Annons

VM-hjältens sambo: "Han var väldigt stressad"

VM-premiären blev en succé för Hampus Wanne, 27.
Men en påtvingad karantän satte ännu ett mästerskap i fara för målsprutan.
– Han var väldigt stressad, säger flickvännen och handbollsproffset Daniela Gustin, 26.
Publicerad 15 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hampus Wanne jublar efter ett mål i VM-premiären mot Nordmakedonien.
Hampus Wanne jublar efter ett mål i VM-premiären mot Nordmakedonien.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hampus Wanne imponerade i Sveriges 32–20-seger i VM-premiären i Kairo mot Nordmakedonien. Vänstersexan, som tidigare har haft något av en mästerskapsförbannelse, satte hela elva mål.

Men det fanns en risk att Wanne skulle missa ännu ett stort mästerskap efter att ha varit skadad under EM i fjol. Flickvännen Daniela Gustin, till vardags proffs i danska Horsens, testades positivt för covid-19 strax före nyår, och på grund av hårda tyska coronarestriktioner tvingades båda in i karantän.

"Sett fram emot"

Annons

Hemma i radhuset i Flensburg höll sig Gustin på övervåningen. Wanne fick hålla sig på nedervåningen och hoppas att slippa bli smittad.

– Han var väldigt stressad. Jag vet också hur mycket han hade sett fram emot att spela ett mästerskap igen efter att ha varit skadad och borta lite. Jag kände mig också stressad över att jag blev smittad och att hans chans kanske skulle förstöras i år igen, säger Daniela Gustin.

Wanne klarade sig dock undan och kunde till slut ansluta till landslaget efter tio dagar i karantän – och drygt två veckor utan handbollsträning.

Men det var några väldigt tunga dagar efter nyår. Och att missa ännu ett stort mästerskap hade varit allt annat än kul.

– Det hade bara känts orättvist. Jag var i bra form i Tyskland och ville ta med det till VM, och därför såg jag fram emot det väldigt mycket. Jag hade sagt till familj och vänner att jag inte kommer hem till nyår på grund av smittorisken så det var väldigt oturligt att Daniela fick det, säger Flensburgproffset.

Ansvarig för matlagning

Under sin tid på nedervåningen fick han ansvara för något han inte tycker är det roligaste: att laga mat.

– Hon är betydligt vassare än mig. Majoriteten gör hon om hon inte tränar. Det är bäst att hon gör det, då blir alla glada, säger han.

– Det blev standardgrejer. Lite korvstroganoff, spaghetti och sådant man kan göra matlådor på så att jag slapp laga mat varje dag. Det är inte det roligaste som finns, säger han.

Från Daniela Gustin får han i alla fall lite lovord.

Annons

– De första dagarna hade jag ingen smak, men då var jag noga med att ge honom mycket beröm ändå. Men maten blev faktiskt bättre och bättre, säger hon.

"En chock"

Gustin lyfter Wannes psyke som en av hans stora styrkor. Något han själv använde sig av i VM-premiären då kroppen inte fungerade till hundra procent.

– Jag är skolad i RIK (Redbergslid) och det är en rätt tuff miljö och det trivs jag med. Både min mamma och pappa var ... jag ska inte säga hårda mot mig, men de sa att det är tufft ibland och att det är okej. Sedan kom jag ner till Flensburg och då var det samma sak. Då var "Ljubo" (Ljubomir Vranjes) tränare och då var man verkligen nere i en elitmiljö och de första två åren var egentligen en chock. Men det var aldrig tal om att ge upp. Jag ville bevisa för mig själv och kollar man på hur det har gått så har det betalat av sig, säger Wanne.

VM fortsätter för svensk del med match mot Chile på lördagskvällen klockan 20.30.

Anton Johansson/TT

Daniela Gustin är – precis som Hampus Wanne – van vid att måljubla i landslaget. Arkivbild.
Daniela Gustin är – precis som Hampus Wanne – van vid att måljubla i landslaget. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fakta: Handbolls-VM

Fakta: Handbolls-VM

Turneringen spelas för första gången med 32 lag och avgörs 13–31 januari. Sverige spelar alla sina matcher i Kairo. Övriga spelorter är Alexandria, Giza och Egyptens nya huvudstad.

Sveriges gruppspelsmatcher

Sverige–Nordmakedonien 32–20

Chile–Sverige, lördag 16 januari 20.30, sänds på TV6 och Viaplay.

Sverige–Egypten, måndag 18 januari 18.00, sänds på TV6 och Viaplay.

Grupper

Grupp A: Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde.

Grupp B: Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen.

Grupp C: Kroatien, Qatar, Japan, Angola.

Grupp D: Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa.

Grupp E: Norge, Österrike, Frankrike, Schweiz

Grupp F: Portugal, Algeriet, Island, Marocko.

Grupp G: Sverige, Egypten, Nordmakedonien, Chile.

Grupp H: Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryska handbollsförbundets lag.

Slutspel

Tre lag från varje grupp går vidare till huvudrundan som inleds den 20 januari, där lagen från Sveriges grupp slås ihop med lag från grupp H. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

Totalt är det fyra grupper i huvudrundan. De två bästa lagen från varje grupp i huvudrundan går vidare till kvartsfinalerna som inleds den 27 januari.

Semifinaler spelas den 29 januari.

Bronsmatch och final spelas den 31 januari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons