Halmstad klart för allsvenskan: "Fantastiskt"

Efter tre år i superettan är Halmstads BK återigen ett allsvenskt fotbollslag.
HBK var totalt överlägset Gif Sundsvall på bortaplan, vann med 6–0, och har säkrat en av de två direktplatserna till högstaserien trots att två omgångar återstår.
– Fantastiskt, säger Mikael Boman, en av två tvåmålsskyttar, till Dplay.
Publicerad 21 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Halmstads spelare jublade efter 6–0-segern borta mot Gif Sundsvall som betydde uppflyttning till allsvenskan.Foto: Mats Andersson/TT

Hallänningarna gjorde processen kort med västernorrlänningarna och gjorde tre mål på 27 minuter redan i första halvlek, två av Mikael Boman och ett av Samuel Kroon.

I andra halvlek, då matchen redan kändes avgjord, öste bortalaget ändå på. Emil Tot Wikström gjorde två mål fram till 4–0 och 5–0, inhopparen Alhassan Kamara satte sedan 6–0 på tilläggstid. Halmstad, som slutade näst sist i allsvenskan 2017, kunde sedan jubla åt sin återkomst i allsvenskan till nästa säsong.

"Jäkligt härligt"

– Det är fantastiskt. Det här var ett mål när jag kom tillbaka till HBK förra sommaren: Att få vara med och gå upp i allsvenskan igen. Så det är jäkligt härligt, säger anfallaren Mikael Boman, som anslöt från danska Randers i fjol, till Dplay.

I och med segern lyfte Halmstad, på 62 poäng, förbi Degerfors, 60 poäng, i tabelltoppen.

"Extremt starkt kollektiv"

– Ett extremt starkt kollektiv som jobbar stenhårt för varandra och för klubbmärket. Det är det som har gjort oss så stabila och rejäla i match efter match, efter match, säger Halmstads tränare Magnus Haglund till Dplay.

Degerfors missade å sin sida chansen att säkra ett allsvenskt kontrakt efter förlust med 0–2 borta mot AFC Eskilstuna, vartefter trean Jönköpings-Södra besegrade jumbon Ljungskile med 1–0 på bortaplan.

Inför den näst sista superattanomgången, och sex poäng kvar att spela om för vardera lag, är J-Södra fem poäng bakom Degerfors. DIF möter härnäst Gif Sundsvall hemma på lördag i nästa vecka och J-Södra tar emot Trelleborg.