Annons

Propulsion fråntas segern i Elitloppet

Propulsion fråntas segern i Elitloppet tidigare i år och ägarna måste betala tillbaka drygt 26 miljoner kronor i prispengar.
Det meddelades när Svensk travsport presenterade utredningen kring stjärnhästen.
Publicerad 29 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Propulsion och Örjan Kihlström vid segern i Elitloppet. Arkivbild.
Propulsion och Örjan Kihlström vid segern i Elitloppet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Utredningen kring Propulsion visar att det står utom allt tvivel att hästen den 27 april 2015 nervsnittades i USA, ett ingrepp innebär att hästen inte kan känna smärta och som är tillåtet i hästens födelseland, men inte i Sverige.

Propulsion har därefter tävlat 45 gånger otillåtet på svensk mark och därför ska resultatlistorna i loppen korrigeras och prispengarna, totalt 26,3 miljoner kronor, återkrävas från ägaren Stall Zet.

Annons

– Det här är en av de mest allvarliga händelser som den svenska travsporten varit med om, säger Maria Croon, vd för Svensk travsport (ST).

Nervsnittningen var dokumenterad

När det gäller de prispengar som Propulsion har sprungit in utomlands är läget fortfarande oklart. De utländska förbunden ska informeras och får sedan fatta beslut utifrån sina regelverk, säger man på presskonferensen.

Redan 2019 gick rykten om att Propulsion var nervsnittad, men den undersökning som gjordes då var mycket bristfällig, visar utredningen. Vid närmare undersökning i år har veterinärer kunnat konstatera att hästen varit nervsnittad.

Informationen kring hästens ingrepp fanns dokumenterat redan när hästen importerades från USA 2015.

– Importcertifikatet från 2015 visar att hästen var nervsnittad, säger den externa utredaren Per Jern.

Dessa dokument fanns dock även hos Svensk travsport, och vd Maria Croon säger att ST kommer att ta ansvar för detta.

Ägarens skyldighet

Enligt förbundsjuristen Göran Wahlman är hästens ägare skyldig att ta reda om hästen är tävlingsberättigad.

Ansvarsnämnden ska senare besluta om påföljd för Propulsions tränare och ägare Daniel Redén. Utredningen har inte kunnat styrka att Redén har tävlat med hästen under uppsåt. Wahlman säger att domen mot Redén kommer om någon månad.

Ny vinnare i årets upplaga av Elitloppet blir den norskfödda hästen Cokstile, som tränas i Italien.

Utöver Elitloppssegern blir Propulsion bland annat av med segrarna i Åby stora pris från 2018 och 2019 där hästen drog in totalt fyra miljoner kronor.

En faktura på 26,3 miljoner kronor kommer att skickas ut till Daniel Redén från Svensk travsport i december.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons