Svenska stjärnor inleder unik golfsäsong

Henrik Stenson i Abu Dhabi, Madelene Sagström i Florida och Alex Norén i Kalifornien.
Det är många svenska golfess som den här veckan inleder årets unika säsong – där OS, Solheim Cup och Ryder Cup gör att rekordmycket står på spel.
Förutsatt att alla tävlingar kan spelas som planerat, förstås.
Publicerad 20 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Madelene Sagström vann på LPGA-touren i fjol och gör säsongsdebut i Florida den här veckan. Arkivbild.
Madelene Sagström vann på LPGA-touren i fjol och gör säsongsdebut i Florida den här veckan. Arkivbild.Foto: Christer Höglund/TT

Fjolårets uppskjutna olympiska spel i Tokyo, kombinerat med att även Ryder Cup flyttades fram ett år, gör golfåret 2021 till det mest späckade någonsin. Ovanligt mycket står därmed också på spel i form av rankningspoäng inför alla stortävlingar.

Här är läget när flera av de svenska stjärnorna den här veckan peggar upp i sina första tävlingar för säsongen.

+ Den här veckan

Herrarnas Europatour inleds i Abu Dhabi med sju svenskar i startfältet, däribland Henrik Stenson och Marcus Kinhult. Damernas LPGA-tour kickar samtidigt i gång i Florida med "Tournament of Champions", där Madelene Sagström (tack vare karriärens första LPGA-seger i fjol) och Pernilla Lindberg (tack vare majortiteln 2018) får spela. Och längre västerut gör Alex Norén i Kalifornien årsdebut på PGA-touren, som redan har genomfört två tävlingar på Hawaii.

+ Första majortävlingarna

Ska i år spelas enligt ordinarie schema, vilket betyder att damernas ANA Inspiration är först ut, 1–4 april, medan herrarnas The Masters avgörs på Augusta National veckan därpå. Flera svenskor är klara för ANA, medan Henrik Stenson löper stor risk att för andra året i följd bli ensam majorsvensk i Georgia.

+ OS

I slutet av juni står det klart vilka två svenska damer och herrar som månaden därpå får åka till Japan och spela olympisk golf på Kasumigaseki Country Club. Världsrankningen avgör och som läget är nu är kampen om platserna tuffast på herrsidan, där i första hand 24-årige Kinhult ska försöka sno en OS-plats från någon av de mer meriterade "gubbarna" Stenson eller Norén.

Topp 5-läget:

Damer: 54) Anna Nordqvist, 61) Madelene Sagström, 122) Linnea Ström, 139) Caroline Hedwall, 158) Pernilla Lindberg.

Herrar: 66) Henrik Stenson, 92) Alex Norén, 112) Marcus Kinhult, 169) Henrik Norlander, 181) Joakim Lagergren.

+ Världsrankningen

Det halvdystra läget på herrarnas rankning förtjänar ett eget kapitel. Stenson är klar för årets alla majors tack vare segern i British Open 2016, men efter fem år ger den triumfen sedan inga fler "fribiljetter" till majortävlingarna i USA. För att vara på den säkra sidan krävs en plats bland de 50 bästa på rankningen, så om inte svenskarna skärper sig i år finns risken för en major utan blågul närvaro nästa år – i så fall för första gången sedan 90-talet.

+ Solheim Cup

Damernas flaggskeppstävling mellan USA och Europa spelas i Toledo, Ohio, i början av september. I nuläget har talangen Julia Engström en plats i laget, som tvåa på Europatourens rankning. Nordqvist och Sagström skulle om laget togs ut i dag sannolikt ligga bra till för att få ett av hela sex wildcards.

+ Ryder Cup

Senare i september ska Ryder Cup spelas på Whistling Straits i Wisconsin. Kvalificeringsperioden till Europas lag frystes under nästan hela fjolåret på grund av coronapandemin, något inte minst Henrik Stenson kan vara tacksam för efter sitt bleka 2020. 44-åringen, som har varit med i tre raka Europalag, ligger bäst till av svenskarna när det nu går att samla rankningspoäng igen.

+ Coronaläget

Golfen var tidigt i gång och tävlade redan i somras, utan att drabbas av mer än enstaka coronafall. Så det borde finnas goda möjligheter för att de planerade tävlingarna ska kunna avgöras som tänkt. Redan på Masters i april siktar man på att ha ett mindre antal åskådare och för klassiska publikevenemang som Solheim Cup och Ryder Cup blir det en nyckel att inte behöva spela inför tomma läktare. Hur det blir med OS ligger såklart utanför golfens makt.

Carl Göransson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.