Annons

IF Metall: Inget besked förrän söndag

Förhandlingarna mellan industrins parter pågår fortfarande på lördagskvällen. Ännu har man inte kommit överens om hur stora löneökningarna för industriarbetarna ska bli.
Något besked kommer inte förrän tidigast söndag.
Publicerad 31 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lyckas parterna inte komma överens den här gången blir det ett så kallat avtalslöst tillstånd. Arkivbild.
Lyckas parterna inte komma överens den här gången blir det ett så kallat avtalslöst tillstånd. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Förhandlingarna pågår fortfarande. Vi kommenterar inget eventuellt resultat förrän tidigast i morgon bitti, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på IF Metall.

Efter en uppskjuten avtalsförhandling inom industrin träffas parterna för att förhandla fram ett avtal.

Annons

Industriavtalet, som berör 2,8 miljoner svenskar, sköts upp i våras på grund av pandemin. Innan förhandlingarna sköts upp krävde industrifacken bland annat en treprocentig löneökning under 12 månader, fortsatt arbetstidsförkortning, insatser mot skador på arbetsplatsen och en låglönesatsning.

Arbetsgivarsidan erbjöd i stället 1,4 procent i årligt lyft, men då ingick alla krav som innebär högre kostnader. Ett bud som facken då inte accepterade.

Förhandlingarna har letts av Opo (opartiska ordföranden) som medlat mellan parterna.

Opo:s tidigare bud i industriavtalet är löneökningar på 4,5 procent under 29 månader, vilket arbetsgivarna tidigare accepterat men inte industrifacken som menat att det var oacceptabelt lågt.

Lyckas man inte komma överens den här gången blir det ett så kallat avtalslöst tillstånd. Då kan förhandlingarna skjutas upp, men det kan också bli aktuellt med konfliktåtgärder från parterna.

Parternas respektive presstalespersoner är förtegna kring de pågående förhandlingarna och vill inte meddela hur nära man är ett avtal.

De fackförbund som är med i förhandlingarna är: LO-förbunden IF Metall, GS och Livs och på tjänstemannasidan är det Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Troy Enekvist/TT

Linus Svensson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons