Annons

Biden lovar hbtq-lag om han blir president

Demokraten Joe Biden ska genomföra en hbtq-lag om han blir vald till president, lovar han.
Det kommer att vara högsta "prioritet under mina 100 första dagar", säger presidentkandidaten.
Publicerad 29 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden lovar att stärka hbtq-personers rättigheter.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden lovar att stärka hbtq-personers rättigheter.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Joe Biden var som vice president under Barack Obama drivande i frågor om hbtq-personers rättigheter. Nu lovar han att göra allt för att ett lagförslag som stärker deras rättigheter ska gå genom under hans första månader vid makten, säger han i en intervju med Philadelphia Gay News .

"Det här är grundläggande för att försäkra att ingen framtida president någonsin kan dra tillbaka mänskliga rättigheter och skydd för hbtq+individer", säger han i intervjun.

Annons

Han har drivit på för jämställdhetslagen innan, men att det skulle bli en av hans högsta prioriteringar under sin första tid vid makten är betydande med tanke på spridningen av coronaviruset i USA och andra viktiga lagstiftningar och beslut som skulle tävla om uppmärksamheten, om han blir vald till president.

Trumpregeringen har satt sig emot lagförslaget och har också begränsat queer-rättigheter med hänvisning till religionsfriheten. Man påpekar dock att Donald Trump var den första republikanska presidentkandidaten som nämnt hbtq-personers rättigheter under sitt nomineringstal 2016.

Demokraterna har "tagit hbtq-amerikanernas röster för givet allt för länge och nu hittar de hem i ett republikanskt parti", säger Samantha Zager, Trumps presstalesperson, angående Bidens löfte.

Lagförslaget antogs av representanthuset förra året men stoppades i senaten som kontrolleras av Republikanerna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons