Annons

Bevismaterial raderat i brittiska polisregister

Med ett olyckligt tangenttryck raderades hundratusentals akter hos Storbritanniens polis, bland annat brottsregister och bevismaterial för pågående utredningar.
Skandalöst, säger premiärminister Boris Johnson.
Publicerad 20 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hundratusentals akter befaras ha raderats hos den brittiska polisen. Arkivbild.
Hundratusentals akter befaras ha raderats hos den brittiska polisen. Arkivbild.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Boven bakom dramat tros vara en mjukvara som polisen använde för att ta bort akter från datorer som saknade lagligt stöd att lagra uppgifterna. Programmet tycks ha gått bärsärk och börjat radera hejvilt vilket resulterade i att hundratusentals akter försvann innan felet upptäcktes och kunde åtgärdas.

Missödet, som den brittiska polisens dataenhet tagit på sig ansvaret för, ägde rum den 10 januari.

Annons

– Det är givetvis skandalöst att data ska ha försvunnit, för närvarande försöker vi rädda det vi kan av dessa data, sade premiärminister Boris Johnson i ett möte med parlamentet och lade sedan till:

– Det går ännu inte att säga hur många polisärenden som omintetgjorts på grund av det inträffade.

Det är alltså ännu oklart hur omfattande skadan är. Labourpolitikern Keir Starmer har dock citerat en polisutredare som uppskattat att över 400 000 akter samt data med 26 000 dna-prov och 30 000 fingeravtryck försvann.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons