Kultur och nöje

Cirkus om kollektivet och individen

Grenen vi sitter på spelas av scenkonstkollektivet Karavan i Malmö.
Foto: Tobias Annerfeldt
Kultur och nöje
Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Hanna Hedvall producent på scenkonstkollektivet Karavan i Malmö om gruppens nya cirkusföreställning Grenen vi sitter på som har premiär på lördag 7 november.

Hur fick ni idén till Grenen vi sitter på?

- Vägen fram till den faktiska tematiken har varit lite snårig. Samtalen kring Grenen vi sitter på startade i december 2019, då kretsade det kring ganska mörka teman. Vi ville utforska frågor kring civilkurage och breaking points. Sedan kom pandemin och fokus skiftade. Vi behövde något ljusare och vi diskuterade mer och mer (av förståeliga skäl) kring ensamhet och gemenskap. Kring individ och kollektiv och så hamnade vi till slut där vi är idag.

Beskriv vad som händer i föreställningen?

- Grenen vi sitter på är en samtida cirkusföreställning, den röda tråden är kollektivet och individen. Ensamhet och solidaritet. Vi får följa 4 karaktärer i både det lilla vardagliga och det stora och oerhörda.

Vilka cirkuskonster är en del av föreställningen?

- Vi har en stor bredd av cirkusdiscipliner i föreställningen och vi kommer utnyttja varenda cm av våra 9 m i takhöjd.

Vad har Karavan mer på gång framöver?

- Karavan arbetar på med all verksamhet som går att bedriva på ett säkert sätt. Just nu arbetar vi bland annat med att ta fram ett metodmaterial till lärare för att arbeta med cirkus i skolan. Vi samarbetar med branschorganisationen Manegen kring daglig träning och workshops för professionella. Vi anordnar residens och har en del skolföreställningar planerade med vår föreställning Tillsammans – nycirkus för samtycke. Vi kommer också att ha en del gästspel under december.

FAKTA

Fakta

Grenen vi sitter på beskrivs som en samtida cirkusföreställning där isoleringens mentala konsekvenser testas mot kollektivets solidaritet.

Föreställningen spelas hos scenkonstkollektivet Karavan i Malmö 7 - 28 november

Cirkusartister: Josefin Karlsson, Andrea Hilario, Johannes Starke, Mikkel Hobitz

Musik och ljudbilder: Jenny Nilsson

Registöd: Rebecca Tiger

Ljusdesign och teknik: Casper Wijlhuizen

Producent: Hanna Hedvall

Grafik: Alaya Vindelman

Kultur och nöje

Nyupptäckt van Gogh-skiss visas upp

Skissen för motivserien 'Worn out'' visas på Van Gogh museum i Amsterdam i Nederländerna fram till den 2 januari 2022.
Foto: Van Gogh museum, Amsterdam (Vincent Van Gogh Foundation)
Kultur och nöje
Kultur och nöje En nyligen upptäckt skiss av konstnären Vincent van Gogh visades för första gången upp för allmänheten på torsdagen, rapporterar BBC News.

Skissen finns hos en holländsk familj som haft den i sin privata samling i över 100 år.

– Det är rätt sällsynt att ett nytt verk kan hänföras till van Gogh, säger museets chef Emilie Gordenker.

Skissen, med signaturen "Vincent", gjordes för för motivserien "Worn out". Den visar en äldre, utmattad man sittande på en trästol med ansiktet begravt i sina händer.

– Det är första gången som denna skiss visas upp, säger forskaren Teio Meedendorp, som tillägger att det är "absolut omöjligt" att kunna säga vilket värde den har.

Museets analys visar att den tecknades under konstnärens tidiga karriär 1882.

"Den passar perfekt in med de många bildanalyser vi känner till från van Goghs tid i Haag och kopplingen till 'Worn out' är uppenbar", säger Meedendorp i ett uttalande på museets hemsida.

Materialet som använts överensstämmer med den perioden i hans konstnärskap. Skador i hörnen på teckningens baksida kan också kopplas till hur van Gogh brukade fästa pappersarken till sitt ritbord.

Skissen visas på Van Gogh museum i Amsterdam fram till den 2 januari 2022. Därefter återlämnas verket till dess ägare, som vill vara anonym.

Kultur och nöje

Nya bönder söker kärleken i "Bonde söker fru"

Programledaren Linda Lindorff tillsammans med årets bönder i 'Bonde söker fru' – Pär Eric ”Peja” Nilsson, 63 år, Filip Nilsson, 27 år, Mikael ”Backis” Backstulid, 36 år, och Daniel Eriksson, 27 år.
Foto: Magnus Ragnvid/TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 29 september slår årets bönder upp sina ladugårdsportar i den sextonde säsongen av "Bonde söker fru" på TV4.

"Vi har ett fantastiskt fint program i år med en uppsättning bönder där alla har olika personligheter och erfarenheter, vars kärlekssökande kommer gå rakt igenom rutan i höst", säger programledaren Linda Lindorff i ett pressmeddelande.

Årets deltagare är mjölkbonden Pär Eric ”Peja” Nilsson, 63 år, från Björnås, spannmålsbonden Filip Nilsson, 27 år, från Strömsholm, skogsbonden Mikael ”Backis” Backstulid, 36 år, från Vreta kloster, samt spannmålsbonden Daniel Eriksson, 27 år, från Vara.

Samma datum har även programmet "Kärlek åt alla" premiär på TV4 play, där ytterligare tre bönder medverkar i kärleksjakten – vallbonden Carl ”Calle” Larsson, 47 år, från Vittene, grisbonden Jenny Pettersson, 31 år, från Väddö, och skogsbonden David Kurtsson, 33 år, från Långö utanför Stockaryd.

Programledaren Linda Lindorff tillsammans med årets bönder i 'Kärlek åt alla' – Carl ”Calle” Larsson, 47 år, Jenny Pettersson, 31 år, och David Kurtsson, 33 år.
Programledaren Linda Lindorff tillsammans med årets bönder i "Kärlek åt alla" – Carl ”Calle” Larsson, 47 år, Jenny Pettersson, 31 år, och David Kurtsson, 33 år.
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Kultur och nöje

Stridsberg: "Det är ingen idé att snoka"

Kanske kan man se denna hennes första novellsamling som en roman föreslår författaren Sara Stridsberg – ifall man kan tänka sig en friare historia om världen där människor spelar olika roller och går in och ut ur dem.
Foto: Duygu Getiren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det senaste året har Sara Stridsberg ägnat åt "en sorts explosioner". Hennes nya noveller, täta som romaner, har en ny lättsinnighet men rymmer också ett ömsint avsked till ett smått parodiskt sällskap som liknar Svenska Akademien.
PREMIUM

"Hunter i Huskvarna" utspelas på en av "ursprungsplatserna". Som flicka bodde hon i staden i fem år, och efter ett tillfälligt besök, en mellanlandning utan baktanke, skrev hon berättelsen som sedan skulle bli titelnovellen.

– Jag skulle åka söderut och sov på hotell en natt. Vi satt på uteserveringen vid Huskvarna hotell och servitrisen var så förvånad, "är ni inte härifrån?", säger Sara Stridsberg, det sista på en oväntat perfekt småländska.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Stefan Jonsson får litterärt pris

Stefan Jonsson får Gerhard Bonniers essäpris för 2021.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Gerhard Bonniers essäpris går i år till Stefan Jonsson. Priset, om 100 000 kronor, har tidigare tilldelats bland andra Gunnar D Hansson, Horace Engdahl och Sara Danius.

"Jonsson har både detaljskärpan och helikopterseendet på såväl vår grymma världs maktmonster som dess motståndsrörelser bland periferins utsatta", skriver juryn i sin motivering och hyllar hans "estetiskt högstående och klarsynta essäer".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Nytt museum djupdyker i historien

Vrak, eller Museum of Wrecks tar med besökarna till havets botten.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nu slår Vrak, eller Museum of Wrecks, upp portarna på Djurgården i Stockholm. Det nya museet tar med besökarna ner i djupet till de tusentals skeppsvrak som finns på Östersjöns botten.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger marinarkeologen Jim Hansson.
PREMIUM

Få andra platser ruvar på så många hemligheter som Östersjöns djup. Genom historien har otaliga fartyg förlist i stormar och krig och än så länge har vi bara hittat en bråkdel av dem.

Vrak, som öppnar för allmänheten 23 september, tar med besökarna till några av de förlista fartyg som man faktiskt har hittat. Jim Hansson, marinarkeolog vid Statens maritima museer, beskriver museet som en dröm som går i uppfyllelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Kultur och nöje

De nomineras till regeringens musikexportpris

Nea är en av de nominerade till regeringens musikexportpris. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Garmarna, Nea, Dafina Zeqiri, Oscar Holter och Ludwig Göransson – det är artisterna som har nominerats till regeringens musikexportpris för 2020.

Musikexportpriset delas ut till en artist som under föregående år har varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Extra mycket samtidskonst på Liljevalchs

Galleriet Larsen Warner visar en samlingsutställning med verk av elva konstnärer, däribland Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir och Tova Berglund.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter 2,5 års pandemipaus återvänder gallerimässan Market Art Fair – nu i Liljevalchs båda konsthallar i Stockholm. Här visas det senaste inom framför allt nordisk konst med många av konstnärerna på plats.
PREMIUM

De större lokalerna gör det inte bara möjligt för fler gallerier att visa mer konst. Market Art Fair har också satsat på ett utökat program med bland annat en särskild sektion för konstnärsfilmer av bland andra Julia Peirone och Tova Mozard.

– Vi har även en sektion för skulpturer och för verk som går utanför det som gallerierna visar, och vi har också ett samtalsprogram. I år har vi satsat extra mycket på det eftersom det inträffat så många stora omvärldshändelser som även berör konsten, säger mässchefen Sara Berner Bengtsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

SVT gör dokumentärserie om unga prostituerade

'En kropp till salu' berättar om det livslånga lidande som unga prostituerade kvinnor ofta går till mötes. Pressbild.
Foto: SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Var tionde man i Sverige köper sex. SVT fördjupar sig nu i ämnet i en dokumentärserie om prostituerade kvinnor.
PREMIUM

"En kropp till salu" följer tre unga kvinnor som har sålt sina kroppar. I fyra avsnitt möter vi till exempel Alexandra, som blev inlåst så fort hon kom till Sverige och Johanna som sökte efter någon att prata med – vilket slutade i våldtäkt.

Sexköparna är nästan alltid män, som kommer från alla åldrar och alla samhällsklasser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL