Annons

Johnson nödgad stänga England igen

England stängs ned i nästan fyra veckor i kampen mot virusspridningen, meddelar den brittiske premiärministern Boris Johnson.
Nedstängningen omfattar praktiskt taget allt utom nödvändiga butiker, skolor och universitet.
Publicerad 31 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att nya virusrestriktioner införs under en nästan fyra veckor lång period.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att nya virusrestriktioner införs under en nästan fyra veckor lång period.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Från och med torsdag nästa vecka kommer människor endast att kunna lämna sitt hem om de har "synnerliga skäl", säger Johnson när han presenterar de nya restriktionerna på en presskonferens inifrån 10 Downing Street på lördagskvällen.

De nya restriktionerna presenteras för parlamentet på måndag. Tanken är att de ska vara mellan den 5 november och den 2 december.

Annons

Nödvändiga butiker, skolor och universitet kommer att förbli öppna, medan restauranger och pubar stängs. Avhämtning av mat kommer dock att tillåtas. Kafeér måste stänga klockan 18.

Max sex personer från två olika hushåll tillåts träffas, lyder Johnsons bistra budskap som han under till synes stor vånda nödgades leverera till sina landsmän – igen.

En miljon smittade

Premiärministerns besked gäller inte de brittiska delområdena Wales, Nordirland och Skottland.

För närvarande råder lokala restriktioner baserat på smittspridningen i olika delar av landet.

I våras infördes landsomfattande åtgärder. Motståndet mot en andra eventuell nedstängning har varit utbrett.

Men nu är mardrömsgränsen passerad: Över en miljon britter har bekräftats smittade med virussjukdomen covid-19. Och experter i främsta ledet varnar för att spridningen sker snabbare än i deras värsta profetior.

Storbritannien är ett av svårast drabbade länderna i Europa. Antalet coronadöda närmar sig 47 000.

Vägs mot ekonomin

Johnsons regering är bara ansvarig för hälsovården i England. Wales, Nordirland och Skottland har redan återinfört delvisa nedstängningar, precis som i länder runt om i Europa.

Vårens nedstängning gick hårt åt ekonomin som minskade med en dryg femtedel. Enorma stödpaket följde men landets ekonomi har ännu ej kommit på rätsida.

Bostadsminister Robert Jenrick har tidigare sagt att en andra nedstängning skulle föra med sig "mer skada än nytta".

– Även om det har vissa fördelar så för det också med sig stor skada för människors liv och försörjning, sade han till Times Radio.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons