Inrikes

Trots krisavtal – få lånade ut covidpersonal

Martina Stenbom, sjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning, vill inte tillbaka till sitt slitsamma coronaschema. Hon är i stora drag positiv till ett utbyte av vårdpersonal mellan regioner när det krisar, som det gjorde i Stockholm i våras.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes "Varför ska de sitta och ha det bra när vi sliter häcken av oss?"
Frustrationen var stor bland den hårt ansatta vårdpersonalen i Stockholm i våras.
Men trots att andra regioner knappt hade någon smitta var det få som ville låna ut personal.
PREMIUM

2018. Skogsbränderna härjar i Älvdalen. Södertörns räddningstjänst i Stockholm skickar personal norrut för att hjälpa till.

2019. Den organiserade brottsligheten skakar Malmö. Polisregion syd får förstärkning från poliser i andra regioner inom Operation rimfrost.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Populära appar används för övergrepp mot barn

Appen Snapchat är populär bland barn, och används av pedofiler för att hitta barn att utnyttja. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Flera sociala medier-appar som är populära bland barn används av pedofiler för att hitta barn att utnyttja, rapporterar Svenska Dagbladet , som granskat 184 fällande domar om sexualbrott mot barn i år.

I 56 fall togs kontakten med barnet via appar, spel eller onlineforum. Den app som sticker ut, även när det gäller polisanmälningar om övergrepp mot barn, är Snapchat. 36 män har fällts för övergrepp via Snapchat hittills i år.

Appen används för att skicka bilder mellan varann. Den är populär bland barn, och därför även bland pedofiler. Ett bekymmer för polisen är att appen är utformad så att bilderna försvinner efter att man tittat på dem, vilket gör det svårt att samla bevismaterial. Dessutom kritiseras företaget bakom appen för att vara svårt att samarbeta med.

Övergreppen börjar ofta med att barn lockas, luras eller via hot förmås skicka nakenbilder på varandra. Många utsätts för övergrepp digitalt, men det finns också fall där barn kontaktats via appar för att sedan våldtas i den fysiska världen.

Inrikes

Amnesty kritiserar snabbavvisningar

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill återinföra ett snabbspår för asylsökande från länder med liten chans att få stanna. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa en lista med säkra länder för att kunna snabbavvisa asylsökande som uppenbart saknar asylskäl.
Förslaget är inte rättssäkert, kritiserar Amnesty.

I maj vill regeringen att de nya reglerna ska vara på plats.

– Det är en stor grupp som kan komma att omfattas av de nya reglerna, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

På torsdagen beslutar regeringen om en lagrådsremiss med regler om säkra ursprungsländer. Migrationsverket får då rätt att klassa en asylansökan som uppenbart ogrundad om den kommer från ett land på listan.

Ser ökad risk

Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för Amnestys arbete med flyktingar och migranter i Sverige, dömer ut idén med listor över så kallat säkra länder.

– Vi insisterar på att det ur ett rättssäkerhetsperspektiv och ur ett asylrättsligt perspektiv är fel med listor. Det skulle ytterligare ökar riskerna från att man inte utgår från individen utan från vilket land personen kommer när man prövar skyddsbehov, säger hon till TT.

Hon varnar för att fler ansökningar kommer att bedömas som "uppenbart ogrundade" när situationen i ett land på grova grunder anses vara bra.

– Rent asylrättsligt kan man förstås aldrig utgå från det enbart. Det kan alltid finnas enskilda individer som är i behov av skydd.

Få får stanna

Exakt vilka länder det handlar om står inte i lagrådsremissen. Det är Migrationsverket som senare ska sammanställa en lista.

Men statistik från Migrationsverket över avgjorda ärenden kan ge en fingervisning. Från vissa länder får mindre än fem procent bifall. Morgan Johansson nämner Uzbekistan, Ukraina, Albanien, Mongoliet och Georgien som exempel.

Hittills i år har exempelvis 1 038 ärenden från asylsökande från Uzbekistan avgjorts. Endast 21 av dem fick uppehållstillstånd.

– Om man skulle leka med tanken att Uzbekistan skulle komma med på en sådan här lista skulle det vara ganska anmärkningsvärt med tanke på hur situationen ser ut där, säger Madelaine Seidlitz och pekar på ett land utan rättsstatsprinciper där till och med tortyr förekommer.

Provats innan

Tidigare har Sverige haft ett snabbspår som främst användes för asylsökande från västra Balkan. Men en EU-dom 2018 satte stopp för det.

– Nu återinför vi det systemet. När vi hade den här ordningen tidigare kunde man komma ner på en handläggningstid på 20–30 dagar, säger Morgan Johansson.

I dag tar det flera månader att handlägga ett ärende.

Morgan Johansson uppskattar att uppemot en tredjedel av de asylansökningar som kommit in hittills i år skulle ha kunnat omfattas av de nya reglerna.

De innebär också att den som fått avslag kan avvisas omedelbart, även om man överklagar beslutet.

– Det är det som är problematiskt. Listan gör då att en ansökan anses som uppenbart ogrundad och då väntar en snabbprocess, säger Madelaine Seidlitz.

Förutom att överklagande inte prövas får den asylsökande i en snabbprocess inte heller rätt till ett offentligt biträde.

– Det är en stor och allvarlig brist, tycker Madelaine Seidlitz.

Listor i EU

Morgan Johansson ser ingen risk att asylrätten inskränks. Även om snabbspåret införs ska alltid en individuell prövning göras. Och den som har särskilda asylskäl har alltid rätt att få dem prövade.

– Vi har haft det här systemet tidigare och det fanns inga starka rättssäkerhetsproblem med det, säger han.

Förteckningen över säkra länder kommer att uppdateras med jämna mellanrum, eftersom förhållanden kan ändras snabbt.

Flera EU-länder har i dag listor över säkra länder, vilka bygger på EU:s asylprocedurdirektiv.

Ett land ska, enligt EU-direktivet, kunna betraktas som säkert om det utifrån ett demokratiskt system och allmänna politiska förhållanden framgår att det inte förekommer förföljelse, tortyr eller förnedrande bestraffning.

Maria Davidsson/TT

Lars Pedersen/TT

FAKTA

Fakta: Härifrån får många avslag på asylansökan

Exempel på länder med låg bifallsgrad på beviljade asylansökningar. Gäller avgjorda ärenden jan–okt 2020, genomsnittlig handläggningstid inom parentes:

Albanien: 7 av 299 (genomsnittlig handläggningstid 131 dagar)

Armenien: 4 av 93 (307 dagar)

Bangladesh: 14 av 220 (427 dagar)

Belarus: 1 av 72 (117 dagar)

Bosnien: 0 av 42 (179 dagar)

Colombia: 6 av 282 (156 dagar)

Egypten: 30 av 373 (372 dagar)

Georgien: 0 av 397 (84 dagar)

Indien: 2 av 100 (261 dagar)

Kazakstan: 11 av 263 (159 dagar)

Kirgizistan: 11 av 123 (174 dagar)

Kosovo: 2 av 93 (135 dagar)

Marocko: 10 av 217 (157 dagar)

Mongoliet: 12 av 346 (133 dagar)

Nordmakedonien: 2 av 111 (82 dagar)

Serbien: 1 av 135 (101 dagar)

Ukraina: 5 av 475 (146 dagar)

Uzbekistan: 21 av 1 038 (373 dagar)

Som jämförelse blev det bifall i 23 procent av det totala antalet avgjorda ärenden hittills i år. I genomsnitt var handläggningstiden 292 dagar.

Källa: Migrationsverket

Inrikes

Ipsos: Svenskarna alltmer oroade för corona

Svenskarnas oro för coronaviruset ökar, enligt DN/Ipsos novembermätning. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Svenskarnas oro för coronaviruset ökar, enligt DN/Ipsos novembermätning . I undersökningen framgår att 82 procent är mycket eller ganska oroliga för belastningen på sjukvården, som är det högsta sedan mätningarna började i mars.

Undersökningen visar också att andelen med stort förtroende för myndigheterna generellt har minskat till 42 procent, från tidigare 55 procent, skriver Dagens Nyheter.

Det framgår även att 44 procent är bekymrade för att myndigheterna inte vidtar tillräckliga åtgärder, jämfört med 31 procent oktober. En annan ökning är att 34 procent oroar sig för att själv smittas av viruset, mot 27 procent i oktober.

– Det är alldeles uppenbart att den ökade smittspridningen, i kombination med de åtgärder som myndigheterna har vidtagit, har skapat en kraftigt ökad oro, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Inrikes

Äta vitaminer eller inte – så ska du tänka

Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper tar extra vitaminer, exempelvis äldre över 75 år. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Försäljningen av vitaminer och kosttillskott fortsätter att öka – och apoteken misstänker en viss coronaeffekt.
Men hur mycket hjälper egentligen den där lilla tabletten multivitamin? Och kan det bli för mycket?

Försäljningen av vitaminer och mineraler har ökat stadigt hos Kronans Apotek sedan coronapandemins början. Framför allt är det vitaminer som B, C och D som har blivit allt mer eftertraktade under året.

Även Apoteket och Apotek Hjärtat ser en liknande trend. De senaste veckorna har försäljningen av D-vitamin hos Apoteket ökat med över 40 procent jämfört med samma period i fjol.

Kompensera inte

Vad det beror på är svårt att slå fast, men Apoteket tror dels att det handlar om den stundande vintersäsongen, dels att coronapandemin kan spela in.

Men vem behöver egentligen extra vitaminer? Och hjälper det?

– Om man har brist är det viktigt att ta tillskott, eller om man hör till en grupp som har stor risk att få det, men inte annars. Att generellt ta tillskott kan vara att lura sig själv. Det går inte att kompensera för dåliga matvanor genom att ta ett piller, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket rekommenderar extra vitaminer till vissa grupper, exempelvis D-vitamin till alla som är äldre än 75 år och D-droppar till barn upp till två år. Tillhör man ingen riskgrupp så finns det generellt inget behov att stoppa i sig extra vitaminer, anser myndigheten.

Olika åsikter

– Vi får oftast i oss det vi behöver. Vitaminbrist eller mineralbrist är inte vanliga problem. Vissa får det av olika anledningar, men då kan det bero på att man har en sjukdom som gör att man inte tar upp vitaminer tillräckligt bra, säger Åsa Brugård Konde.

Hon får medhåll av Susanne Rautiainen Lagerström, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet, som menar att det finns för lite evidens kring om extra vitamintillskott har någon bevisad effekt på personer som inte har någon brist. Just D-vitamin är ett omdebatterat ämne i forskarvärlden, där åsikterna går isär.

– Vi vet en del, men det är mycket vi inte vet om D-vitamin, säger hon.

Enligt Livsmedelsverket går det att under vinterhalvåret råda bot på bristen på sol genom att äta livsmedel rika på D-vitamin. För några år sedan ökade man även berikningen i vissa livsmedel efter att en undersökning visat att intaget av D-vitamin var lågt bland delar av befolkningen.

– Man är i dag väldigt försiktig med att rekommendera tillskott. En välbalanserad kost räcker gott och väl, så länge du inte har en dokumenterad brist, säger Susanne Rautiainen Lagerström.

Tänka ett varv

Höga doser av vitaminer kan även utgöra en fara för kroppen, enligt Livsmedelsverket.

– Börjar man äta mycket av enskilda vitaminer eller mineraler kan det rubba balansen i kroppen så att man får mindre av något annat i stället, säger Åsa Brugård Konde.

Man ska alltid vara noga med att undersöka mängden man stoppar i sig. Äter man exempelvis multivitamin kommer man inte upp i skadliga halter – om man håller sig till en sort och inte överdoserar.

Rådet till den som funderar på att äta till exempel extra D-vitamin är att tänka ett varv kring varför man skulle behöva det.

– Hur ser mitt kostintag ut? Finns det luckor där? Har man funderingar kring det ska man kanske konsultera med någon som är kunnig, i stället för att ställa en diagnos på sig själv, säger Susanne Rautiainen Lagerström.

Malin Johanson/TT

FAKTA

Fakta: D-vitamin

Under sommarhalvåret är solens strålar på huden den viktigaste D-vitaminkällan. D-vitamin kan sedan lagras i kroppen och även täcka en del av vårt behov under vinterhalvåret.

En nationell undersökning gjord av Livsmedelsverket över vuxnas matvanor 2010-2011 visade att 20 procent av deltagarna i en grupp i studien hade en D-vitaminnivå som var under den optimala nivån.

Livsmedelsverket har sedan dess höjt kraven för D-vitaminberikning och de nya reglerna trädde i kraft i maj 2018.

I dag rekommenderas kosttillskott med D-vitamin till följande grupper:

Alla barn upp till två år.

Vuxna över 75 år.

Barn och vuxna som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat.

Barn och vuxna som inte exponeras för solljus på sommaren.

Källa: Livsmedelsverket

Inrikes

Försvunnen militär misstänks ha kidnappats

Polisen har sökt efter 31-åringen med helikopter, men misstänker nu att han utsatts för människorov. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen misstänker att den yrkesmilitär som varit försvunnen i nästan två veckor blivit utsatt för människorov. Hundratals frivilliga har utan framgång sökt mannen i skogarna söder om Stockholm.

Den 31-årige mannen har varit försvunnen sedan den 12 november, då han ska ha lämnat sitt hem för att ta en löprunda söder om Stockholm. Sedan dess har han inte setts till, trots sökinsatserna där bland annat kollegor deltagit.

Så sent som i helgen misstänkte polisen inget brott. Men sedan allt material och alla tips om den försvunne mannen satts i händerna på en grupp erfarna utredare av grova brott vid citypolisen i Stockholm har den bedömningen ändrats, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– De har nu i dag suttit ner och gjort en ny bedömning av allt inkommet material. Då har man funnit anledning att tro att brott har begåtts, och man har rubricerat det här brottet som människorov, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

I en brottsutredning har polisen tillgång till betydligt större befogenheter och tvångsmedel än i en utredning om en försvunnen person. Än vill polisen inte förklara varför bedömningen ändrats.

– Utredningsledaren har valt att hålla det mellan sig och sina utredare. Det omfattas av förundersökningssekretess och är själva essensen i utredningen just nu, så det vill de hålla för sig själva, och med all rätt, säger Ola Österling.

Polisen har sökt efter 31-åringen med helikopter. Vid sidan om det har frivilligorganisationen Missing people lett en sökinsats, som under lördagen organiserade omkring 400 personer och sträckte sig över stora delar av Södertörn.

TT: Gör de här sökinsatserna någon nytta om det rör sig om ett människorov?

– Det är en bra fråga. Det kan det finnas, det är en komplicerad utredning och vi utesluter ingenting i nuläget, säger Ola Österling.

Lucas Brischetto/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Inrikes

Man misstänkt för rattfylla efter svår olycka

Lastbilen hamnade i diket efter olyckan och fick lyftas med kran under räddningsinsatsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En större trafikolycka har inträffat mellan Bjärnum och Vankiva, norr om Hässleholm. En lastbil med släp, som hade kört vingligt, frontalkrockade med flera personbilar.

Två personer har förts till sjukhus med ambulans. Ytterligare en är skadad och räddningstjänsten arbetar för att ta den personen till sjukhus.

– Vi utreder vad som hänt på platsen utifrån vittnesmål, fynd och så vidare. Det vi vet nu är att en lastbil med släp kolliderat med flera mindre fordon, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Lastbilschauffören är misstänkt för rattfylleri och har frihetsberövats.

– Det är möjligt att misstankarna mot honom utökas beroende på vad vi får fram, säger Rickard Lundqvist.

Inrikes

Systembolaget återkallar rosévin

Systembolaget återkallar ett rosévin som visat sig innehålla små mängder av ett bekämpningsmedel. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Systembolaget slutar sälja och återkallar rosévinet "Band of Roses Rosé" av årgång 2019, med artikelnummer 90365.

Vinet har visat sig innehålla små mängder av en pesticid, alltså ett bekämpningsmedel, som inte är tillåtet i EU, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Inrikes

Mindre trängsel i kollektivtrafiken

Statistik över resandet i landets storstadsregioner tyder på att de nya tuffare pandemiråden har fått folk att åka mindre kollektivt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes De hårdare allmänna råden tycks ha fått svenskarna att resa mindre kollektivt. Storstadsregionerna rapporterar alla om färre resenärer, och i Stockholm har trängseln minskat påtagligt.

Den ökade smittspridningen har fått Folkhälsomyndigheten att skärpa de allmänna råden över hela landet. Från politiskt håll har det varit ett strängt tonläge gentemot befolkningens pandemiagerande, och att döma av statistik över resandet med kollektivtrafiken i landets största städer har råden och uppsträckningarna haft effekt.

I Skåne, där det bland de lokala råden står "undvik att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel", reste 20 procent färre med Skånetrafikens bussar under vecka 47 jämfört med vecka 43 innan de nya restriktionerna trädde i kraft.

Även resandet med tåg har minskat under perioden. 24 procent färre på Pågatågen och 26 procent färre med Öresundstågen, enligt statistik som TT tagit del av.

Generellt är resandet med buss och tåg i regionen ungefär hälften av vad det var motsvarande vecka 2019.

"Hörsammat råden"

Även Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, ser ett minskat resande. Från att ha legat på 30–35 procent minskat resande jämfört med samma period 2019 skrivs siffran för förra veckan till cirka 45 procent minskat resande i regionen.

"Det är svårt att säkert uttala sig om vad det beror på, men en rimlig gissning är att människor har hörsammat de hårdare råd och restriktioner som trädde i kraft under vecka 44", skriver Mette Ramquist, presschef för Västtrafik, i ett mejl till TT.

Under vecka 46 var resandet 43 procent lägre än motsvarande vecka förra året.

Mindre trängsel

I huvudstaden syns en tydlig trend för resandet. Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen vid Region Stockholm, säger att man ser "en tydlig resandeminskning" både vad gäller tunnelbana och pendeltåg sedan de lokala råden trädde i kraft den 29 oktober.

– I de normala fall mest belastade timmarna i rusning ser vi en större nedgång än under andra timmar, säger han och hänvisar till statistik för pendeltågen där det under måndag denna vecka passerade cirka 40 procent färre resenärer förbi spärrarna under morgonrusningen.

Även på bussarna i Stockholm tycks det resa färre den senaste tiden. Enligt Keisu har rapporterna om trängsel på linje 4, den linje som rapporterar flest trängseltillfällen, minskat från 350 per vecka för en månad sedan till 215 vecka 46.

Keisu höjer dock ett varningens finger inför Black Friday som förra året fick resandet att skjuta i höjden.

– Det ska bli intressant att se om vi ser samma tendens det här året.

Marcus Alexandersson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL