Utrikes

USA nödgodkänner antikroppscocktail

Regenerons antikroppscocktail, som president Donald Trump behandlades med när han var sjuk i covid-19, har nödgodkänts i USA.
Foto: Regeneron via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s läkemedelsverk Food and Drug Administration (FDA) har nödgodkänt Regenerons antikroppscocktail för behandling av covidsjuka som inte är inlagda på sjukhus.

Medicinen fick stort medialt genomslag när president Donald Trump behandlades med den för covid-19 i oktober.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Chimpansunge ger hopp för hotad apgrupp

En chimpansunge som äter mango i en film producerad av National Geographic. Arkivbild.
Foto: Bill Wallauer/National Geographic via AP/TT
Utrikes
Utrikes Glädjebesked kommer från en liten grupp chimpanser i västra Afrika som kan hamra och slå, men som hotas att utplånas.

Gruppen chimpanser i Guinea, på latin Pan troglodytes verus, har fått stor internationell uppmärksamhet. Aporna kan använda verktyg såsom hammare av sten och ett städ för att öppna till exempel nötter.

Men den lilla gruppen i de isolerade skogarna runt orten Bossou är hotad.

Dess antal minskar. Endast en hona är fertil.

Så glädjen blev stor när guider nyligen såg honan Fanle hålla en chimpansunge i famnen.

Sett med kikare

– Det råder ingen tvekan. För tre dagar sedan kunde vi också bekräfta den lilla chimpansens kön. Det är en hona, säger Aly Gaspard Soumah som leder forskningsinstitutet i Bossou, nära gränsen till Liberia och Elfenbenskusten.

Byborna i Bossou , vid naturreservatet Nimba, välkomnade beskedet med glädje; de har nära kontakt med och skyddar chimpanserna som de tror är inkarnationer av anfäder.

– Alla, unga som gamla, kvinnor och män, fylldes av lycka, berättar Soumah.

Faderskap oklart

Pappan tros vara alfahanen Fouaf, eller den mindre dominante Jeje, båda i 40-årsåldern.

Före födseln fanns bara tre vuxna hannar och fyra honor kvar i området. Av dem är tre över 60 år. Men hopp finns om framtiden.

– Nu ska vi bjuda in lokala ledare och prominenta personer att namnge den lilla, säger Soumah.

Utrikes

Svensk EU-topp stickar sockor till personalen

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har under året använt lediga stunder till att sticka sockor till sin närmaste personal. 22 par har det blivit.
Foto: Anna Helsén/Handout via TT
Utrikes
Utrikes

Många resor och mycket väntan blir det i EU-politiken, även om man är kommissionär.

Så vad gör man då? Jo, kanske som Ylva Johansson – och tar till stickorna.

22 par raggsockor har EU:s svenska inrikeskommissionär producerat till sina närmaste medarbetare under året som gått. Alla dessutom i rätt storlek, sedan Johansson i smyg kontrollerat personalens storlekar.

"Under resor och mellan möten har vår kommissionär suttit och stickat. I gruppen har vi undrat åt vem. Det var åt oss! Vilka andra har en chef som gör sådant?" frågar sig hennes pressrådgivare Anna Helsén på Twitter.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har under året använt lediga stunder till att sticka sockor till sin närmaste personal.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har under året använt lediga stunder till att sticka sockor till sin närmaste personal.
Foto: Anna Helsén/Handout via TT

Utrikes

Guldgruva kollapsade – många instängda

En gruvarbetare i Kwekwe i Zimbabwe. Bilden har inte med den aktuella olyckan att göra. Arkivbild.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Omkring 40 arbetare i en guldgruva i Zimbabwe är instängda sedan ett schakt kollapsat, uppger landets gruvbranschorganisation.

Olyckan inträffade sent på onsdagen lokal tid i staden Bindura, omkring sju mil norr om huvudstaden Harare. Räddningsarbetare arbetar med att pumpa ut vatten för att sedan kunna öppna upp en väg till de instängda.

Sex gruvarbetare har räddats ur rasmassorna.

Den aktuella gruvan stängdes formellt för tio år sedan men den har fortsatt vara i bruk.

I småskaliga gruvor i Zimbabwe bedrivs ofta illegal verksamhet. Den olycksdrabbade gruvan beskrivs som "inofficiell".

Utrikes

Över 350 livstidsstraff för turkiskt kuppförsök

Poliser och militärer på vakt under torsdagen utanför domstolen där rättegången mot de totalt 475 åtalade ägt rum.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes En domstol i Turkiet har dömt över 350 personer till livstids fängelse för inblandning i kuppförsöket 2016, visar rättsliga dokument.

Över 250 människor dödades den 15 juli det året då en grupp militärer med hjälp av stridsflyg, helikoptrar och stridsvagnar försökte ta makten från president Recep Tayyip Erdogan. Kuppförsöket utgick från en flygbas utanför huvudstaden Ankara där gärningsmännen samtidigt höll generalen Hulusi Akar, som nu är försvarsminister, och andra högt uppsatta militärer som gisslan.

Totalt har 475 personer stått åtalade under den aktuella rättegången, som är den mest uppmärksammade av ett flertal domstolsprövningar mot tusentals misstänkta.

Bland de livstidsdömda finns många tidigare stridspiloter och militära befälhavare. Men även fyra civilpersoner med kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som Ankara påstår låg bakom den misslyckade statskuppen. Gülen, som lever i exil i USA, har nekat till anklagelserna.

Några av de åtalade fick många livstidsstraff som påföljd, utan rätt till benådning.

Turkiska myndigheter har efter kuppförsöket frihetsberövat närmare 300 000 personer anklagade för kopplingar till Gülen. Dessutom har omkring 150 000 offentliganställda sparkats på samma grunder.

En rad utländska regeringar och internationella organisationer har riktat skarp kritik Turkiets hantering av efterspelet till kuppförsöket.

FAKTA

Fakta: Kuppförsöket

Den 15 juli 2016 kommer sannolikt att skrivas in i historieböckerna som en av de mest avgörande dagarna i Turkiet i modern tid. Den kvällen inledde delar av armén och flygvapnet ett försök att störta regeringen. Kuppen slogs ned inom ett dygn, men har fått enorma effekter i samhället. President Recep Tayyip Erdogan har stärkt sin makt, hundratusentals människor har frihetsberövats och tiotusentals fått sparken från sitt arbete.

Över 250 människor dödades under kuppförsöket och många fler skadades. Många var civila som hamnade i korselden mellan upprorsmakare och lojala säkerhetsstyrkor.

Den turkiska regeringen slog genast fast att predikanten Fethullah Gülen och hans lösa nätverk av militärer, journalister, jurister, lärare och akademiker låg bakom kuppförsöket. Undantagstillstånd utlystes och Erdogan inledde omfattande utrensningar av sina meningsmotståndare, av allt att döma inte bara sådana som haft med kuppförsöket att göra.

Exakt hur kuppen planerades och vilka som stod bakom den är fortfarande oklart. Gülen nekar till inblandning.

Källa: Landguiden

Utrikes

Uppgift: Israeliska flygräder i Syrien

Det statligt kontrollerade syriska nyhetsbolaget Sana uppgav i våras att israeliskt flyg attackerat en förort till Damaskus. Arkivbild.
Foto: Syriens statliga nyhetsbyrå Sana via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flygräder som kan ha utförts av israelisk militär har dödat minst 19 proiranska stridande i Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) baserat i Storbritannien.

Uppgiften har inte verifierats av andra källor.

Attackerna ska ha utförts tidigt på morgonen i närheten av staden al-Bukamal i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) vid gränsen mot Irak.

Flera av dem som dödades uppges ha kommit från Pakistan.

Statskontrollerade medier i Syrien har inte rapporterat om räderna; Israel kommenterar nästan aldrig militära insatser.

SOHR uppger också att Israel ska ha genomfört räder nära Damaskus och i södra delen av Syrien tidigare i veckan. Då ska åtta stridande, med iranska kopplingar, ha dödats.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Presidenten sitter kvar i Burkina Faso

Burkina Fasos president Roch Kaboré vinner en andra mandatperiod. Arkivbild.
Foto: Sam Mednick/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den sittande presidenten i Burkina Faso, Roch Kaboré, vinner som väntat presidentvalet.

– Mr Kaboré, med 57,87 procent av rösterna, är preliminärt vald till president i (Burkina) Faso i första valomgången, säger Newton Ahmed Barry vid valkommissionen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Etiopisk militär inleder "slutfas" i Tigray

Utrikes
Utrikes Etiopiens militär har inlett "slutfasen" i offensiven i regionen Tigray. Detta efter ett ultimatum till Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som har löpt ut.
PREMIUM

"De 72 timmar som det kriminella TPLF-gänget haft på sig för att ge upp på ett fredligt sätt är nu över och vår insats för att upprätthålla lag och ordning har gått in i sin slutfas", twittrar premiärminister Abiy Ahmed.

Ultimatumet har avvisats av regionens ledare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Finlands statsminister: Läget är allvarligt

Finlands premiärminister Sanna Marin iförd munskydd i Bryssel i oktober. Arkivbild.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Utrikes
Utrikes Finland har tidigare hyllats som ett framgångsland i sin hantering av coronapandemin – men nu varnar regeringen för att antalet nya fall stiger i en oroande takt.
Dock är det inte läge att åter aktivera beredskapslagen, meddelar statsminister Sanna Marin.
PREMIUM

Finland har fortfarande Europas näst bäst smittoläge, sett till antalet smittade per 100 000 invånare under den senaste tvåveckorsperioden. Men läget kan förvärras snabbt, precis som i många andra länder i Europa, säger statsministern.

Den senaste veckan har en drastisk ökning kunnat konstateras i hela landet, och om inte finländarna börjar följa rekommendationerna finns det risk för att sjukvården blir överbelastad, säger Sanna Marin vid en presskonferens på torsdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL