Annons

Såld dyrgrip åter till brittisk opera

Brittiska Royal Opera House sålde sin David Hockney-målning för att rädda verksamheten under pandemin. I oktober gick den under klubban – till operans styrelseordförande.
Publicerad 22 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Brittiska Royal Opera House får tillbaka sin målning av David Hockney. Arkivbild.
Brittiska Royal Opera House får tillbaka sin målning av David Hockney. Arkivbild.Foto: Sang Tan/AP/TT

När pandemin försatte brittiska The Royal Opera House i ekonomisk kris bestämde man sig för att sälja David Hockneys porträtt av den legendariske operachefen David Webster. Auktionen ägde rum i oktober. Ledningen hade hoppats få in 200 miljoner kronor men fick fick till slut 157 miljoner kronor från en då icke identifierad köpare.

Nu visar det sig att köparen är David Ross, miljardär och medgrundare till det brittiska mobiltelefonföretaget Carphone Warehouse, som också nyligen blev vald till operans styrelseordförande, skriver The Art Newspaper. Hans första åtgärd som styrelseordförande blir att låna ut tavlan till operahuset och därefter till National Portrait Gallery som öppnar igen efter renovering 2023. Därefter ska målningen åter till operan som ett långtidslån.

Annons

– Konsten har haft ett ofattbart svårt år, och många institutioner har tvingats ta extremt tuffa beslut för att överleva, säger Ross till Art Newspaper och framhåller att operan beslutade om försäljningen innan han blev medlem i styrelsen.

– Som ordförande för The Royal Opera House och National Portrait Gallery bryr jag mig mycket om att konsten ska vara så tillgänglig som möjligt och om dess värde för utbildning. Så jag bestämde mig för att delta i auktionen för att säkra målningen för den brittiska publiken, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons