Filmfredag

Lyckad dokumentär om Tiny Tim

A portrait of American singer and musical archivist Tiny Tim in Los Angeles, 1968.
Foto: Baron Wolman
Kultur och nöje
Film/Recension Roland Klinteberg har sett svenska regissören Johan von Sydows dokumentär om den amerikanska sångaren och ukulelespelaren Tiny Tim.

1960-talet var en turbulent tid i USA och man skulle kunna tro att allt handlade om Vietnam, Muhammad Ali, hippierörelsen ..... och sångaren och ukulelespelaren Tiny Tim (egentligen hette Herbert Khaury). Jag såg honom gifta sig i Johnny Carsons The Tonight Show (som då sågs av 40 miljoner tittare) och gästa Dan Rowan och Dick Martin i Laugh-In men tyckte mest han var en suspekt figur och såg honom som ett tidsfenomen.

Så här backspegeln förstår jag att jag borde reagerat när jag sprang på honom några gånger på Sinatras Reprise records där han toppat hitlistorna med sin "Tiptoe through the tulips". Först som sist vill jag nu korka upp en flaska champagner för svenska regissören Johan von Sydow som i sin dokumentär Tiny Tim - king for a day har dammat av denne fascinerande figur som onekligen var rätt man på rätt plats när det begav sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Höstens svenska filmer

Dokumentären om Greta Thunberg bjuder på ett personligt och nära porträtt av klimataktivisten.
Foto: Anders Hellberg
Kultur och nöje
Film Monsteragenter och modern skräck men också personligt om kärlek och drömmar - och en hel del dokumentärfilmer. På tisdagen presenterade Svenska filminstitutet höstens svenska långfilmspremiärer och precis som det brukar är det ett varierat program med något för alla att se i biomörkret.

Av de 25 filmer som presenterades vill Svenska filminstitutets vd, Anna Serner, speciellt lyfta fram dokumentärfilmen Greta, där regissören Nathan Grossman tecknar ett personligt porträtt av klimataktivisten Greta Thunberg. Filmen har världspremiär på filmfestivalen i Venedig redan i dagarna och beräknas visas i Sverige andra halvan av november.

I dokumentären får vi följa Greta Thunberg från första dagen när hon skolstrejkar utanför riksdagen i Stockholm fram till att hon korsar Atlanten för att prata på FN:s klimattoppmöte inför världens stora ledare med det berömda talet där hon ställer frågan ”How dare you?”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Schyffert i ny Viaplay-serie

Henrik Schyffert ligger bakom Viaplays nya dramaserie 'Zebrarummet'. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Zebrarummmet" – det är titeln på ett nytt kommande spänningsdrama på Viaplay. Serien handlar om mord och maktspel på en exklusiv internatskola för samhällets elit och bygger på en originalidé från manusförfattaren och regissören Gustaf Skördeman och komikern och skådespelaren Henrik Schyffert, som själv spelar en av rollerna.

"Jag började tänka på det här med klasskillnaderna i Sverige från min tid på kommunala skolan i Märsta, där vi hade gemensamma friluftsdagar och discon med internatskolan Sigtuna Humanistiska. Det slog mig att den där lilla världen hade varit en bra spelplan för att visa upp ett Sverige i miniatyr", säger Schyffert i ett pressmeddelande.

I övriga roller syns bland andra Aliette Opheim, Valter Skarsgård, Alva Bratt och Edvin Endre.

Exakt premiärdatum är inte fastställt, men serien kommer att sändas i åtta avsnitt i regi av Andrea Östlund, Erik Eger och David Berron. Manusförfattare är Michaela Hamilton, Gustaf Skördeman, Erik Eger, Anna Platt och Fredrik Agetoft.

Kultur och nöje

Newkid klar för "Late night concert"

Newkid. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

TV4, Live Nation och Gröna Lund fortsätter med konsertkonceptet "Late night concert" i vinter. Den andra säsongen inleds den 2 december och avslutas med en julspecial på självaste julafton, enligt ett pressmeddelande från kanalen. Bland de artister som uppträder finns Newkid, Carola, Agnes, Per Gessle och Victor Leksell.

"Late night concert" hade premiär i våras och går ut på att en rad svenska artister uppträder på ett folktomt Gröna Lund i Stockholm, framträdanden som sänds i TV4. Konsertformatet skapades med anledning av att publiken inte har möjlighet att gå på konserter under coronapandemin.

Vinterns konserter: Carola, Mariette, Samuel Ljungbladh (2/12), Miss Li, Myra Granberg, Newkid (3/12), Per Gessle, Astrid S, Victor Leksell (9/12), Agnes, Madi Banja, Sandro Cavazza (16/12), Jill Johnson, Robin Stjernberg, Smith & Tell (17/12), "Late night christmas" med än så länge hemliga artister (24/12).

Kultur och nöje

Golden Globe-organisation vann mot journalist

Hollywood Foreign Press Association arrangerar Golden Globe-galan. Nu har organisationen vunnit ett stämningsmål gentemot den norska journalisten Kjersti Flaa, som två gånger nekats medlemskap. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) går segrande ur konflikten med den norska journalisten Kjersti Flaa. En federal domare har avslagit Flaas stämningsansökan gentemot HFPA, skriver Variety.

Det var i augusti som Flaa stämde organisationen, som är främst känd arrangören bakom den prestigefyllda amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Awards. HFPA:s medlemmar består av internationella journalister från ett 50-tal länder, alla med bas i USA.

Flaa, som rapporterar för flera av Norges större medier, har nekats medlemskap två gånger och menar att HFPA har kartelliknande drag och medvetet stänger ute konkurrerande kollegor.

"Kvalificerade medlemsansökningar nekas i princip alltid, för att majoriteten av medlemmarna är ovilliga att dela med sig av de enorma ekonomiska fördelar de får som medlemmar", stod det i stämningsansökan där det också ges exempel på medlemsförmåner som lyxiga resor till filmfestivaler där man uppvaktas och skäms bort av filmbolagen.

Den som ansöker om medlemskap i HFPA måste stöttas av två befintliga medlemmar. Dessa medlemmar har också vetorätt, och kan därmed avslå alla nya ansökningar. I domslutet konstateras att HFPA har rätt att utforma sina antagningskriterier som de själva vill.

Kultur och nöje

Filmrecension: Vemodigt drama på finska

Bianca Kronlöf (till höger i bild) pratar finska i det dystra dramat 'Den längsta dagen'. Pressbild.
Foto: Triart film
Kultur och nöje
Kultur och nöje Förhoppningar, längtan och besvikelse – på finska – är vad som bjuds i Jonas Selberg Augustséns sympatiska skildring av en midsommarafton då solen aldrig går ned.

"Den längsta dagen". Är inte det den där gamla stjärnspäckade svartvita krigsfilmen om invasionen av Normandie? Jovisst, men det är nu också ett svenskt, finskspråkigt, drama om några människoöden under årets längsta dag – den midsommarafton långt uppe i norr då solen aldrig går ner.

Skriven och regisserad av Jonas Selberg Augustsén ("Sophelikoptern") och med många relativt okända skådespelare i rollerna (Bianca Kronlöf syns i en större roll och Göran Forsmark har en liten biroll, en av de sista roller han gjorde), är "Den längsta dagen" ett långsamt och mestadels dystert drama om förhoppningar, längtan och besvikelser. Då och då med välkomna inslag av en förlösande svart humor. Det finns en effektiv och tilltalande stämning rakt igenom, som gör att jag med intresse ser filmen, även om det aldrig känns som att man kommer rollfigurerna riktigt nära.

En lastbilschaufför kör sin sista runda före pensioneringen. På väg hem till sin sängliggande hustru och sina barn säger han adjö till de många kvinnor han har haft förhållanden med. En kommunanställd kvinna blir hånad av sina kollegor för att den viltbro hon har initierat har blivit en flopp. En kvinna som är skogsaktivist blir trakasserad av skogshuggare. En alltmer frustrerad affärsföreståndare väntar på den rulltrappa han har beställt och försöker hindra kunder från att ramla ner i det hål där trappan ska byggas in. Ett gäng gamlingar sitter på en parkbänk, dricker öl och yttrar förnumstigheter. En ung flicka råkar ut för en olycka i skogen.

För ett antal år sedan kom en rad filmer där det berättades om ett antal människoöden som förr eller senare på något sätt mötte eller påverkade varandra – "Magnolia", "Hawaii Oslo", "Short cuts" (att lastbilschaufförens hund heter Atman, är det en liten hyllning till "Short cuts"-regissören Robert Altman?). Ett tag känns det som om "Den längsta dagen" är på väg dit, men det blir inte lika påtagligt som i de förut nämnda filmerna. Att de flesta av rollfigurerna möts på samma midsommarfest räknas inte.

Jag tycker om den här filmen och dess långsamma, stundtals hypnotiska berättande. Den är opretentiös och vemodig och samtidigt hoppfull och med en positiv människosyn.

Gunnar Rehlin/TT

'Den längsta dagen' är långsamt berättad men opretentiös och med en positiv människosyn. Pressbild.
"Den längsta dagen" är långsamt berättad men opretentiös och med en positiv människosyn. Pressbild.
Foto: Triart film

FAKTA

Fakta: Den längsta dagen

Genre: Drama

Premiär: 27 november 2020 på Triart Play och utvalda biografer.

I rollerna: Ville Virtanen, Asko Sarkola, Bianca Kronlöf med flera.

Regi: Jonas Selberg Augustsén

Speltid: 1 timme 59 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Kultur och nöje

Tv-recension: Utflippat dåligt om blodspengar

En orgie i obegripligheter är vad som bjuds i det blodiga spanska skräckdramat '30 coins'. Pressbild.
Foto: HBO Nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den överskattade spanske kultregissören Alex de la Iglesias har skapat ett bisarrt skräckdrama till serie, som blir svårt att stänga av.

Ibland kommer filmer eller tv-serier som är så där utflippat dåliga att detta blir ett slags kvalitet. Det går inte att sluta titta. Jag måste veta, inte hur det går, men jag vill se vilka ytterligare bisarra händelser som filmmakarna har hittat på. Spanska "30 coins" är en sådan serie.

Alex de la Iglesias är en överskattad kultregissör från Spanien, mest känd för den bisarra "Perdita Durango", som var någon sorts spin-off på David Lynchs mästerverk "Wild at heart". De la Iglesias har skrivit "30 coins" och han har också regisserat samtliga avsnitt. Det har blivit en orgie i obegripligheter, överdrivet blodigt våld, katolska konspirationer och förvirrat skådespeleri (förståeligt, eftersom skådespelarna själva knappast kan ha haft en aning om vad som händer).

De 30 mynten i titeln syftar på de 30 silvermynt som Judas fick för att förråda Jesus. Dessa mynt besitter en övernaturlig kraft och den som lägger vantarna på dem alla kommer att kunna härska över världen. En präst, som också är boxare (!), har det enda kvarvarande myntet. Han har flytt till en liten stad uppe i bergen, men blir snart medveten om att ”de” är på jakt efter honom.

Stadens manliga borgmästare och dess kvinnliga veterinär blir prästens medarbetare i kampen mot den annalkande faran. Blodiga mord och självmord följer, ett monster med spindelarmar dyker upp, olika rollfigurer gör utflykter till Paris, Rom och Syrien och allt slutar med…dimma, rök och hotet om en ny säsong.

”30 coins” gör inte ens några försök att få historien att hänga ihop. Troligen är det meningen att vi helt enkelt ska köpa alla ologiskheter, som att den lilla bergsbyn uppenbarligen har flera pigga tv-kanaler, och allt det groteska: blodet sprutar, när någon blir skjuten slängs kroppen iväg flera meter. Hur mycket personer än blir skjutna eller nerslagna så är de snabbt uppe på benen igen. Och ja, i avsnitt sex lägger man plötsligt in en mycket explicit sexscen.

Med "Patria" har HBO Spanien kommit med årets hittills bästa tv-serie. Med "30 coins" visar man att man även kan göra motsatsen till kvalitet. Fast det var omöjligt att sluta titta. Kanske är det någon sorts inverterad kvalitetsstämpel?

Gunnar Rehlin/TT

Det går inte att sluta titta på '30 coins'. Men bra är serien inte. Pressbild.
Det går inte att sluta titta på "30 coins". Men bra är serien inte. Pressbild.
Foto: HBO Nordic

FAKTA

Fakta

Originaltitel: 30 mondeas

Genre: Skräck/drama

Premiär: 29 november 2020 på HBO Nordic.

I rollerna: Megan Montaner, Eduard Fernández, Macarena Gómez med flera

Regi: Alex de la Iglesia

Antal avsnitt: 8

Betyg: +

Kultur och nöje

Jönssonligan visas på C More

Anders 'Ankan' Johansson, Tomas Alfredson (regi), Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt och David Sundin under inspelningen av 'Se upp för Jönssonligan'. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Biopremiären av "Se upp för Jönssonligan" ställdes in på grund av coronapandemin – nu är det klart att filmen i stället får premiär på C More på juldagen.

"Vi är jätteglada att kunna erbjuda alla våra användare denna otroligt fina julklapp. Att ge familjer över hela Sverige möjlighet att i mellandagarna uppleva julens storfilm från sina vardagsrum är helt unikt och känns i dessa tider fint och bra", säger Åsa Sjöberg, innehållsdirektör på TV4 och C More, i ett pressmeddelande.

I början av veckan riktade filmens regissör Tomas Alfredson hård kritik mot beslutet att visa filmen via en strömningstjänst. I brevet vände han sig till filmens publik och påpekade att filmprojektet har fått flera miljoner av "svenska folkets gemensamma pengar" i stöd från Svenska Filminstitutet och därför borde visas på bio.

"Jag har fått det stora förtroendet att få använda dessa pengar och nu skäms jag som en hund över att behöva göra er besvikna: 'Se upp för Jönssonligan' skall ha premiär på en streamingsajt med start från juldagen", skrev han.

Brevet avslutades med att han bad publiken om ursäkt.

"Jag tycker att det är taskigt och orättvist för alla er som siktat in er på att få se den här filmen. Det måste finnas andra vägar att göra den här filmen tillgänglig för ALLA. Kreativa, offensiva, oväntade, kraftfulla lösningar. Inte stänga in filmen bakom en betalvägg."

I den nya filmen spelar Henrik Dorsin, Anders "Ankan" Johansson, David Sundin och Hedda Stiernstedt huvudrollerna som Charles Ingvar "Sickan" Jönsson, Ragnar Vanheden, Dynamit-Harry och Doris.

Sara Haldert/TT

Kultur och nöje

Sticky Fingers begärs i konkurs

Rockklubben Sticky Fingers i Göteborg begärs i konkurs. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sticky Fingers begärs i konkurs, skriver Göteborgs-Posten. Den klassiska rockklubben vid Kaserntorget i Göteborg fick nya ägare i början av 2019 och hann aldrig riktigt få igång verksamheten på allvar innan coronapandemin slog till i våras.

Nu begärs Sticky Fingers kommanditbolag i konkurs av det företag som hyr ut ordningsvakter till klubben och som är en av en rad fordringsägare som inte fått betalt. Bland de som kräver eller har krävt pengar finns Göteborgs stad, en grossist, en internetleverantör och enskilda musiker.

Totalt finns 71 registrerade ärenden om betalningsföreläggande – varav 33 är aktiva – gentemot klubben registrerade hos Kronofogden. De tidigare noterade skulderna är dock betalda, skriver GP.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL