Annons

Viktras bland anhöriga till intensivvårdade

Publicerad 11 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Anhöriga till covidsmittade som vårdas på intensiven vittnar om både oro och viktras i en ny forskningsrapport. Arkivbild.
Anhöriga till covidsmittade som vårdas på intensiven vittnar om både oro och viktras i en ny forskningsrapport. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

När coronasmittade hamnar i respirator är det en påfrestning även för deras anhöriga. Förutom oro och ensamhet vittnar anhöriga om viktnedgång, enligt forskningsrapport som nu sammanställs vid Luleå tekniska universitet, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Studien bygger på intervjuer med anhöriga till tolv patienter som vårdats i respirator.

Annons

– Alla som jag intervjuat har beskrivit en viktnedgång kring tio kilo, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad, till SVT.

Under intervjuerna har det även framkommit att kontakten mellan iva-avdelningarna och de anhöriga varit viktig och uppskattad.

– Det är otroligt viktigt att få bekräftelse. Både att veta att den som är svårt sjuk får god vård -- hur han eller hon har det – men också att någon bryr sig om hur jag har det där hemma, säger Åsa Engström.

Klara Stefansson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons