Annons

Dopad ryss ger Sverige nya bronsmedaljer

Sverige får två nya mästerskapsmedaljer – tio år efter tävlingarna. Den ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov fälls för dopning och därmed tilldelas det svenska stafettlaget ett OS-brons från Vancouver 2010 och ett VM-brons från Chanty-Mansijsk 2011.
Publicerad 28 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Det svenska stafettlaget vid OS i Vancouver 2010 – och nyblivna bronsmedaljörer: Fredrik Lindström, Björn Ferry, Mattias Nilsson and Carl-Johan Bergman.
Det svenska stafettlaget vid OS i Vancouver 2010 – och nyblivna bronsmedaljörer: Fredrik Lindström, Björn Ferry, Mattias Nilsson and Carl-Johan Bergman.Foto: NISSE SCHMIDT / TT

Den före detta skidskyttestjärnan Jevgenij Ustjugov stängs av retroaktivt mellan 2010 och 2014 av Idrottens skiljedomstol (Cas), som har analyserat ryssens blodvärden och kommit fram till att han fått hjälp med att manipulera dem, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den fällande domen gör att Ustjugov förlorar sina två medaljer (ett guld i masstart och ett brons i stafett) från OS i Vancouver 2010, samt de två silvermedaljer han plockade hem på VM i Chanty-Mansijsk 2011.

Kan överklaga

Annons

Ustjugov har tre veckor på sig att överklaga domen.

– Sverige kommer att få brons om den här domen står sig, säger Internationella skidskytteförbundets ordförande, svensken Olle Dahlin, till SVT Sport .

Björn Ferry var en del i det svenska skidskyttelandslag som kom fyra i herrstafetterna i OS i Vancouver 2010 och i VM året efter.

– Det är lagframgångar vi har blivit rånade på. Jag tycker det är bra. De som har fuskat ska åka dit, de ska aldrig känna sig säkra. Även om det nu snart har gått tio år sen OS i Vancouver, så tycker jag det är rätt, sade Björn Ferry till SVT Sport i vintras, i samband med att Internationella skidskytteförbundet startade den nya dopningsutredningen mot Ustjugov.

Anklagad tidigare

Redan i februari i år diskades ryssen av förbundet, sedan ett blodprov från 2014 hade visat sig innehålla anabola steroider. Man strök också Ustjugovs samtliga resultat mellan 2010 och 2014, då han avslutade karriären, och han blev av med sitt stafettguld från OS i Sotji 2014.

Den här gången anklagades han, utifrån analyser av hans blodvärden, för att ha använt "ett förbjudet ämne eller metod" mellan 2010 och 2014.

Ustjugov har även tidigare misstänkts för dopning, men friades då.

Susanna Persson Öste/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons