Annons

Ny blodig massaker i östra Kongo

Publicerad 15 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
FN försöker upprätthålla lugn i östra Kongo-Kinshasa, men kan inte hålla koll överallt. Arkivbild från Bunia i Ituri, där även svensk FN-personal varit stationerad.
FN försöker upprätthålla lugn i östra Kongo-Kinshasa, men kan inte hålla koll överallt. Arkivbild från Bunia i Ituri, där även svensk FN-personal varit stationerad.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Minst 46 bybor har dödats i en massaker som misstänks ha utförts av den ökända milisen ADF, enligt lokala källor i östra Kongo-Kinshasa.

– ADF-rebeller anföll byn Abembi, säger Gili Gotabo, ledare för en oberoende organisation i området.

Annons

– 46 människor dödades, två skadades.

Styret i provinsen Ituri bekräftar händelsen, och delar Gili Gotabos uppfattning att ADF ligger bakom.

ADF var från början ugandiska muslimska extremister, men håller sig nu undan samtidigt som de sprider skräck i otillgängliga djungelområden i grannlandet Kongo-Kinshasa.

Våldet har synbarligen ökat på sistone, dels i samband med en kongolesisk militäroffensiv, dels eftersom Uganda denna vecka hållit omtvistade allmänna val.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons