Filmfredag

Uppfriskande skräckkomedi

Kathryn Newton i Freaky.
Foto: Brian Douglas/Universal Pictures
Kultur och nöje
Film/Recension Peter Eliasson har sett den amerikanska skräckkomedin Freaky.

Underhållande slashers må i ärlighetens namn finnas för den blodtörstige. Smarta sådana däremot är en helt annan sak. På rak arm kan jag bara komma på Wes Cravens kvartett Screamrullar, som mixade de sedvanliga ingredienserna med fokus på mordmysteriet, drift med genren och mörk humor.

Fast Christopher Landon, regissören bakom de föga upphetsande Happy Death Day-filmerna, gör ett försök, och gör det på ett icke oäven sätt även om själva upplägget ter sig krystat. Vi talar nämligen kroppsbytartema.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Schyffert i ny Viaplay-serie

Henrik Schyffert ligger bakom Viaplays nya dramaserie 'Zebrarummet'. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Zebrarummmet" – det är titeln på ett nytt kommande spänningsdrama på Viaplay. Serien handlar om mord och maktspel på en exklusiv internatskola för samhällets elit och bygger på en originalidé från manusförfattaren och regissören Gustaf Skördeman och komikern och skådespelaren Henrik Schyffert, som själv spelar en av rollerna.

"Jag började tänka på det här med klasskillnaderna i Sverige från min tid på kommunala skolan i Märsta, där vi hade gemensamma friluftsdagar och discon med internatskolan Sigtuna Humanistiska. Det slog mig att den där lilla världen hade varit en bra spelplan för att visa upp ett Sverige i miniatyr", säger Schyffert i ett pressmeddelande.

I övriga roller syns bland andra Aliette Opheim, Valter Skarsgård, Alva Bratt och Edvin Endre.

Exakt premiärdatum är inte fastställt, men serien kommer att sändas i åtta avsnitt i regi av Andrea Östlund, Erik Eger och David Berron. Manusförfattare är Michaela Hamilton, Gustaf Skördeman, Erik Eger, Anna Platt och Fredrik Agetoft.

Kultur och nöje

Newkid klar för "Late night concert"

Newkid. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

TV4, Live Nation och Gröna Lund fortsätter med konsertkonceptet "Late night concert" i vinter. Den andra säsongen inleds den 2 december och avslutas med en julspecial på självaste julafton, enligt ett pressmeddelande från kanalen. Bland de artister som uppträder finns Newkid, Carola, Agnes, Per Gessle och Victor Leksell.

"Late night concert" hade premiär i våras och går ut på att en rad svenska artister uppträder på ett folktomt Gröna Lund i Stockholm, framträdanden som sänds i TV4. Konsertformatet skapades med anledning av att publiken inte har möjlighet att gå på konserter under coronapandemin.

Vinterns konserter: Carola, Mariette, Samuel Ljungbladh (2/12), Miss Li, Myra Granberg, Newkid (3/12), Per Gessle, Astrid S, Victor Leksell (9/12), Agnes, Madi Banja, Sandro Cavazza (16/12), Jill Johnson, Robin Stjernberg, Smith & Tell (17/12), "Late night christmas" med än så länge hemliga artister (24/12).

Kultur och nöje

Golden Globe-organisation vann mot journalist

Hollywood Foreign Press Association arrangerar Golden Globe-galan. Nu har organisationen vunnit ett stämningsmål gentemot den norska journalisten Kjersti Flaa, som två gånger nekats medlemskap. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) går segrande ur konflikten med den norska journalisten Kjersti Flaa. En federal domare har avslagit Flaas stämningsansökan gentemot HFPA, skriver Variety.

Det var i augusti som Flaa stämde organisationen, som är främst känd arrangören bakom den prestigefyllda amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Awards. HFPA:s medlemmar består av internationella journalister från ett 50-tal länder, alla med bas i USA.

Flaa, som rapporterar för flera av Norges större medier, har nekats medlemskap två gånger och menar att HFPA har kartelliknande drag och medvetet stänger ute konkurrerande kollegor.

"Kvalificerade medlemsansökningar nekas i princip alltid, för att majoriteten av medlemmarna är ovilliga att dela med sig av de enorma ekonomiska fördelar de får som medlemmar", stod det i stämningsansökan där det också ges exempel på medlemsförmåner som lyxiga resor till filmfestivaler där man uppvaktas och skäms bort av filmbolagen.

Den som ansöker om medlemskap i HFPA måste stöttas av två befintliga medlemmar. Dessa medlemmar har också vetorätt, och kan därmed avslå alla nya ansökningar. I domslutet konstateras att HFPA har rätt att utforma sina antagningskriterier som de själva vill.

Kultur och nöje

Filmrecension: Vemodigt drama på finska

Bianca Kronlöf (till höger i bild) pratar finska i det dystra dramat 'Den längsta dagen'. Pressbild.
Foto: Triart film
Kultur och nöje
Kultur och nöje Förhoppningar, längtan och besvikelse – på finska – är vad som bjuds i Jonas Selberg Augustséns sympatiska skildring av en midsommarafton då solen aldrig går ned.

"Den längsta dagen". Är inte det den där gamla stjärnspäckade svartvita krigsfilmen om invasionen av Normandie? Jovisst, men det är nu också ett svenskt, finskspråkigt, drama om några människoöden under årets längsta dag – den midsommarafton långt uppe i norr då solen aldrig går ner.

Skriven och regisserad av Jonas Selberg Augustsén ("Sophelikoptern") och med många relativt okända skådespelare i rollerna (Bianca Kronlöf syns i en större roll och Göran Forsmark har en liten biroll, en av de sista roller han gjorde), är "Den längsta dagen" ett långsamt och mestadels dystert drama om förhoppningar, längtan och besvikelser. Då och då med välkomna inslag av en förlösande svart humor. Det finns en effektiv och tilltalande stämning rakt igenom, som gör att jag med intresse ser filmen, även om det aldrig känns som att man kommer rollfigurerna riktigt nära.

En lastbilschaufför kör sin sista runda före pensioneringen. På väg hem till sin sängliggande hustru och sina barn säger han adjö till de många kvinnor han har haft förhållanden med. En kommunanställd kvinna blir hånad av sina kollegor för att den viltbro hon har initierat har blivit en flopp. En kvinna som är skogsaktivist blir trakasserad av skogshuggare. En alltmer frustrerad affärsföreståndare väntar på den rulltrappa han har beställt och försöker hindra kunder från att ramla ner i det hål där trappan ska byggas in. Ett gäng gamlingar sitter på en parkbänk, dricker öl och yttrar förnumstigheter. En ung flicka råkar ut för en olycka i skogen.

För ett antal år sedan kom en rad filmer där det berättades om ett antal människoöden som förr eller senare på något sätt mötte eller påverkade varandra – "Magnolia", "Hawaii Oslo", "Short cuts" (att lastbilschaufförens hund heter Atman, är det en liten hyllning till "Short cuts"-regissören Robert Altman?). Ett tag känns det som om "Den längsta dagen" är på väg dit, men det blir inte lika påtagligt som i de förut nämnda filmerna. Att de flesta av rollfigurerna möts på samma midsommarfest räknas inte.

Jag tycker om den här filmen och dess långsamma, stundtals hypnotiska berättande. Den är opretentiös och vemodig och samtidigt hoppfull och med en positiv människosyn.

Gunnar Rehlin/TT

'Den längsta dagen' är långsamt berättad men opretentiös och med en positiv människosyn. Pressbild.
"Den längsta dagen" är långsamt berättad men opretentiös och med en positiv människosyn. Pressbild.
Foto: Triart film

FAKTA

Fakta: Den längsta dagen

Genre: Drama

Premiär: 27 november 2020 på Triart Play och utvalda biografer.

I rollerna: Ville Virtanen, Asko Sarkola, Bianca Kronlöf med flera.

Regi: Jonas Selberg Augustsén

Speltid: 1 timme 59 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

Kultur och nöje

Tv-recension: Utflippat dåligt om blodspengar

En orgie i obegripligheter är vad som bjuds i det blodiga spanska skräckdramat '30 coins'. Pressbild.
Foto: HBO Nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den överskattade spanske kultregissören Alex de la Iglesias har skapat ett bisarrt skräckdrama till serie, som blir svårt att stänga av.

Ibland kommer filmer eller tv-serier som är så där utflippat dåliga att detta blir ett slags kvalitet. Det går inte att sluta titta. Jag måste veta, inte hur det går, men jag vill se vilka ytterligare bisarra händelser som filmmakarna har hittat på. Spanska "30 coins" är en sådan serie.

Alex de la Iglesias är en överskattad kultregissör från Spanien, mest känd för den bisarra "Perdita Durango", som var någon sorts spin-off på David Lynchs mästerverk "Wild at heart". De la Iglesias har skrivit "30 coins" och han har också regisserat samtliga avsnitt. Det har blivit en orgie i obegripligheter, överdrivet blodigt våld, katolska konspirationer och förvirrat skådespeleri (förståeligt, eftersom skådespelarna själva knappast kan ha haft en aning om vad som händer).

De 30 mynten i titeln syftar på de 30 silvermynt som Judas fick för att förråda Jesus. Dessa mynt besitter en övernaturlig kraft och den som lägger vantarna på dem alla kommer att kunna härska över världen. En präst, som också är boxare (!), har det enda kvarvarande myntet. Han har flytt till en liten stad uppe i bergen, men blir snart medveten om att ”de” är på jakt efter honom.

Stadens manliga borgmästare och dess kvinnliga veterinär blir prästens medarbetare i kampen mot den annalkande faran. Blodiga mord och självmord följer, ett monster med spindelarmar dyker upp, olika rollfigurer gör utflykter till Paris, Rom och Syrien och allt slutar med…dimma, rök och hotet om en ny säsong.

”30 coins” gör inte ens några försök att få historien att hänga ihop. Troligen är det meningen att vi helt enkelt ska köpa alla ologiskheter, som att den lilla bergsbyn uppenbarligen har flera pigga tv-kanaler, och allt det groteska: blodet sprutar, när någon blir skjuten slängs kroppen iväg flera meter. Hur mycket personer än blir skjutna eller nerslagna så är de snabbt uppe på benen igen. Och ja, i avsnitt sex lägger man plötsligt in en mycket explicit sexscen.

Med "Patria" har HBO Spanien kommit med årets hittills bästa tv-serie. Med "30 coins" visar man att man även kan göra motsatsen till kvalitet. Fast det var omöjligt att sluta titta. Kanske är det någon sorts inverterad kvalitetsstämpel?

Gunnar Rehlin/TT

Det går inte att sluta titta på '30 coins'. Men bra är serien inte. Pressbild.
Det går inte att sluta titta på "30 coins". Men bra är serien inte. Pressbild.
Foto: HBO Nordic

FAKTA

Fakta

Originaltitel: 30 mondeas

Genre: Skräck/drama

Premiär: 29 november 2020 på HBO Nordic.

I rollerna: Megan Montaner, Eduard Fernández, Macarena Gómez med flera

Regi: Alex de la Iglesia

Antal avsnitt: 8

Betyg: +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Kultur och nöje

Jönssonligan visas på C More

Anders 'Ankan' Johansson, Tomas Alfredson (regi), Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt och David Sundin under inspelningen av 'Se upp för Jönssonligan'. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Biopremiären av "Se upp för Jönssonligan" ställdes in på grund av coronapandemin – nu är det klart att filmen i stället får premiär på C More på juldagen.

"Vi är jätteglada att kunna erbjuda alla våra användare denna otroligt fina julklapp. Att ge familjer över hela Sverige möjlighet att i mellandagarna uppleva julens storfilm från sina vardagsrum är helt unikt och känns i dessa tider fint och bra", säger Åsa Sjöberg, innehållsdirektör på TV4 och C More, i ett pressmeddelande.

I början av veckan riktade filmens regissör Tomas Alfredson hård kritik mot beslutet att visa filmen via en strömningstjänst. I brevet vände han sig till filmens publik och påpekade att filmprojektet har fått flera miljoner av "svenska folkets gemensamma pengar" i stöd från Svenska Filminstitutet och därför borde visas på bio.

"Jag har fått det stora förtroendet att få använda dessa pengar och nu skäms jag som en hund över att behöva göra er besvikna: 'Se upp för Jönssonligan' skall ha premiär på en streamingsajt med start från juldagen", skrev han.

Brevet avslutades med att han bad publiken om ursäkt.

"Jag tycker att det är taskigt och orättvist för alla er som siktat in er på att få se den här filmen. Det måste finnas andra vägar att göra den här filmen tillgänglig för ALLA. Kreativa, offensiva, oväntade, kraftfulla lösningar. Inte stänga in filmen bakom en betalvägg."

I den nya filmen spelar Henrik Dorsin, Anders "Ankan" Johansson, David Sundin och Hedda Stiernstedt huvudrollerna som Charles Ingvar "Sickan" Jönsson, Ragnar Vanheden, Dynamit-Harry och Doris.

Sara Haldert/TT

Kultur och nöje

Sticky Fingers begärs i konkurs

Rockklubben Sticky Fingers i Göteborg begärs i konkurs. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sticky Fingers begärs i konkurs, skriver Göteborgs-Posten. Den klassiska rockklubben vid Kaserntorget i Göteborg fick nya ägare i början av 2019 och hann aldrig riktigt få igång verksamheten på allvar innan coronapandemin slog till i våras.

Nu begärs Sticky Fingers kommanditbolag i konkurs av det företag som hyr ut ordningsvakter till klubben och som är en av en rad fordringsägare som inte fått betalt. Bland de som kräver eller har krävt pengar finns Göteborgs stad, en grossist, en internetleverantör och enskilda musiker.

Totalt finns 71 registrerade ärenden om betalningsföreläggande – varav 33 är aktiva – gentemot klubben registrerade hos Kronofogden. De tidigare noterade skulderna är dock betalda, skriver GP.

Kultur och nöje

The Weeknd surar på Grammyjuryn

The Weeknd är inte glad på Grammyjuryn. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att The Weeknds succéalbum "After hours" blev utan Grammynominering förvånade många. Nu slår stjärnan tillbaka mot Grammyjuryn i en ilsken tweet.
PREMIUM

The Weeknd är sur. Supersur. När de amerikanska Grammynomineringarna presenterades på tisdagskvällen och det stod klart att han inte fått en enda nominering härsknade han till rejält och tog till nutidens klagomur nummer ett, sociala medier, för att uttrycka sitt missnöje.

"Grammys fortsätter att vara korrupt. Ni är skyldiga mig, mina fans och musikindustrin att vara transparenta", skriver han på Twitter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL