Annons

Tidigare United-spelare drabbad av demens

Den före detta backen i bland annat Manchester United och skotska landslaget, Gordon McQueen, har diagnostiserats med vaskulär demens.
Det bekräftar 68-åringens familj i ett uttalande.
Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Familjen säger att man går ut med den tråkiga nyheten för att öka medvetenheten kring sambandet mellan demens och professionellt fotbollsspelande.

"Han vill att fotbollsspelare i dagens generation ska veta om riskerna med att regelbundet nicka en fotboll", säger familjen i uttalandet.

Annons

Gordon McQueen själv tror att hans fotbollskarriär kan ha spelat en roll i att han drabbats av demens.

"Pappa gjorde ett antal viktiga mål i sin karriär och minnesvärda nickar men brukade stanna kvar efter träningen och nicka bollen till målvakten gång på gång för att öva", säger familjen.

"Han undrar om det kan vara en faktor i att demenssymtomen har dykt upp i 65-årsåldern."

Gordon McQueen spelade 229 matcher för Manchester United mellan 1978 och 1985. Han gjorde också 30 landskamper för Skottland.

Diskussionen kring sambandet mellan demens och professionella fotbollsspelare har varit en het potatis i Storbritannien.

Även VM-vinnaren från 1966, Bobby Charlton, har blivit diagnostiserad med sjukdomen. Ytterligare två medlemmar av Englands trupp från 1966 led av demens innan de gick bort.

I januari meddelade Englands förbundskapten och tidigare mittbacken Gareth Southgate att han skulle ställa upp i en forskningsstudie som skulle undersöka sambandet närmare.

2019 visade en skotsk forskningsstudie att det var tre och en halv gånger mer sannolikt för professionella fotbollsspelare att dö på grund av neurodegenerativa sjukdomar jämfört med resten av befolkningen.

Rättelse: I en tidigare version fick Gordon McQueen fel förnamn i ingressen.

Ola Palmström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons