Annons

Starkt slut på mörkt 2020 för Sydkorea

Förra årets sista kvartal var bättre än väntat för den sydkoreanska ekonomin – och analytiker spår ljusare tider framöver.
Publicerad 26 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sydkoreas starka export drar upp BNP-siffrorna för landet. Arkivbild.
Sydkoreas starka export drar upp BNP-siffrorna för landet. Arkivbild.Foto: Jo Jung-ho/AP/TT

BNP växte 1,1 procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, framför allt till följd av starka exportsiffror, enligt data från landets centralbank.

Tillväxten var starkare än analytikernas medianuppskattning på 0,7 procent, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning. För helåret krympte Sydkoreas BNP med 1,0 procent, antagligen den lägsta tillbakagången bland OECD-länderna.

Annons

Lloyd Chan vid Oxford Economics tror att den sydkoreanska ekonomin får upp farten på allvar under det andra kvartalet i år, i takt med att den globala ekonomin återhämtar sig och att 5G-tekniken rullas ut.

– En vaccinstart runt februari borde också stimulera efterfrågan i landet, eftersom det borde minska behovet för stränga åtgärder för att minska spridningen (av coronaviruset), säger han.

Samtidigt var 2020 det sämsta tillväxtåret för världens tolfte största ekonomi sedan 1998, då landets ekonomi krympte 5,1 procent i spåren av den asiatiska finanskrisen.

Pandemin har bland annat slagit mot privatkonsumtionen och exporten i landet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons