Annons

Notiser Mat v 44

Publicerad 28 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Morot finns i många färger.
Morot finns i många färger.Foto: Shutterstock

Visste du att...

...alla morötter var lila från början? Moroten härstammar från Väst- och Centralasien och började odlas i medelhavsländerna för cirka 2 000 år sedan. Under medeltiden kom den till Sverige, troligen genom klosterväsendet. Den orangea moroten togs fram i Holland på 1600-talet och är den färg som dominerar i dag. Men de lila, gula och vita morötterna har börjat synas allt oftare i butikerna. Ämnet karoten gör moroten orange, äter man mycket morötter kan det leda till att huden blir gulaktig.

Källor: Ne.se och Bonden i skolan.

Veckans tips

Annons

Ingefärans jordstam spretar lite åt alla håll och den kan vara svår att skala. Låt kniven ligga kvar i lådan och ta fram en tesked eller en mindre matsked i stället. Använd kanten på skedens skålning för att skrapa av skalet med. Ta i lite extra där det är knöligt.

Med en sked skrapar du lätt av skalet från ingefäran.
Med en sked skrapar du lätt av skalet från ingefäran.Foto: Shutterstock

26...

...procent av de 500 personer som tillfrågades äter potatis minst en gång i veckan, enligt en rapport från Svensk Potatis. Tre procent äter roten nästan varje dag och sex av tio minst en gång månaden.

Potatis är en bilig knöl.
Potatis är en bilig knöl.Foto: Shutterstock

Citatet

"Säg mig vad du äter, och jag ska säga vem du är."

Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826), fransk advokat och politiker som skrev kokboken "Smakens psykologi".

Du är vad du äter, brukar man säga.
Du är vad du äter, brukar man säga.Foto: Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons