GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon ger Björnfinn och Tyr-Inge liv

En skånsk fallskärmshoppande tandläkare i Arktis som nu har författarskap och konstnärskap som sin stora krydda i livet. Så kan man sammanfatta Vonna Svantesson som nyligen släppt sin nya roman Ravnavalla.
Tyringe/Höör • Publicerad 8 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vonna Svantesson har bott i Arktis i 14 år. Som barn vistades hon gärna vid Fiskedammen i Tyringe.
Vonna Svantesson har bott i Arktis i 14 år. Som barn vistades hon gärna vid Fiskedammen i Tyringe.Foto: Helén Fingalsson

Vonna Svantesson är en social och utåtriktad person.Trots det har hon tillbringat mycket tid i både vildmark och glesbefolkade områden. Och hon har älskat det.

Hon är född och uppvuxen i Tyringe och redan tidigt fanns ett intresse för vildmark och öde vidder. Vonna slukade berättelser om urbefolkningen i Nordamerika och deras sätt att leva nära naturen. Men det skulle dröja ett tag innan hon själv hamnade i ett vildmarksäventyr.

Sökte spänning

Men spänning sökte hon tidigt. Som 19-åring blev hon mamma och ungefär samtidigt började hon och hennes man att hoppa fallskärm.

– Vi bodde kollektivt med andra fallskärmshoppare ute vid Rinkaby under helgerna, berättar Vonna. Och vi som hoppade tillsammans träffas fortfarande varje midsommar.

I samma veva bestämde hon sig för att utbilda sig till tandläkare. Familjen hade bosatt sig i Hjärup och hennes första tankläkarjobb var i Oxie.

– Det var inte fri etablering för tandläkare på den tiden, berättar hon och tillägger att hon efter en tid sökte sig till Dalarna.

Äktenskapet var då över och den 14-åriga dottern valde att bo kvar i Skåne hos sin pappa, ett arrangemang som inte var så vanligt på den här tiden.

– Jag stannade i Dalarna i tio år och vikarierade i både Sälen, Lima, Idre och Särna, berättar Vonna. Tillsammans med en kompis startade jag även ett företag som sålde skinnhantverk.

Och inte nog med det. Hon arrangerade bäversafari med paddling och jobbade dessutom som både fiskeguide och fjällvärdinna.

Gav sig av till Arktis

Men med tiden lockade mer äventyr. Vonna bestämde sig för att söka tandläkarjobb på både Grönland och i Nordnorge. I Norge fick hon napp, packade ihop sitt bohag och gav sig iväg.

Första stoppet blev den lilla fiskebyn Öksfjord i Vest-Finnmark där bland annat Hurtigrutens fartyg lägger till. Tillsammans med sin dåvarande man flyttade hon vidare till Honningsvåg som är i princip så långt norrut i Norge som det går att komma. Sammanlagt blev det 14 år i Arktis och därmed många minnen.

Vonna berättar bland annat om hur hon kunde höra tumlarna som heter nise på norska komma upp för att blåsa ut vatten när hon gick och plockade ogräs i trädgården. Hon berättar om smaken av valkött, skarv och sälspäck, om örter som fjällkvanne och om hur hon lärde sig att laga mat i en grop. Det var ett vildmarksliv som hon lärde sig att älska.

Tillbaka till Skåne

Men 2009 valde hon att flytta tillbaka till Skåne. Det blev Höör där hennes dotter med familj bor.

– Visst saknar jag både fjäll och hav, men Arktis finns ju kvar och det är ju en tröst.

Väl i Skåne beslutade Vonna sig för att söka in till författarskolan i Lund. Det gick vägen, vilket gjorde att hon tog itu med sin romanidé som utspelar sig just i ett nordnorskt fiskeläge. Resultatet blev boken ”Bukar och fenor”.

Andra romanen

I slutet av januari i år släpptes hennes andra roman som fått namnet Ravnavalla och som utspelar sig på 800-talet i Skandinavien. Här får vi följa Hlin, Björnfinn och Tyr-Inge på deras väg genom livet.

Björnfinn tänker bli nåjd vilket motsvaras av en samisk schaman. Hlin vill skapa sig ett annat liv än den traditionella fiskarkäringens. Till slut är det Tyr-Inge, en tydlig blinkning till födelseorten, som lämnar danernas land i Skåne för att söka nya vägar.

Vonna är inte en författare som gör en detaljerad synopsis (skiss) över vad som ska hända i boken.

– Jag är en intuitiv författare, tycker om att dyka ner i karaktärerna och låta historien växa fram under tiden, förklarar hon. När det gäller text så tycker jag att rytmen är viktig. Det är ungefär som med musik.

Vonna har själv stått för omslagsbilden till boken, konstnär som hon är. Hon är till exempel med i Mittskånes konstnärsgille där hon skapar både i akvarell, akryl och collage.

– I september kommer vi att ha en utställning på Hovdala, avslöjar hon.

Men just nu är det boken Ravnavalla som är i fokus. Visserligen en historia som utspelar sig på 800-talet, men med många glimtar från Vonnas alla upplevelser i Arktis.

Ravnavalla är Vonna Svantessons nya roman.
Ravnavalla är Vonna Svantessons nya roman.Foto: Helén Fingalsson

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.