Läckberg vill äga såpagenren

Med tv-serien "Lyckoviken" vill Camilla Läckberg återupprätta såpagenren.
– Såpor kanske ses som någonting fult, men jag vill att "Lyckoviken" verkligen ska äga ordet såpa, säger hon inför premiären av seriens andra säsong.
Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Den andra säsongen av Camilla Läckbergs "Lyckoviken" har premiär den 19 januari. Pressbild.
Den andra säsongen av Camilla Läckbergs "Lyckoviken" har premiär den 19 januari. Pressbild.Foto: Karin Törnblom/Viaplay

"Krimkryddad såpa". Så beskrivs Viaplays serie "Lyckoviken", vars första säsong hade premiär i höstas. Camilla Läckberg har skrivit manus tillsammans med Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert, och det är första gången deckardrottningen skriver för tv.

– Det var väldigt nervöst och en stor chansning för mig. Jag var inställd på att det skulle bli antingen jättesuccé eller tokfiasko. Om min känsla var helt fel och ingen skulle vilja titta på en såpa igen skulle det ha blivit mitt första riktigt stora fiasko. Det var jätteläskigt, men nödvändigt att ta risken och göra något annat, säger hon.

Varma i kläderna

Serien, vars andra säsong har premiär den 19 januari, kretsar kring polisen Johanna som har återvänt till sin hembygd. Nu kämpar hon vidare med en omfattande mordutredning som tog sin början i säsong ett.

– Hela min familj, från 11-åringen till 33-åringen, säger att andra säsongen är ännu bättre vilket känns väldigt roligt. Och jag tror nog att det stämmer – karaktärerna har blivit varma i kläderna och har hittat sina figurer, och man har fått upp lite fart på berättelsen, säger Läckberg.

Enligt den senaste tittaranalysen är "Lyckoviken" nu mediebolaget Nent Groups mest sedda originalserie på Viaplay någonsin, och att publiken har uppskattat den tror Läckberg beror på ett sug efter dåtidens svenska såpor.

– Jag ville göra den här serien för att jag själv under många, många år har längtat efter just sådana såpor. Jag har suttit på middagar där folk pratat otroligt engagerat om de här serierna och diskuterar om "Skilda världar" var bättre än "Vita lögner". Man har en relation till dem och levde med dem så länge, säger hon.

Förströelse

Just den såpagenren har flera fördelar, anser hon. Dels det snabba tempot – att det händer mycket på kort tid, men också lättheten som finns att tillgå när man kanske inte orkar med de tyngre dramerna.

– Själv älskar jag till exempel "The handmaid's tale", men det är inte alltid jag orkar titta och gå in på djupet. "Lyckoviken" är förströelse och lätt underhållning, som en gottepåse där man bara kan hänga med. Jag har sagt hela min skrivarkarriär att lätt underhållning är någonting fint. Såpor kanske ses som någonting fult, men jag vill att "Lyckoviken" verkligen ska äga ordet såpa.

Läckberg gör själv en liten roll i den andra säsongen. Hon har tidigare gjort cameoroller i "Fjällbacka"-filmerna, men nu blir det första gången hon har några repliker.

– Det var inget jag propsade på eftersom jag själv anser att jag är en usel skådis, men det var väldigt roligt. Kanske nästan FÖR roligt, haha. Men skomakaren ska nog bli vid sin läst och inse sina begränsningar lika väl som man inser sina talanger, säger hon.

Sara Haldert/TT

Disa Östrand som polisen Johanna och Martin Stenmarck som ungdomskärleken Danne i "Lyckoviken. Pressbild.
Disa Östrand som polisen Johanna och Martin Stenmarck som ungdomskärleken Danne i "Lyckoviken. Pressbild.Foto: Karin Törnblom/Viaplay
Fakta: "Lyckoviken"

Fakta: "Lyckoviken"

Handling: I säsong två kämpar polisen Johanna (Disa Östrand) vidare i jakten på en seriemördare i samhället Hammarvik. Hennes vän Madelene, som alla har trott varit död i 18 år, har plötsligt återvänt. Johannas barndomskärlek Danne (Martin Stenmarck) slits mellan henne och hustrun Pernilla (Linda Santiago).

I rollerna syns bland andra Disa Östrand, Martin Stenmarck, Linda Santiago, Mirja Turestedt, Marie Robertson, Christopher Wollter, Peter Lorentzon och Emma Broomé.

Huvudförfattare tillsammans med Camilla Läckberg är Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert. För regi står Peter Lindmark, Åsa Kalmér och Andreas Lindergård.

Säsong 1 hade premiär den 20 oktober 2020. Säsong 2 får premiär den 19 januari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.