Annons

USA nödgodkänner antikroppscocktail

Publicerad 22 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Regenerons antikroppscocktail, som president Donald Trump behandlades med när han var sjuk i covid-19, har nödgodkänts i USA.
Regenerons antikroppscocktail, som president Donald Trump behandlades med när han var sjuk i covid-19, har nödgodkänts i USA.Foto: Regeneron via AP/TT

USA:s läkemedelsverk Food and Drug Administration (FDA) har nödgodkänt Regenerons antikroppscocktail för behandling av covidsjuka som inte är inlagda på sjukhus.

Medicinen fick stort medialt genomslag när president Donald Trump behandlades med den för covid-19 i oktober.

Annons

Antikroppscocktailen har visat sig reducera covid-19-relaterade sjukhusinläggningar och besök på akuten för de patienter som har andra underliggande åkommor, skriver nyhetsbyrån AFP.

"Att godkänna den här monoklonala antikroppsbehandlingen kan hjälpa sjuka att undvika sjukhusvistelse samt lindra bördan för vårt hälsovårdssystem", säger FDA:s kommissionär Stephen Hahn.

Regenerons antikroppscocktail blir den andra syntetiska antikroppsmedicinen som nödgodkänns i USA efter att ett liknande läkemedel från Eli Lilly fått samma status den 9 november.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons