Annons

Stor osäkerhet inför kulturåret 2021

Stängt, inställt, uppskjutet. Kulturlivet lämnar ett annus horribilis bakom sig. Förhoppningarna inför det nya året är stora – men lika stor är osäkerheten. I den bästa av världar har vi dock många kulturhöjdpunkter att se fram emot under 2021.
Publicerad 1 januari 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Stängt och tomt – det har under 2020 varit vardagen för Nationalmuseum i Stockholm och likaså för de flesta svenska museer och teatrar. Det nya året börjar enligt samma melodi på grund av ökad smittspridning och skärpta råd och restriktioner. Arkivbild.
Stängt och tomt – det har under 2020 varit vardagen för Nationalmuseum i Stockholm och likaså för de flesta svenska museer och teatrar. Det nya året börjar enligt samma melodi på grund av ökad smittspridning och skärpta råd och restriktioner. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Januari hade i vanliga fall varit full av premiärer, vernissager och öppningar, men på grund av rådande restriktioner är det mesta uppskjutet. Förhoppningarna om att få hänga av sig 2020 års osäkerhet har grusats för Sveriges teatrar, museer och övriga kulturliv.

Men hopp finns om att kulturåret 2021 kan komma i gång ordentligt redan i februari. I sådana fall kan man se fram emot Göteborgs stadsteaters uppsättningen av "Dekalogen" (5/2) – efter Krzysztof Kieślowsk filmiska mästerverk – under Göteborgs filmfestival (som i år genomförs digitalt). Likaså blir det då premiär för "Så som i himmelen" av Kay Pollack på Malmö Opera (5/2) och på Kungliga Operan i Stockholm vankas samma dag urpremiär för balettföreställningen "Hjálmarsdóttir/Brown/Naharin".

Zorn – ett år för sent

Annons

Nationalmuseum i Stockholm å sin sida håller tummarna för att den 18 februari äntligen kunna inviga den uppskjutna storsatsningen "Anders Zorn – en svensk superstjärna" som skulle ha öppnat redan i somras. Utställningen är den första riktigt stora presentationen av Zorns konst i Sverige på många år, visas gör omkring 150 verk.

Museets överintendent, Susanna Pettersson, berättar att man under katastrofåret 2020 har fått lära sig att leva med osäkerheten.

– Det är inte roligt att behöva göra det, men det har varit nödvändigt. Vi måste kunna vara flexibla, det är en viktig lärdom, säger hon.

Kan skjutas upp igen

I efterhand var det ett klokt beslut att skjuta upp Zorn-utställningen, konstaterar Susanna Pettersson. Man hoppas nu på februari men är medvetna om och beredda på att behöva flytta fram den igen.

– Utställningen kommer att vara färdig att öppnas i februari. Vi har dock flera alternativ för öppningsdatum – beroende på pandemins utveckling. Det kan bli i mars eller april. Men det går inte att skjuta upp en utställning hur länge som helst. Att en utställning flyttas betyder att alla andra utställningar också måste skjutas upp, säger hon.

Osäkerheten är och förblir stor. Kommer museer och teatrar att kunna öppna? Kommer publiken att stå på kö, eller kommer den att vara avvaktande? Om framtiden kan man som bekant inget veta – men liksom de flesta andra har Susanna Pettersson förhoppningar.

– Jag hoppas förstås på samma sak som alla andra. Att samhället ska kunna återvända till det normala. Att det samhällsviktiga ska kunna öppna upp igen – och dit hör kulturlivet. En av många saker som situationen har lärt oss är vilken stor roll kulturen spelar. Vem hade orkat med året utan film, musik, litteratur och bildkonst? säger hon.

Böcker att bida tiden med

I väntan på premiärer och vernissager finns tursamt nog nya böcker att se fram emot de kommande veckorna. Äntligen kommer Karl Ove Knausgårds nya roman "Morgonstjärnan" i svensk översättning (20/1) och Gabriel Itkes-Sznap följer upp sin hyllade debut med nya diktsamlingen "Himlen till munnen tången till hjärtat" (18/1).

Skulle kulturlivets islossning dröja ytterligare kan man längre fram i vår trösta sig med Aase Bergs memoarbok "En uppblåst liten fittas memoarer" (9/3) och Karin Smirnoffs roman "Sockerormen" (27/4) – första boken efter den tokhyllade trilogin om Jana Kippo.

Viktor Andersson/TT

"Porträtt av Jean Burnay" är en av många Anders Zorn-målningar som ska visas på Nationalmuseums redan uppskjuta utställning till minne av konstnären Anders Zorn (1860–1920). Siktet är nu inställt på att öppna den 18 februari – men ingenting är säkert. Pressbild.
"Porträtt av Jean Burnay" är en av många Anders Zorn-målningar som ska visas på Nationalmuseums redan uppskjuta utställning till minne av konstnären Anders Zorn (1860–1920). Siktet är nu inställt på att öppna den 18 februari – men ingenting är säkert. Pressbild.Foto: Nationalmuseum
Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum i Stockholm, hoppas att samhället snart ska kunna öppna upp igen. Museet är fortsatte stängt fram till den 24 januari, som också är det datum fram till vilket nuvarande råd och restriktioner gäller. Arkivbild.
Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum i Stockholm, hoppas att samhället snart ska kunna öppna upp igen. Museet är fortsatte stängt fram till den 24 januari, som också är det datum fram till vilket nuvarande råd och restriktioner gäller. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Fakta: Kulturhöjdpunkter att hoppas på

Fakta: Kulturhöjdpunkter att hoppas på

12/1 Vernissage för Michael Cedlinds utställning "Filmstaden" på Konstakademien i Stockholm.

27/1 Premiär för operasångaren Rickard Söderbergs föreställning "Den förbjudna kärleken" på Riksteatern i Stockholm.

30/1 Vernissage för utställningen "Ceija Stojka" på Malmö konsthall

3/2 Ann Böttcher ställs ut på Bonniers konsthall i Stockholm

6/2 Vernissage för “Axel Törneman. Bohemliv och modernitet” på Thielska galleriet i Stockholm

10/2 Urpremiär för Riksteaterföreställningen "Sådan far" med Claes Månsson i Arboga.

16/2 Urpremiär för teaterversionen av Fredrik Backmans roman “Britt-Marie var här” med Riksteatern i Halmstad.

16/2 Vernissage för Salad Hilowles utställning "Vanus Labor" på Konstakademien i Stockholm.

17/2 Urpremiär för Björn Säfstens dansverk “I själva verket” med Riksteatern i Lund.

19/2 Vernissage för utställningen “Nikolai Astrup – visioner av norsk natur” på Waldemarsudde i Stockholm.

20/2 Urpremiär för "Mytomania" av Paula af Malmborg Ward på Göteborgsoperan

27/2 Premiär för "Kris" av Maja Salomonsson, efter en roman av Karin Boye, på Kulturhuset Stadsteaterns Vällingbyscen.

5/3 Urpremiär för Alejandro Leiva Wengers pjäs “Arvet” med Riksteatern i Skövde.

13/3 Premiär för "Arsenik och gamla spetsar" på Uppsala stadsteater.

18/3 Litteraturfestivalen Littfest i Umeå.

18/3 Vernissage för utställningen "Snowcrash" på Nationalmuseum i Stockholm

20/3 Vernissage för "Årets svenska bilderbok" på Bildmuseet i Umeå.

27/3 Premiär för "Mästersångarna i Nürnberg" av Richard Wagner på Kungliga Operan i Stockholm.

31/3 Premiär för "Inger och Öyen" på Göteborgsoperan

23/4 Vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

8/5 Premiär för "Tartuffe" av Molière på Malmö stadsteater

8/5 Premiär för "Don Giovanni" av Mozart på Göteborgsoperan

9/5 Utställning med verk av Friedensreich Hundertwasser öppnar på Nordiska Akvarellmuseet.

20/5 Premiär för "De förlorade hjältarnas land" om Andréexpeditionen på Uppsala stadsteater.

21/5 Vernissage för "Det nya ögat. Mellankrigstiden genom linsen" på Hasselblad Center i Göteborg.

(Med reservation för att samtliga datum kan ändras.)

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons