och lördag är den åkare som går ut först i jaktstarten. Den som går först över mållinjen vinner minitouren.

Etappsegern går till den som är snabbast på etappen. Det behöver nödvändigtvis inte vara samma åkare som vinner minitouren.

I en tour delas färre världscuppoäng ut till segraren.

Varje enskild etapp ger världscuppoäng till topp 30, men färre poäng än en vanlig världscuptävling.

Segraren av etappen får 50 poäng i stället för 100.

Men även minitouren ger poäng. Topp 30 får poäng och här får segraren av hela minitouren 200 poäng.

Källa: Fis

Sport

KHL-landslag till Moskvaturneringen

Magnus Pääjärvi och de andra KHL-svenskarna kommer förmodligen att få chansen i Tre Kronor i nästa landslagsturnering i Moskva. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport

Det blir förmodligen bara spelare från KHL när Tre Kronor spelar sin nästa turnering i Moskva.

– Vi tittar naturligtvis på den ligan eftersom turneringen går i Ryssland och har full koll på den. Vi har med oss att SHL pågår samtidigt, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv till Radiosporten.

Över 30 svenska spelare återfinns i Rysslandsbaserade KHL. Det är oklart om Tre Kronor kan använda spelare från Schweiz på grund av coronarestriktioner.

I Karjalaturneringen i november använde Tre Kronor bara spelare från SHL och hockeyallsvenskan.

Channel One Cup spelas den 17-20 december i Ryssland och kommer likt Karjala att spelas i en bubbla. Sveriges trupp till turneringen presenteras den 7 december.

Sport

Efter nya succén: "Brukar vara så när jag är i slag"

Linn Svahn firar tillsammans med Maja Dahlqvist och Jonna Sundling.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT
Sport
Sport Linn Svahn hade inga problem med att måla upp sig själv som förhandsfavorit – och hon gjorde ingen besviken.
20-åringen vann världscuppremiären i suverän stil och där bakom fullbordade Maja Dahlqvist och Jonna Sundling den svenska trippeln.
– Det är så himla skönt att komma först över mållinjen, säger hon.

Linn Svahn gick ut och tog på sig favoritskapet inför säsongens första sprint. Hon hade inga problem med att leva upp till de högt ställda förväntningarna.

Efter att ha blivit trea i kvalet vann hon både kvart- och semi utan att förta sig. När det sen vankades final stod hon inför en blågul utmaning.

I finalen var fyra av sex åkare från Sverige: Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Emma Ribom, som var i final för första gången i sin karriär.

Trippelt svenskt

Det blev en helnordisk uppgörelse mot Lotta Udnes Weng och Ane Stenseth från Norge. Norskorna stod dock helt utan chans.

Bäst av alla var Svahn som tog sin fjärde världscupseger i karriären. Där bakom blev det även svenskt på andra- och tredjeplats i form av Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Det blev med andra ord en riktig blågul sprintuppvisning i världscuppremiären i Ruka.

– Det är så himla kul att få till en trippel och att vi svenskor åker så himla bra. Vi har ett starkt förbund med många bra spelare i det här och vi är ett team tillsammans. Alla har gjort sitt tillsammans, säger Svahn efter segern.

"Inte blivit sämre"

TT: Du hade bestämt dig för att vinna i dag, du var överlägsen i både kvart- och semi?

– Det brukar vara så när jag är i slag. Jag kände att jag hade lite Falun-vibbar, där det gick bra, i dag. Det var skönt att få ut det i spåret och visa att jag har inte blivit sämre under sommaren.

TT: Hade ni svenskor någon taktik mot norskorna i finalen?

– Där är det var för sig. Det gäller inte att vara för bekväm och tänka att nu blir det i alla fall någon svenska på pallen. Det var bara så himla skönt att komma först över mållinjen.

Efter en dag av minitouren leder nu Svahn inför lördagens distanslopp över 10 kilometer klassiskt. Hon lär dock inte ha något med toursegern att göra.

Simon Norberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL