Annons

Svensk kvinna utreds för krigsbrott i Syrien

Den 31-åriga kvinnan misstänks ha anslutit sig till terrorgruppen IS. När hon kom hem till Sverige hade hon med sig tre barn – nu utreds hon för krigsbrott, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Publicerad 11 december 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Kvinnan och barnen ska bland annat ha bott i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien innan de kom till Sverige, enligt en representant för självstyret i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Kvinnan och barnen ska bland annat ha bott i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien innan de kom till Sverige, enligt en representant för självstyret i nordöstra Syrien. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmad/AP

Ytterligare två andra IS-återvändande kvinnor har delgivits misstanke om krigsbrott, uppger åklagarmyndigheten. Ingen av dem är frihetsberövad.

Exakt vad för slags krigsbrott den 31-åriga kvinnan misstänks för vill åklagaren inte uppge – förutom att det rör gärningar som kvinnan begått under sina sex år i den syriska staden Raqqa.

Annons

– Det handlar om brott mot krigets lagar, säger kammaråklagare Reena Devgun till tidningen.

Förra måndagen återvände kvinnan till Sverige, och hon sitter nu häktad misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Brottet påbörjades den 28 augusti 2014 då hon åkte iväg med sin tvåårige son till Turkiet, efter att ha sagt till fadern att hon skulle åka på semester. När pappan fick signaler om att hon i stället åkt vidare till IS-kontrollerat område i Syrien slog han larm till Säkerhetspolisen och andra myndigheter.

De två andra barnen hon hade med sig hem är födda i Syrien och har nu omhändertagits av socialtjänsten.

Förundersökningen rörande krigsbrott har pågått en tid innan kvinnan återvände till Sverige, enligt tidningen.

Shiyar Ali, representant för självstyret i nordöstra Syrien, har tidigare sagt till TT att man tänker försöka begära den 31-åriga kvinnan utlämnad, samt att man har bevis för att kvinnan var ansvarig för administrativ rekrytering av IS-kvinnor från hela världen. Justitiedepartementet, som inte velat kommentera saken för TT, har dock hänvisat till att Sverige aldrig utlämnar svenska medborgare till länder utanför Norden eller EU.

Anna Karolina Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons