GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klassisk musik som gav en Oscar

Ur min skivhylla • Publicerad 12 december 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Musik kan också avnjutas på tv. Jag hamnade på Svt-plays avdelning ”Musik” och streamade igång dokumentären om John Holm, men kom på att den hade jag sett. Hamnade i stället i Danmark. Närmare bestämt med danska radions symfoniorkester som spelade musik på temat ”Mord och musik i filmens värld”. Klart lyssningsvärt, med musik från exempelvis Psycho, Gudfadern och Twin Peaks.

Vad har jag för filmmusik i vinylhyllan? blev nästa fråga. Det var faktiskt några stycken.

Syntmusikern Rick Wakeman, från gruppen Yes, har skapat musiken till filmen ”Lisztomania” som handlar om 1800-talskompositören Franz Liszt.

Wakeman har skrivit soundtracket som bland annat består av syntarrangemang av verk av Liszt och Wagner. På skivan hörs Roger Daltrey, från The Who, på sång. Han spelar också Franz Liszt. Med i filmen finns också Ringo Starr som spelar påve. Liszt var den tidens första popstjärna, om man ska tro filmen.

Popol Vuh heter det tyska band vars musik karaktäriseras som krautrock. Använder sig flitigt av synthesizers. Startade 1970 och var stöd för musiken i många filmer av regissören Werner Herzog, bland annat Aguirre (1975) och Fitzcarraldo (1982).

Gruppen verkade fram till 1999 då deras sista album släpptes, ”Messo di Orfeo”. Gruppens grundare Florian Fricke dog 2001 och bandet lades då ner. Namnet kommer från mayaindianernas mytologiska skrift med samma namn.

Stanley Kubrick lånade bland annat ett extremt ljuskänsligt objektiv från NASA, som gjorde att scener kunde spelas in enbart från ljuset av stearinljus.

Den skiva som står i min hylla är soundtracket till ”Nosferatu - nattens vampyr” som Herzog gjorde 1979 och som naturligtvis bygger på Bram Stokers berättalse om Dracula och en film av Friedrich Wilhelm Murnaus från 1922. Klaus Kinski spelar Dracula i filmen. Musiken är drömlik och suggestiv.

Liksom Lisztomania är klassisk musik också temat för soundtracket för filmen ”Barry Lyndon”, regisserad av Stanley Kubrick (1975),

Filmen bygger på en roman av William Thackery från 1844 och utspelar sig på 1700-talet. Handlar om en irländsk uppkomlings uppgång och fall. Huvudrollen spelas av Ryan O´Neal. Filmen fick fyra Oscars 1976 för foto, musik, scenografi och kläder.

Det speciella med filmen är dess ljussättning. Stanley Kubrick lånade bland annat ett extremt ljuskänsligt objektiv från NASA, som gjorde att scener kunde spelas in enbart från ljuset av stearinljus.

Lika softade som bilderna är stundtals också musiken. Händel, Schubert och Vivaldi bidrar. Huvudtemat är Händels Sarabande. Men här finns också traditionella irländska musikstycken framförda av The Chieftains och militärmusikmarscher framföra av National Philharmonic Orchestra.

Något helt annat är Stefan Jarls film ”Ett anständigt liv” (1979) med musik av Ulf Dageby. Men filmen och Dageby får jag återkomma till i senare skivhylla.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.