Annons

Polens högsta domstol nekar svenskutlämning

Polens högsta domstol avslår Kinas begäran om utlämning av en svensk medborgare. Mannen är medlem i Falun Gongrörelsen, som Kinas regim betraktar som fientlig.
Publicerad 15 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Utrikesdepartementet i Stockholm. Arkivbild.
Utrikesdepartementet i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den svensk-kinesiske mannen har suttit häktad i Polen sedan i mars 2019. Han greps under en mellanlandning på väg från Sverige till Rumänien och var då efterlyst av Interpol misstänkt för ekonomisk brottslighet i Kina.

Nu har Polens högsta domstol kört över en lägre instans och avslår Kinas begäran om utlämning, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Annons

Efter utslaget kommer fallet att förvisas till en lägre instans för genomgång.

Enligt mannens polske advokat Krzysztof Kitajgrodzki är hotet om utlämning ännu inte avvärjt. Den högsta domstolen har nu enligt advokaten krävt att den lägre instansen ber Kina förklara vilket straff mannen riskerar.

– Det är definitivt ett bra besked i det här läget, men vi kan ännu inte kalla det en framgång, säger Kitajgrodzki.

Oavsett utslaget i kommande förhandlingar har Polens justitieminister sista ordet i utlämningsfrågor, enligt AFP.

Mannen, som är i 50-årsåldern, är medlem i Falun Gongrörelsen, en religiös grupp som Kinas regim förbjudit. Rörelsens medlemmar utsätts enligt rapporter inte sällan för förföljelse och övergrepp.

Mannen beskrivs som välbärgad och ska ha skänkt en del av sin förmögenhet till rörelsen. Kinas anklagelser om bedrägeri hänger enligt mannen ihop med hans medlemskap.

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera vad dagens beslut kan få för konsekvenser.

– Vi kan bekräfta att högsta domstolen i Polen i dag har beslutat att återförvisa ärendet till lägre instans. Och i nuläget har vi inga ytterligare kommentarer, säger Alexander Peyre på UD:s presstjänst.

Niklas Svahn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons