Annons

IATA ser allt djupare kris för flygbolagen

Flygindustrins internationella branschorganisation IATA sänker prognosen för flygbolagen i coronakrisen.
Vaccinationer väntas inte leda till någon större effekt för flygandet förrän tidigast till sommaren.
Publicerad 24 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Flygbolagen befinner sig i en djupare kris än vad branschorganisationen IATA tidigare trodde, enligt IATA:s generalsekreterare Alexandre de Juniac. Arkivbild.
Flygbolagen befinner sig i en djupare kris än vad branschorganisationen IATA tidigare trodde, enligt IATA:s generalsekreterare Alexandre de Juniac. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Flygbolagens beräknas göra förluster på 118,5 miljarder dollar i år och ytterligare 38,7 miljarder dollar 2021, enligt IATA:s nya sänkta prognos. Det innebär förluster för 157 miljarder dollar (motsvarande 1 350 miljarder kronor) på två år.

Positiva nyheter om olika vaccinkandidater mot covid-19 välkomnas av IATA. Men vaccinationsprogrammen väntas inte ge någon effekt på resandet förrän kanske i mitten av 2021, enligt organisationens generalsekreterare Alexandre de Juniac.

Annons

Antalet flygpassagerare beräknas falla till 1,8 miljarder i år, ned från 4,5 miljarder 2019, enligt den nya prognosen. För 2021 räknar IATA med en viss återhämtning, upp till 2,8 miljarder passagerare under hela året.

IATA upprepar i samband med prognosen sin uppmaning till regeringar runt om i världen att ersätta reserestriktioner och karantänsbestämmelser med mer ambitiösa system för att testa för coronaviruset.

Medan personresorna har gjort en djupdykning i coronakrisen är flygtransporter en ljusglimt i mörkret för flygbolagen. Intäkterna från frakt beräknas öka 15 procent till totalt 118 miljarder dollar i år.

Mycket av detta förklaras av prislyft för frakt till följd av att stora delar av flygplanen parkerats av flygbolagen i krisen.

Fraktvolymen totalt i år beräknas falla nästan 12 procent till 54,2 miljoner ton.

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons