Annons

Minskade svenska utsläpp under pandemin

Publicerad 29 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Parkerade flygplan och ett minskat resande bidrog till minskade utsläpp av växthusgaser från den svenska ekonomi under andra kvartalet i år jämfört med samma period 2019, enligt SCB. Arkivbild.
Parkerade flygplan och ett minskat resande bidrog till minskade utsläpp av växthusgaser från den svenska ekonomi under andra kvartalet i år jämfört med samma period 2019, enligt SCB. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin minskade med elva procent under det andra kvartalet i år, jämfört med motsvarande period förra året, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Under andra kvartalet minskade utsläppen i de flesta branscher, men främst från transportindustrin där utsläppen minskade med 45 procent jämfört med samma period 2019.

Annons

"Det är en ovanligt stor minskning. Vi har inte sett en så stor på flera, flera år. Den beror främst på att vi reser mindre", säger Ariun Byambakhorloo, utredare på SCB.

Utsläppen från de svenska hushållen minskade med 15 procent, främst på grund av minskat resande. Tillverkningsindustrin minskade sina utsläpp med fyra procent jämfört med perioden april till juni i fjol.

Totalt släppte den svenska ekonomin ut 12,1 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Utgångspunkten i SCB:s mätningar är miljöpåverkan från den svenska ekonomin oavsett var i världen den sker.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons