Annons

Motornyheter från veckan som gått

Vad har hänt i motorvärlden i veckan? Vi listar några av händelserna.
Motor • Publicerad 21 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Rejäla hästkrafter i tvåväxlad elbil

Audi har visat upp sportvagnen e-tron GT, som även lanseras i en RS-version. Instegsmodellen har 476 hästkrafter och 630 Newtonmeter med en overboost-funktion som ger 530 hästar i 2,5 sekunder. Noll till 100 kilometer i timmen går på 4,1 sekunder. Motorn i elbilen drivs av ett batteri på 93 kilowattimmar som ger en räckvidd på drygt 48,7 mil – längre än syskonbilen Porsche Taycan 4S.

Bilen är fyrhjulsdriven tack vare en elmotor på varje axel. Liksom Taycan har e-tron en tvåstegad växellåda, vilket är ovanligt bland elbilar. Det ger en extra sportig känsla. Prislappen är inte officiell.

Audi e-tron GT hämtar mycket teknik från Porsche Taycan.
Audi e-tron GT hämtar mycket teknik från Porsche Taycan.Foto: Audi

Märkningar ska underlätta för förare

Annons

Från och med den 20 mars ställer Transportstyrelsen krav på information om laddning för elfordon. Reglerna ska underlätta för förare att se vilka laddstolpar som passar med deras fordon. Märkningen ska finnas på elbilar, i manualer och på laddstolparna. Bakom kravet ligger ett EU-direktiv om att utvidga infrastrukturen för alternativa bränslen. I dag finns det redan märkningar som 95, E85 och diesel. Nya märkningar som tillkommer, utöver de för elfordon och laddstolpar, blir E10 (bensin med tio procent etanol) och XTL som indikerar att bilen är godkänd för HVO-diesel. (TT)

Samma märkningar ska gälla i hela EU för att undvika missförstånd vid pumpen eller laddstolpen.
Samma märkningar ska gälla i hela EU för att undvika missförstånd vid pumpen eller laddstolpen.Foto: Anders Wiklund/TT

Volvo återkallar bilar

Volvo återkallar totalt 9 000 bilar efter fel på krockkudden. Av dessa är 968 sålda i Sverige. Bilarna byggdes på fabriken i Torslanda i september 2020 och samtliga av märkets modeller är berörda av problemet, som har felkod R10068. Volvo XC60 är dock allra mest drabbad. Enligt biltillverkaren finns det en risk för att krockkudden inte är tillräckligt hårt fastsatt, vilket skulle kunna innebära livsfara vid en olycka. Bilägarna som berörs kommer att kontaktas av Volvo. (TT)

Brister i säkerhetssystemet får Volvo att återkalla totalt 9 000 sålda bilar.
Brister i säkerhetssystemet får Volvo att återkalla totalt 9 000 sålda bilar.Foto: Pontus Lundahl/TT

Konceptfordon både rullar och går

Bil, robot – eller både och? Det är inte så lätt att med blotta ögat avgöra vad Hyundai Motor Groups nya konceptfordon egentligen bör kategoriseras som, eftersom det både har fyra hjul och fyra ben. Tiger är ett så kallat Ultimate mobility vehicle och tänkt att användas till frakt av last i svår och otillgänglig terräng – till exempel skulle den kunna leverera förnödenheter i en katastrofsituation. Den kan både rulla som en vanlig bil med fyrhjulsdrift, men har också utfällbara ben som tar sig förbi hinder och "går" genom djupare snö och sand. (TT)

En stor del av Tigers kaross utgörs av ett lastutrymme.
En stor del av Tigers kaross utgörs av ett lastutrymme.Foto: Hyundai Motor Group
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons