Annons

Notiser Motor v 46

Publicerad 14 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Topphastigheten för Mó escooter 125 anges till 95 kilometer i timmen.
Topphastigheten för Mó escooter 125 anges till 95 kilometer i timmen.Foto: Seat

Elektrisk färd på två hjul

Spanska Seat lanserar sin första helelektriska motorcykel. Mó escooter 125, som är riktad till konsumenter i stadsmiljö, har 7 kilowatts elmotor – toppeffekten är 9 kW – och ett litiumjonbatteri på 5,6 kilowattimmar. Räckvidden anges till 13,7 mil på en enda laddning. Modellen har ett avtagbart batteripaket som kan laddas via ett vanligt vägguttag hemma eller på en allmän laddningsstation. Mc:n accelererar från 0 till 50 kilometer i timmen på 3,9 sekunder. Den kommer att säljas i Sverige under 2021.

Annons

Ikoniska agentbilar som Connery körde

Få filmkaraktärer har kört så ikoniska bilar som James Bond. En av de mest berömda bilderna föreställer Sean Connery med en Aston Martin DB5 från inspelningen av filmen "Goldfinger" (1964), tagen strax innan en biljakt i det schweiziska Furkapasset. Även om Aston Martin är mest förknippad med filmerna så var faktiskt den första Bondbilen en Alpine Sunbeam i filmen "Agent 007 med rätt att döda" (1962). Förvisso också en brittisk utsökt liten sak men inte alls lika dyrbar som DB5. Rykten säger att den lilla bilen lever vidare på Jamaica, där inspelningen tog plats 1961.

Den nyligen avlidne skådespelaren Sean Connery hann ratta många drömbilar i sin roll som agent 007. På bilden lutar Connery sig mot den Aston Martin DB5 som användes i "Goldfinger".
Den nyligen avlidne skådespelaren Sean Connery hann ratta många drömbilar i sin roll som agent 007. På bilden lutar Connery sig mot den Aston Martin DB5 som användes i "Goldfinger".Foto: Aston Martin/TT

Se upp för den svarta halkan

Under den här årstiden skiftar väglaget snabbt och den så kallade svarta halkan syns inte. Den kommer snabbt när fukt i vägbanan fryser till is. Särskilt utsatta områden är broar och vägar nära öppet vatten eller skuggiga skogspartier. Blixthalkan uppstår när det klarnar upp efter regn eller dimma och temperaturen ligger strax över noll. Då kan det frysa till på vägbanan fastän det är plusgrader i luften. Som bilist kan du motverka halkolyckor genom att hålla avstånd, sänka farten, gasa och bromsa mjukt samt göra mjuka rattrörelser.

Känner du dig osäker på väglaget kan du alltid gå in och kolla på Trafikverkets hemsida för uppdateringar om halka i realtid.
Känner du dig osäker på väglaget kan du alltid gå in och kolla på Trafikverkets hemsida för uppdateringar om halka i realtid.Foto: Johan Nilsson/TT

Kohandel med koldioxidutsläpp

Anledningen till att en strid ström av elbilar och laddhybrider lanseras i år beror på tillverkarnas försök att slippa böter från EU. Genomsnittsutsläppen per bil ska vara max 95 gram per kilometer. Det motsvarar en förbrukning på 0,41 liter per mil för bensinbilar och 0,36 för dieselbilar. Ett sätt att undkomma böter är att ingå i utsläppspooler. Tesla som enbart bygger nollutsläppsbilar har slagit ihop sig med Honda och Fiat/Chrysler-koncernen, och kommer att tjäna drygt 1,2 miljarder dollar på samräkningen, enligt Automotive News Europe.

Exempel på andra utsläppspooler är Ford och Volvo, Toyota och Mazda, samt Volkswagen och SAIC (kinesisk biltillverkare).
Exempel på andra utsläppspooler är Ford och Volvo, Toyota och Mazda, samt Volkswagen och SAIC (kinesisk biltillverkare).Foto: Berit Roald/NTB/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons