Inrikes

Skolbarn smittades på fritiden

De skolbarn i Hamburg som fick covid-19 före höstlovet i oktober smittades i regel på fritiden, visar en ny analys. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Inrikes
Inrikes Smittorisken för skolbarn är större på fritiden än i skolan, enligt en analys av smittade skolelever i tyska Hamburg.
De allra flesta smittades av covid-19 hemma, på fester eller andra privata tillställningar.
PREMIUM

Analysen har gjorts på smittade skolbarn i Hamburg från sommarlovets slut i augusti till höstlovet i oktober. Enligt stadens skolmyndighet hade 78 procent av 372 smittade barn fått smittan utanför skolan.

För barn under 12 år var risken för att bli smittad bara hälften så stor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

55 nya dödsfall med covid-19

En sjuksköterska har utfört ett covid-test på en patient. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

55 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 555 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 230 514 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Inrikes

Explosion vid industri – en allvarligt skadad

En person skadades allvarligt i samband med explosionen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer skadades i samband med en explosion vid ett industriområde i Östersund på tisdagen.

– Det har varit en arbetsplatsolycka i form av en explosion, säger Elin Elisson, inre befäl på räddningstjänsten i Jämtland, till SVT Nyheter Jämtland.

En person vårdas för allvarliga skador, men tillståndet ska inte vara livshotande. Skadeläget för den andra personen är inte känt, skriver SVT.

Det är oklart hur olyckan har gått till, men enligt räddningstjänsten finns det ingen ytterligare explosionsrisk. Händelsen rubriceras som arbetsplatsolycka.

Inrikes

Två i stort narkotikamål släpps ur häkte

Målet ligger hos Södertörns tingsrätt men förhandlingen sker i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Inrikes
Inrikes

Två av de tolv personer som åtalats för grovt narkotikabrott och som misstänks ha styrt narkotikahandeln i stadsdelen Vårberg i Stockholm har släppts ur häkte.

Båda är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott, säger rättens ordförande Sara Rosén i ett pressmeddelande.

"Mot bakgrund av deras ålder och att de varit frihetsberövade lång tid anser tingsrätten dock att det inte längre är proportionerligt att de är häktade".

Bevisningen i målet bygger till stor del på information som utredarna fått genom hemliga tvångsmedel. Bland annat finns bilder från dolda kameror som monterades upp i de utrymmen där drogförsäljningen pågick.

En av de tolv som enligt åklagarna varit en ledargestalt i nätverket är även åtalad för människohandel. Han misstänks ha värvat två 17-åriga pojkar till nätverket och ha utnyttjat dem för att sälja droger. Den mannen är kvar i häkte.

Förhandlingen i tingsrätten ska pågå i flera veckor till.

Inrikes

Tekniskt fel bakom Amorella-olyckan

Händelsen då Viking Line-fartyget Amorella grundstötte i september orsakades av ett tekniskt fel, visar en utredning. Arkivbild.
Foto: Niclas Nordlund/AP/TT
Inrikes
Inrikes Det var ett tekniskt fel som orsakade Viking Line-fartyget Amorellas grundstötning i september, visar Olycksutredningscentralens utredning.

"Som en följd av ett tekniskt fel i Amorellas effektregleringssystem flyttades den högra propellerns bladvinklar av sig själva till fullt backningsläge när fartyget närmade sig den smala passagen vid Hjulgrund”, står det i rapporten.

Vid grundstötningen nära ön Järsö i den åländska skärgården upptäckte besättningen på kommandobryggan att fartyget inte betedde sig som vanligt. Fartyget svängde mot farledsområdets kant, vilket orsakade den första bottenkänningen sydost om Hjulgrund. Efter att fartygets djupgående i fören ökade och det fick slagsida mot höger beslutade befälhavaren ombord att köra upp det på stranden vid Järsö.

Utredningen fortsätter och hela rapporten, inklusive utredningsplanen, ska publiceras sommaren 2021.

På onsdagen meddelades också att Viking Grace, som i helgen gick på grund i Mariehamn på Åland, åter kan tas i trafik. Efter undersökning visade det sig att endast en propeller skadades i samband med olyckan, uppger Viking Line. Varken fartygets skrov eller botten tog någon skada. Fartyget kunde, efter att det dragits loss, ta sig för egen maskin till Åbo, och därefter vidare till Nådendal där propellerskadan repareras. Inga personer skadades i olyckan.

Viking Grace återupptar sin trafik på söndag den 29 november, och avgår då från Åbo strax före klockan 21.

Inrikes

Tingsrätten: Kommunen fördröjer rättegången

Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes ner i december 2013 sedan man hittat höga halter av PFAS i dricksvattnet. Sedan 2016 driver privatpersoner en rättsprocess mot det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Tingsrätten anser att det finns skäl att tro att Ronneby kommun fördröjer rättegången som ska reda ut om människor tagit skada av att dricka förorenat vatten.
– Det är direkt felaktigt, säger kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren.

Mindre än ett dygn innan den planerade rättegångsstarten i september inkom det kommunala bolaget Miljöteknik med ny bevisning i fallet, som rör huruvida kommuninvånare i Ronneby har skadats av att dricka vatten som i åratal har varit förorenat med högfluorerade kemikalier (PFAS).

Skarp kritik

Blekinge tingsrätt godtog den nya bevisningen och rättegången blev uppskjuten till februari 2021. Nu har rätten fattat ett beslut om att Miljöteknik inte får inkomma med någon ny bevisning efter den 8 januari, om inte giltig ursäkt finns.

I beslutet får det kommunala bolaget skarp kritik. Rätten skriver att det finns skäl att ifrågasätta om Miljöteknik "bedriver en lojal processföring som syftar till att få tvistefrågan avgjord" och att det finns "skäl att förmoda att parten söker fördröja avgörandet utan godtagbar anledning".

Rätten skriver att Miljöteknik har som utgångspunkt att all PFAS-forskning som publiceras i världen kommer att åberopas som bevisning – utan att bolaget gör några närmare efterforskningar om forskningens resultat.

– Det är direkt felaktigt, säger kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren till TT.

– Vi kommer ju inte ligga och kontrollera hela världen efter tillgänglig PFAS-forskning och ge in den som bevisning. Vi ger in sådant som är relevant för målet.

Den nya bevisning som lämnades in i september består av forskning från arbets- och miljömedicin (AMM) i Göteborg och Lund. Rätten anser att det är anmärkningsvärt att Miljöteknik lämnade in bevisningen eftersom man inte visste om det var till bolagets för- eller nackdel i målet.

"Vårdslöst"

– Det var ett råmaterial utan analyser, men vi visste att det i hög grad var relevant för rättegången. Det är ju trots allt personerna som har stämt oss som förekommer i den här forskningsrapporten och det handlar om förekomsten av cancer. Det här är ju forskning som bedrivs på människorna i Ronneby, säger Kågell-Landgren.

Göran Starkebo, advokat för PFAS-föreningen som driver rättsprocessen, anser att tingsrätten ger kommunen "sällsynt skarp kritik".

– Det var ju vårdslöst att åberopa den typen av bevisning så kort innan huvudförhandlingen. De orsakade ju att det blev hinder för att genomföra den här rättegången som planerat. Man förväntar sig inte att en kommun processar på detta sätt, säger Göran Starkebo till TT.

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Bakgrund: Upptäcktes 2013

Hösten 2013: Länsstyrelsen i Blekinge genomför en utökad provtagning av miljögifter i grundvatten i länet.

November 2013: En första indikation på att det finns kraftigt förhöjda halter av perflourerade ämnen i grundvattnet i Kallinge.

December 2013: Brantafors vattenverk i Kallinge stängs. Det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik har funnit höga halter av PFAS, ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier, i dricksvattnet. Misstanken väcks att en närliggande brandövningsplats på F17 är utsläppskällan.

Januari 2014: Försvarsmakten inleder ett fördjupat utredningsarbete på F17 och senare konstateras höga halter i grundvattnet liksom läckage ut i Ronnebyån.

September 2016: PFAS-föreningen stämmer det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik AB (Miljöteknik) vid Blekinge tingsrätt.

Juni 2017: Tingsrätten beslutar att frågan om vilken lag som ska tillämpas ska hissas upp till Högsta domstolen, som får ta ställning till om prövningstillstånd ska beviljas eller inte.

Juni 2018: Högsta domstolen fattar beslut om att dricksvatten är en produkt som omfattas av produktansvarslagen.

September 2020: Rättegången skulle ha inletts i Blekinge tingsrätt den 10 september. Elva förhandlingsdagar – inklusive reservdagar – var inplanerade. Men i sista stund meddelade rätten att rättegången skjut upp till februari 2021, med anledning av att Miljöteknik lämnat in nya bevis.

November 2020: Tingsrätten fattar beslut om ett så kallat "stupstocksföreläggande". Det innebär att Miljöteknik efter den 8 januari 2021 inte får inkomma med ny bevisning, om inte giltig ursäkt finns.

FAKTA

Fakta: PFAS skapas av människan

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) förekommer inte naturligt, utan började framställas i större skala på 1950-talet.

PFAS är samlingsnamn för ungefär 4 700 olika industriframställda ämnen med liknande struktur och delvis gemensamma egenskaper.

PFAS innehåller fluoratomer på särskilda platser och molekylerna kännetecknas av att de har en vattenlöslig och en fettlöslig sida. Detta ger dem särskilda ytegenskaper, vilket exempelvis utnyttjas för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier och golv.

Andra användningsområden är beläggning i stekpannor och i vissa typer av matförpackningar, till exempel till hamburgare, popcorn och på smörgåspapper.

PFAS är mycket långlivade föreningar, som bryts ned synnerligen långsamt. När de väl hamnat i naturen blir de kvar. Därför är de ett svårt problem i exempelvis vattentäkter.

PFAS har flera negativa effekter på hälsan. Till exempel påverkas njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner och ger ett försämrat immunsvar på vaccinationer. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

Foster, spädbarn och barn tycks vara extra känsliga för PFAS. Ämnena kan föras över via moderkakan och via amning.

Källor: Nationalencyklopedin och Livsmedelsverket

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Inrikes

Trafikverket vann – får flytta fridlyst mossa

Klart för bygge. Enligt en dom i mark- och miljödomstolen får den fridlysta mossan flyttas. Arkivbild.
Foto: Axel Öberg / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

Trafikverket vill bygga om Fagrabäcksrondellen i Växjö till en kostnad av 300 miljoner kronor för att ge Växjöborna ökad tillgänglighet och förbättrad trafiksäkerhet. Men den fridlysta gröna sköldmossan som finns i Fylleryds naturreservat har varit i vägen.

Nu står det dock klart att Trafikverket får lov att bygga, rapportera r P4 Kronoberg.

Enligt en dom i mark- och miljödomstolen får den fridlysta mossan flyttas. Tidigare hade länsstyrelsen gett verket dispens, men det beslutet överklagades då av föreningen Mossornas vänner.

Byggplanerna har redan tidigare överklagats till regeringen då de låg vid Fyllerydsskogens naturreservat. Regeringen avslog dock den överklagan, och en del av reservatet kommer att upphävas.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Regionerna planerar för vaccinering i hemmen

En av möjligheterna är att vaccinera äldre i deras hem, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Vaccinering i stora lokaler, på vårdcentraler, särskilda boenden eller i människors hem. Det är scenarier som regionerna planerar för när det kommer till den stundande massvaccineringen mot covid-19.

Om snart en månad inleds steg ett i Sveriges vaccinering mot coronaviruset. Det omfattar vaccination av personer över 70 år samt vård- och omsorgspersonal.

Folkhälsomyndigheten har utifrån SCB-statistik beräknat att 2 640 000 människor ingår i den prioriteringsgruppen. Men även inom den finns planering för vem som ska få vaccin först.

Ålder är den största riskfaktorn för död i covid-19. Det är stor skillnad på en pigg 70-åring jämfört med en skröplig 90-åring, säger Anette Richardson, enhetschef för beredskap och krishantering på avdelningen för smitt- och hälsoskydd på Folkhälsomyndigheten.

– Alla äldre, de i riskgrupper och vård-och omsorgspersonal kommer prioriteras. Ålder är en viktig faktor och det i kombination med att man är i riskgrupp gör vaccinationen ännu mer angeläget. Men vi kan inte vaccinera de äldre-äldre om det inte är bra för dem att få det, det hänger ju ihop med själva vaccinet också, säger hon.

Har förberett sig

Vaccinet kommer enligt den nationelle samordnaren Richard Bergström att levereras i flerdosförpackningar innehållande injektionsflaskor med normalt 5–10 doser per flaska. Kanyler, sprutor, och annat kringmateriel får regionerna stå för själva.

Här har regionerna redan hunnit långt och upphandlat volymer, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Region Stockholm har exempelvis hittills gjort beställning på sprutor och kanyler motsvarande 1 125 000 doser. Man arbetar även med att säkra tillgång till övrigt materiel.

– Regionerna har gjort prognoser för hur mycket engångsmateriel som behövs och gjort gemensamma upphandlingar. Den frågan har man ganska tidigt jobbat med tillsammans, säger Emma Spak.

"Stor fördel i Sverige"

Många regioner beskriver årets influensavaccinering som en generalrepetition inför vad som komma skall under 2021. Även Folkhälsomyndigheten ser att de befintliga flöden som används under influensasäsongen med fördel kan nyttjas under covid-19-vaccineringen.

I Västra Götalandsregionens epidemiberedskapsplan lyfts lokaler som vårdcentraler, sjukhus, barn- och mödravårdscentraler, skolor, vaccinationsmottagningar, och företagshälsovård som tänkbara alternativ.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättade också på en presskonferens den 24 november att möjligheten finns för regionerna att vaccinera människor i deras hem.

– Vi har en stor fördel i Sverige att vi har ett system för vaccinationer. Vi är inte beroende av praktiserande läkare utan vi har sköterskor som har kunskapen som ingår i stora system. I Tyskland till exempel är det ofta så att man måste gå till sin praktiserande läkare och de måste finnas tillgängliga om man går till idrottshallar eller så, säger Carlson.

Hyrt Campus Östersund

En smittsäker vaccination beskrivs vara av största vikt vilket ställer krav på att det inte bildas långa köer utanför en vaccinationscentral. Drop in-tider är därför inte att föredra utan bokning via Vårdguiden 1177 eller andra digitala plattformar är någonting som planeras för, säger Anette Richardson.

Hon arbetade med vaccineringen i samband med svininfluensapandemin 2009 och påpekar att vissa saker kommer bli annorlunda nu jämfört med då.

– Då stod man i kö och det vill vi ju inte, framför allt inte de sårbara grupperna, för då kan man bli sjuk om man är nära varandra.

Vissa regioner förbereder större, externa lokaler för vaccinering, däribland Region Jämtland Härjedalen som under influensavaccineringen hyrt Campus Östersund, rapporterar Dagens Medicin. I Region Örebro kommer vaccinationerna enligt vaccinsamordnaren Inger Nordin-Olsson att starta i extra rymliga lokaler med tidsbokning för att undvika smittrisker i väntrum.

Samtidigt undersöks hur kylkedjan ska hanteras för vaccin som kräver extremt låga temperaturer.

– Regionerna tittar på alla möjligheter parallellt nu, om man ska rigga vaccinering på sjukhusen där frysarna på minus 70 grader finns, om man ska använda ordinarie aktörer, om man ska vaccinera i hemmet? Man vänder och vrider på det här, säger Emma Spak på SKR.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Medellivslängden i Sverige väntas sjunka i år

Omkring 4 800 fler än väntat har avlidit i år, enligt SCB. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Medellivslängden i Sverige kommer med stor sannolikhet att sjunka i år till följd av coronapandemin, enligt en rapport från SCB.
Att den sjunker mellan två år har varit ovanligt sedan början av 1900-talet.

Prognosen från SCB visar att medellivslängden för både kvinnor och män med stor sannolikhet kommer sjunka i år. Från 84,7 till 84,4 år för kvinnor och från 81,3 till 80,8 år för män.

Prognosen grundar sig på antalet avlidna under januari till augusti i år.

– Prognosen är förhållandevis säker eftersom vi har uppgifter för de första åtta månaderna och i princip de tio första månaderna, säger Örjan Hemström, demograf på SCB.

Det är årets två sista månader som kan komma att påverka det slutgiltiga resultatet.

– Det mest sannolika nu är att det kommer bli lite högre dödstal än det huvudantagande vi gjorde som baserade sig på antalet avlidna under samma period förra året, säger Örjan Hemström.

Enligt SCB har medellivslängden ökat stadigt i Sverige under perioden 1900–2019.

– Det är ganska ovanligt att medellivslängden minskar för både kvinnor och män mellan två år. Det har varit lite vanligare att den minskat för kvinnor på 2000-talet, det har hänt några gånger. Men för män har den ökat varje år mellan slutet av 80-talet och 2015, säger Örjan Hemström.

Mellan den 1 januari och 31 augusti i år inträffade nästan 6 500 fler dödsfall än under samma period 2019. Det är 4 800 fler avlidna än väntat baserat på den senaste befolkningsframskrivningen för år 2020, skriver SCB.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi hade en ovanligt stor ökning av medellivslängden 2019 jämfört med 2018, så då blir det en ovanligt stor nedgång nu. I ett längre perspektiv verkar det återgå till en mer jämn nedgång av dödstalen som leder till att medellivslängden ökar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL