GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En sansad nationalism

Krönika • Publicerad 16 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
YTUBL72O82WoL1AFC4pFrTNLBtE.jpg
YTUBL72O82WoL1AFC4pFrTNLBtE.jpgFoto: BERTIL ERICSON

Om Donald Trump hade varit en helt vanlig skitstövel, som kränker människor, föraktar fria medier och som struntar i demokratiska spelregler, då hade han knappast fått drygt 70 miljoner röster. Alltså måste han ha en del goda sidor.

Uttrycket Amerika Först sammanfattar, tror jag, det många ser som hans allra bästa sida. Han må vara en verbal gödselspridare och vulgär typ, men han är trots allt en vulgär typ som bryr sig om USA och USA:s befolkning i första hand. Och det i en tid när många är oroliga för invandringens följder, terrorism och kostnader för USA:s roll som världspolis. Av det kan vi lära oss något, och med vi menar jag inte minst den politiska vänstern.

Det sveper en nationalistisk våg över världen, som verkar ha förstärkts av pandemin. Partier och politiker som motsätter sig internationellt samarbete firar triumfer. Det är utan tvekan djupt oroande. Många problem kräver gränsöverskridande lösningar. Klimatkrisen och kampen mot terrorism är två övertydliga exempel. Inget land klarar sig på egen hand, inte ens USA. Minskat samarbete och minskad handel leder oundvikligen till en sämre ekonomisk utveckling och ökade klyftor.

Men nationalismen kan inte mötas med sin motsats, antinationalism. Det är sant att många frågor fordrar gemensamma lösningar, men det är också sant att andra frågor förutsätter en stark nation och en stark stat. I alla fall än så länge. Vår vardagliga välfärd är beroende av vår nations vilja och förmåga. Därför måste Trumps och andras radikala nationalism hejdas med en sansad nationalism. En nationalism som visar att det går att förena nationalism med öppenhet och internationellt samarbete.

Moderaterna gör ett försök i förslaget till nytt idéprogram, som presenterades i förra veckan. Trots en påtaglig räddhågsenhet inför öppenhet så gör Moderaterna ett allvarligt försök att kombinera nationalism med samarbete och ansvar över gränserna.

För vänstern har det historiskt varit ännu svårare. Jag läste nyligen Henrik Berggrens välskrivna bok Landet utanför, som handlar om hur Sverige resonerade och agerade under inledningen av andra världskriget. Många till vänster hade svårt att välja om de skulle förena sig med sina landsmän eller med klassbröderna i andra länder.

Mycket har förändrats sedan dess, men fortfarande finns det en oro för att vissa politiker snarare känner mer för fattiga i andra länder än för människor som har det svårt i det egna landet. Det märks inte minst i debatten om migration. Skepsis till invandring kan självfallet bottna i bristande empati. Nationalism kan ha sitt ursprung i föreställningen att det egna landet är viktigare än alla andra. Men det behöver inte vara så. Det kan också vara ett uttryck för den självklara uppfattningen att politiker från Sverige i första hand ska se till att Sverige är ett bra land. Och att politiker från Eslöv ska försvara Eslövs intressen. Och att det ärmed den utgångspunkten de företräder Sverige och Eslöv i världen.

Donald Trumps alla väljare behöver inte vara egoister, och jag utesluter inte att en del av dem betraktar honom som en skitstövel. Men måste de välja, då väljer de en skitstövel som förstår deras problem istället för en godhjärtad som bryr sig om alla andra.

Lars Stjernkvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.