Kultur och nöje

Bokrea med hämtkasse i stället för trängsel

Inför årets bokrea går det återigen att förbeställa reaböcker och hämta en färdigpackad kasse. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Förbeställda bokkassar och digital service i stället för trängsel kring täta bokhögar. Det är två av bokhandelns recept för att klara bokrean under pandemin. Volymmässigt är rean lika stor som i fjol.
PREMIUM

Traditionellt är det i butikerna som bokrean har varit störst. Fjolårets rea gick att genomföra innan pandemin slog till på allvar och inför årets bokrea har den totala bokförsäljningen ökat stort, dock inte i de fysiska butikerna som nu måste sälja sina reaböcker utan att det blir trängsel.

– Vi erbjuder ju rea i butik men vi uppmanar också kunderna att e-handla. Eftersom vi har både e-handel och butiker har vi möjlighet att omfördela. Vi förstår ju att det är färre som kommer till butik i år, säger Maria Edsman, vd för Akademibokhandeln och Bokus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Entombeds sångare död

Sångaren Lars-Göran Petrov har avlidit. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Lars-Göran Petrov, sångare i Entombed AD, har avlidit efter en tids cancersjukdom. Med honom förlorar den svenska dödsmetallen en av sina absoluta förgrundsgestalter. Han blev 49 år.

På sin Facebooksida meddelar bandmedlemmarna sin djupaste sorg. "Han var (är!!) en otrolig vän, och en person som har berört så många människor. Han ändrade många liv med sin röst, sin musik, sin karaktär och unika personlighet. LG:s leende bär vi för evigt med oss i våra hjärtan", skriver bandet och berättar om vad Lars-Göran Petrov svarade på frågan om vad det skulle stå på hans gravsten: "Jag dör aldrig, jag dör aldrig".

⁣⁣Lars-Göran Petrov var sångare i det stilbildande dödsmetallbandet Entombed mellan 1988 och 1991 och sedan från 1992 till 2014. När medlemmarna sedan gick skilda vägar bildade han Entombed AD.

– Hans och Entombeds betydelse för svensk dödsmetall går inte att överskatta, säger musikjournalisten Ika Johannesson.

"Banbrytande"

I boken "Blod, eld, död: en svensk metalhistoria" ägnar hon och Jon Jefferson Klingberg flera kapitel åt LG Petrov och Entombed vars debutskiva "Left hand path" hon beskriver som startskottet för genren i Sverige. Ika Johannesson talar om aggressiviteten och kraften i LG Petrovs sång som i kombination med bandets låtar och sound gjorde Entombed banbrytande.

– LG besatt en oerhörd röst.

När bandet 2002 spelade på Kungliga Operan i ett samarbete med konstnärsduon Bogdan Szyber och Carina Reich innebar det ett erkännande också från kulturvärlden. Föreställningen "Unreal estate" var ett beställningsverk från Kungliga Operabaletten och spelades för utsålda hus.

– Det är ett band som varit villigt att tänja på gränserna och testa nya saker. Och det ser man ju på vad gamla medlemmar gått vidare med, som Nicke Andersson som startade Hellacopters som blev gigantiskt i sin genre. Entombed bestod av en spännande samling kreativa människor. Det fanns en experimentlusta.

Om Lars-Göran Petrovs sång kännetecknades av råhet var han som person raka motsatsen, berättar Ika Johannesson.

– Han var en glad gamäng, den som alltid ville hänga kvar och snacka med publiken. Det är också hans personlighet som gjort honom så omtyckt i dödsmetallvärlden både i Sverige och internationellt.

"Hela världen"

Hårdrocksskribenten Sofia Bergström framhåller LG Petrovs inflytande som sångare och musiker inte bara i Sverige utan även internationellt.

– Entombed har influerat flera generationer av metalband över hela världen.

Själv upptäckte hon skivor som ”Left hand path”, ”Clandestine” och ”Wolverine blues” i sena tonåren.

– Det blev en omvälvande upplevelse. De håller än i dag.

– I extremmetal-kretsar har alla hört talas om LG och plattorna han sjöng på med Entombed. Om man ska lista de mest betydelsefulla plattorna brukar de hamna topp fem eller topp tio, även internationellt, säger Sofia Bergström.

Lars-Göran Petrov avled i en obotlig gallvägscancer. I augusti i fjol berättade han om sjukdomen i en intervju med loudersound.com. Läkarna försökte bromsa cancern med hjälp av cellgifter. Det startades också en insamling för att hjälpa honom ekonomiskt.

– Jag har druckit några öl i mitt liv men levern är i toppform. Jag har rökt mycket men lungorna är också tiptop. Det här är helt enkelt en väldig otur. Cancer har inga känslor. Det är bara en maximal otur, sade han till Loudersound.

Erika Josefsson/TT

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta: Lars-Göran Petrov

Levde 1972 till 2021.

Som musiker och sångare i Entombed gick han under namnet LG Petrov. Han var sångare mellan 1988 och 1991 och sedan från 1992 till 2014. När gitarristen Alex Hellid lämnade bandet bildades Entombed AD.

LG Petrov sjöng även med det bandet Comecon samt i Firespawn som består av musiker från flera svenska dödsmetallgrupper.

Kultur och nöje

Dietz och Gårdinger leder knasiga dueller

Pontus Gårdinger och Margaux Dietz leder underhållningsprogrammet 'Duellen'. Pressbild.
Foto: Johnny Wohlin
Kultur och nöje
Kultur och nöje Människor, maskiner och djur möts i den ena duellen knasigare än den andra. Margaux Dietz och Pontus Gårdinger leder underhållningsprogrammet "Duellen" i vår.

Fotbollsspelare som spelar fotboll med vr-glasögon, en flyttfirma som ska lösa en gigantisk Rubiks kub i form av flyttlådor och ett gäng massörer som ska tävla mot en juiceentreprenör i att pressa juice.

Det är några av de minst sagt udda duellerna i "Duellen", TV3 och Viaplays underhållningssatsning där de tävlande fajtas om en prispott på 50 000 kronor. Och det är just de galna duellerna som är tjusningen med programmet, menar programledarna Pontus Gårdinger och Margaux Dietz:

– Det är allt ifrån elitidrottare till vanliga människor, som är superduktiga på det de normalt gör och som plötsligt ska göra något helt annat. Många av deltagarna är sådana tävlingsmänniskor – de vill utmana sig själva och testa något nytt och vill verkligen vinna i de här konstiga grenarna. Det blir otroligt roligt och spännande, säger de.

Veteran och nykomling

Youtubeprofilen Dietz är ny i sammanhanget och är glad att ha Gårdinger vid sin sida.

– Jag har ju aldrig lett ett studioprogram på det här sättet tidigare. Därför kändes det väldigt skönt att Pontus ville leda det tillsammans med mig så jag hade en riktig veteran, en legend, vid min sida, säger hon.

– Margaux har blivit väldigt duktig på att inte kalla mig "gammal", hon säger saker som "erfaren" och "veteran" i stället, säger Gårdinger med ett skratt.

Att spela in ett stort underhållningsprogram mitt under brinnande pandemi är däremot en utmaning. Det blir många topsar i näsa och svalg för programledarna, men den största skillnaden är att ingen publik finns på plats i studion. Det gör att alla i produktionen måste ge ännu mer energi på plats, tror programledarna.

– Men samtidigt hade vi tävlande i studion som var så jäkla taggade, så de höll uppe energin på ett sätt som en publik hade gjort, säger de.

Familjeprogram

Men tv-tittarna kan ju förstås vara på plats från tv-soffan, och Dietz och Gårdinger är på det klara med vad de tror att tittarna kommer att uppskatta med "Duellen":

– Att man kan sitta hemma hela familjen och titta tillsammans, att man känner att man verkligen är med och tävlar och gissar på vem som ska vinna. Det kräver inga förkunskaper, det är superlätt att hänga med!

"Duellen" har premiär den 14 mars på TV3, Viaplay och Viafree.

Sara Haldert/TT

FAKTA

Fakta: Pontus Gårdinger

Ålder: 56

Yrke: Programledare och producent

Har bland annat lett program i en rad olika kanaler sedan 90-talet, som Melodifestivalen och "900 sekunder" på SVT, "Mullvaden" och "Sanningens ögonblick" på Kanal 5 och "Jeopardy" på TV8. Har även medverkat i filmer och tv-serier som "Hundtricket" och "Nilecity".

FAKTA

Fakta: Margaux Dietz

Ålder: 30

Yrke: Bloggare, Youtube-profil, författare och programledare

Utsågs till årets influerare på Ellegalan 2018. Tävlade i TV4:s "Let's dance" samma år och ledde "Hemliga beundrare" på TV3 och Viaplay samma år. Startade även Youtubeprogrammet "Partitempen" 2018 då hon intervjuade samtliga partiledare inför valet. Har även skrivit två barnböcker.

Kultur och nöje

Körtävling till minne av Sven-David Sandström

Sven-David Sandström. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En ny tävling i körkomposition startas till minne av tonsättaren Sven-David Sandström, skriver Dagens Nyheter.

Det är universitetet i amerikanska Indiana som instiftat priset, eftersom Sandström var verksam där som professor i just körkomposition. Tävlingen riktar sig till eleverna där och och juryn består av representanter från både USA och Skandinavien.

Det vinnande verket ska framföras i Berwaldhallen och av framstående körer i Sverige och internationellt. Vinnaren får även ett stipendium ur den fond som inrättades av Kungliga Musikaliska Akademien efter Sandströms död 2019.

Kultur och nöje

Entombeds sångare död

Sångaren Lars-Göran Petrov har avlidit. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Lars-Göran Petrov, sångare i det svenska dödsmetallbandet Entombed AD, har avlidit. Det uppger Entombed AD på Facebook.

"Det är med den djupaste sorg som vi måste meddela att Lars-Göran Petrov har lämnat oss. Han var (är!!) en otrolig vän , och en person som har berört så många människor. Han ändrade många liv med sin röst, sin musik, sin karaktär och unika personlighet. LG:s leende bär vi för evigt med oss i våra hjärtan" skriver bandet och berättar om vad Lars-Göran Petrov svarade på frågan om vad det skulle stå på hans gravsten: "Jag dör aldrig, jag dör aldrig".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ny bok från Anders Roslund

'Litapåmig' heter Anders Roslunds nya spänningsroman. Arkivbild.
Foto: Marc Femenia/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter fjolårets "Sovsågott" kommer spänningsförfattaren Anders Roslund i sommar med "Litapåmig". Boken blir hans sjätte fristående historia i serien om kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann. Den nya boken ges ut i juni och handlar bland annat om "slavhandel, illegala organ, kidnappning och giftsprutor", enligt förlaget.

"Litapåmig" blir den elfte boken om Stockholmspolisen Ewert Grens som Roslund först skapade tillsammans med kollegan Börge Hellström som gick bort 2017.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Kultur och nöje

Här är årets deltagare i "Paradise hotel"

Vårens deltagare i 'Paradise hotel' tillsammans med programledaren Nicole Falciani i mitten med vit klänning. Årets 'wild cards' är inte med på bilden. Pressbild.
Foto: Nordic Entertainment Group
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 15 mars startar den 16:e säsongen av dokusåpan "Paradise hotel" där deltagarna flyttar in i ett hus på Mexikos kust och tävlar om att vinna en halv miljon kronor. Bland årets deltagare finns Theo Pokorny som medverkade i programmet senast 2019 och Lisa Sidén som tar revansch från förra året.

En av nykomlingarna för i år, Niklas Arleryd från Söderhamn, har ett fyrfaldigt VM-guld i discodans i bagaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Billy Ocean till Stockholm nästa höst

Billy Ocean kommer till Sverige hösten 2022. Arkivbild.
Foto: Jonathan Short/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Billy Ocean kommer till Sverige. Den brittiske r'n'b-sångaren med rötter i Trinidad och Tobago hade stora framgångar på 1980-talet med låtar som "Love really hurts without you" och "Red light spells danger".

Under senare år har han även skrivit musik för tv-serier. Om drygt ett och ett halvt år – 12 september 2022 – spelar han på Berns i Stockholm. Konserten blir det enda turnéstoppet i Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tv-recension: Nygammalt fall i nya "Jägarna"

Rolf Lassgård spelar åter polisen Erik Bäckström, numera pensionär, i 'Jägarna 2'. På bilden syns också Annika Nordin. Pressbild.
Foto: C More
Kultur och nöje
Kultur och nöje Konceptet med polisen som är så motvalls att han får hela samhället emot sig är väl beprövat vid det här laget. Men det blir ändå spännande när Rolf Lassgårds Erik Bäckström får ett nygammalt fall i knäet.
PREMIUM

Erik Bäckström är numera pensionerad och bor ensam på gården utanför Älvsbyn, till freds med att umgås med brorsonen Peter och dennes familj och med att ha lämnat polisyrket bakom sig. Men, surprise, surprise, lugnet försvinner när ett gammalt mordfall blir aktuellt. En ung flicka från bygden försvann för 15 år sedan spårlöst och den illa omtyckte Särn anhölls och fälldes för mordet, trots att ingen kropp hittats. Nu säger han att han vill peka ut var kroppen finns, men utnyttjar detta till att rymma.

Vissa händelser leder till att Särn får resning, han blir fri och kommer hem till Älvsbyn igen, hatad av lokalbefolkningen. Det var Erik Bäckström som satte dit Särn, den gången för 15 år sedan, men när Erik nu börjar titta på det gamla fallet börjar han inse att det kanske var ett justitiemord som begicks. Mycket pekar på att Särn verkligen var oskyldig. Men i så fall går ju en mördare fortfarande lös.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL