Utrikes

Mohamed Bazoum vinner Nigers presidentval

Mahamadou Issoufou kommer bli den första presidenten som avgår under fredliga former. Arkivbild.
Foto: Gael Cogne/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nigers tidigare inrikesminister Mohamed Bazoum står som segrare i Nigers presidentval efter att ha fått drygt 55 procent av rösterna. Bazoum representerar PNDS (Partiet för demokrati och socialism).

Bazoum är närmsta man till Nigers avgående president, Mahamadou Issoufou, och slog motståndaren Mahamane Ousmane, som blev Nigers första demokratiskt valda ledare 1993. Ousmane störtades i en kupp tre år senare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fördubblad arbetslöshet på Åland i pandemins spår

Åland har drabbats av en stor ökning i antalet arbetslösa till följd av covidkrisen. Arkivbild.
Foto: Pär Fredin/TT
Utrikes
Utrikes Pandemin har lett till en mer än fördubblad arbetslöshet på Åland under det senaste året – och mycket hänger nu på den kommande sommaren, säger Veronica Thörnroos, lantråd på ögruppen.
– Får vi inte igång säsongen 2021 kan det leda till konkurser i höst, säger hon till TT.

Med en skenande covidsmitta och en ökning av antalet sjukhusinläggningar beslutade Finland i början av mars att stänga ned stora delar av samhället. Med start på måndagen kommer därför restauranger, gym och museer att hållas stängda under tre veckor.

Den del av landet som under de senaste veckorna uppvisat högst incidenstal är det självstyrande landskapet Åland – där pandemin har också slagit hårt mot ögruppens ekonomi.

Landskapet utmärkte sig under många år för en rekordlåg arbetslöshet, men efter ett års pandemi, med gränsstängningar och reserestriktioner till följd, ligger siffrorna nu på samma nivå som under 1990-talets recession.

Turismen viktig bransch

Orsaken är att Åland till stora delar är beroende av hotell- och restaurangbranschen och av sin sjöfartsnäring – branscher som drabbats hårt av pandemin, enligt Veronica Thörnroos, Ålands lantråd.

– På Åland står turistverksamheten för 25 procent av sysselsättningen. Att så många arbetar inom sektorn påverkar naturligtvis det åländska samhället väldigt mycket, säger hon till TT.

Vid årsskiftet övergick också Åland till ett nytt ekonomiskt system där ögruppen ska försörja sig på egna skatteintäkter. Men tajmningen för övergången kunde knappast ha varit sämre, enligt Veronica Thörnroos.

– Vi har under många år arbetat för en förändring av systemet – men att det trädde i kraft nu var vid sämsta möjliga tidpunkt.Vår BNP rasade under förra året med 16 procent – och det skedde främst inom den privata sektorn, som ska generera pengar till välfärden.

"Allvarligt läge"

Även Lotta Berner Sjölund, vd för branschorganisationen Visit Åland, beskriver situationen för turistnäringen som svår – och understryker hur viktig branschen är för ögruppens ekonomi.

– Den åländska turistsektorn befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Och på Åland är turismen mycket viktigare än i Finland eller Sverige, eftersom den utgör en större andel av BNP:n.

Något som drabbat den åländska turistbranschen extra mycket är de hårda inreserestriktioner som under sommaren infördes för resenärer från Sverige, enligt Lotta Berner Sjölund.

– Våra två marknader är Finland och Sverige, som tillsammans utgör nästan 90 procent av övernattningarna, fördelade 50/50. När den ena marknaden då totalt faller bort får det stora konsekvenser. Dessutom är vi fullständigt beroende av färjorna, och när det inte går bra för rederierna innebär det problem för ålänningarna.

Och enligt Veronica Thörnroos kan den kommande sommarsäsongen vara avgörande vad gäller framtiden för ögruppen.

– Jag tror att vi står inför väldigt svåra problem. Under det gångna året har man tagit av sina reserver och sparpengar, men får vi inte i gång säsongen 2021 kan det leda till konkurser i höst – och till en ytterligare ökning av arbetslösheten, säger hon.

Anna Grönberg/TT

Färjetrafiken är avgörande för Ålands ekonomi. Bild tagen i november i Mariehamn.
Färjetrafiken är avgörande för Ålands ekonomi. Bild tagen i november i Mariehamn.
Foto: Niclas Nordlund/Lehtikuva/AP/TT

FAKTA

Fakta: Åland och covid

Åland är en självstyrande del av Finland. Genom sin självstyrelse får landskapet Åland en särställning i landet.

Ålands parlament, lagtinget, har rätt att stifta egna landskapslagar.

Vad gäller covid-19 noterade Finland under veckorna sju och åtta på 128 nya fall per 100 000 invånare.

Högst var den så kallade incidensen på Åland, med siffran 332, enligt Institutet för hälsa och välfärd – den finländska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Det är dock fortfarande lågt med europeiska mått mätt. I Sverige var den uppmätta incidensen under samma tidsperiod 488 fall per 100 000 invånare, enligt Folkhälsomyndigheten.

Utrikes

Påven i norra Irak för att möta IS offer

Irakiska soldater på plats i Mosul under påve Franciskus besök.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Söndagen blir ingen vilodag för påve Franciskus.

Tidigt på morgonen landade Vatikanens överhuvud i Erbil i norra Irak, varifrån en helikopterresa tog honom vidare till Mosul. Etappen ses som den mest riskfyllda under påvens fyra dagar långa Irakvistelse och säkerhetsarrangemangen är omfattande.

Miljonstaden Mosul är landets tredje största. Terrorrörelsen IS blixterövring av staden 2014 sände chockvågor genom såväl Irak som omvärlden.

Påven ska leda en bön för krigets offer innan han reser vidare österut till Karakosh, en av Iraks äldsta kristna städer vars invånare alltjämt pratar en dialekt av den arameiska som Jesus förmodas ha talat.

Karakosh skövlades av IS och en stor del av invånarna flydde. Sedan terrorgruppen drevs ut 2017 har återvändare slitit för att bygga upp staden igen.

– Detta mycket viktiga besök kommer att höja vår moral efter år av svårigheter, problem och krig, säger den lokala prästen George Jahoula.

Påve Franciskus kommer att avsluta sin Irakresa med att leda en mässa på fotbollsarenan Franso Hariri i Erbil (Arbil). Tusentals väntas delta.

Utrikes

Hårda tongångar kring schweiziskt slöjförslag

Heltäckande slöja kopplas samman med extremism på förbudssidans affischer.
Foto: Urs Flüeler/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Debatten inför en av söndagens schweiziska folkomröstningar, om ett förbud mot att helt täcka ansiktet på offentlig plats, har stundtals varit hätsk. Ja-sidans affischer pryds av en kvinna i svart niqab, med hotfull blick, och texten: "Stoppa extremism."

De som säger nej till förbudsförslaget har ett budskap som lyder: "Nej till en absurd, oanvändbar och islamofobisk anti-burkalag."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Muterat virus får Finland att hålla andan

Teststation på Helsingfors flygplats Vanda. Arkivbild.
Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva/AP/TT
Utrikes
Utrikes Finland har klarat pandemin bättre än stora delar av Europa. Men virusmutationer har fått spridningen att öka, skärpta restriktioner väntar och kommunalvalen skjuts upp.
– De nya varianterna känns läskiga eftersom vi vet så lite om dem, säger Helsingforsbon Roosa Järvinen.

Sveriges östra grannland är bland de länder i Europa som har klarat sig bäst under pandemin. Totalt har färre än tusen dödsfall rapporterats – men nu stiger siffrorna snabbt.

Finland upplevde en uppgång av virusfall våren 2020, en mindre topp under hösten och nu ökar fallen igen. Och det är den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien som främst tycks driva den negativa utvecklingen – i synnerhet i Helsingforsområdet där den sprider sig som en löpeld.

"Alarmerande"

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, har strax över 1 300 fall som gäller virusvarianter upptäckts i landet.

– Smittan har ökat i och med mutationerna och det är på väg åt ett alarmerande håll. Skärpta restriktioner kan vara på sin plats under en tid, säger Peter Nieminen, överläkare på Vasa centralsjukhus, som har följt utvecklingen sedan pandemins start.

Och Nieminen är inte ensam om att tycka det.

I fredags lämnade Finlands regering ett förslag till riksdagen om att aktivera delar av beredskapslagen, vilket skulle ge den kraftfullare verktyg att införa smittskyddsåtgärder och restriktioner.

Dagen därpå beslutade åtta av riksdagens nio partier att kommunalvalen ska flyttas fram till den 13 juni på grund av ökad virusspridningen. Endast Sannfinländarna röstade emot. Valen skulle ha hållits den 18 april.

Från och med måndag kommer gym, idrottshallar och liknande att hålla stängt under tre veckor i de värst virusdrabbade områdena i Finland. Det kan också bli aktuellt att stänga restauranger i hela landet men i den frågan ligger politikerna något efter tidtabell.

Mutationer pekas ut

Enligt Nieminen finns fog till oro – incidensen, det vill säga smittotalet per 100 000 invånare, har sedan årsskiftet legat över 100 i Finland. Och talet har ökat i 16 av landets sjukvårdsdistrikt den senaste tiden.

Nieminen tror dock inte att den senaste tidens ökning beror på att finländarna har tröttnat på att följa restriktioner och börjat slarva.

– Det är klart att det kan finnas de som har tröttnat. Men jag tror att det är mutationer som driver det eftersom flera nya restriktioner har införts och det borde ha haft en effekt vid det här laget om det hade varit som i fjol, säger han.

– Man befarar ju att den här varianten är mer smittsam och det tycks vara det som driver smittspridningen i huvudstadsområdet nu.

"Vissa har ledsnat"

Den 31-åriga Helsingforsbon Roosa Järvinen har trots pandemin en aktiv tillvaro med flera fritidsaktiviteter, dock de flesta utomhus på grund av smittorisken. Både längdskidor och utomhusbad har varit stående inslag under vintern. Hon hoppas att eventuella framtida restriktioner inte kommer att bli allt för strikta.

– Jag hoppas att de inte kommer att införa restriktioner som hindrar folk från att lämna sina hem, men jag har förståelse för om de gör det, säger hon till TT.

TT: Hur pratar människor omkring dig om att följa restriktioner? Har folk tröttnat?

– Det varierar skulle jag säga. Vissa har ledsnat lite och jag kan förstå det eftersom det har varit så här länge nu, säger hon.

– Några av mina vänner träffar folk som vanligt medan andra håller sig nästan helt isolerade inom hushållet. Det beror lite på vilka möjligheter de har, om de bor ensamma, om de bor i stan och om de kan jobba hemifrån.

TT: Hur känner du för egen del?

– Själv känner jag mig lugn, jag har ett starkt psyke och en stark kropp och jag kommer klara av vad som än kommer härnäst.

Ida Vanhainen/TT

Munskydd bland marknadsbesökare i Helsingfors i november.
Munskydd bland marknadsbesökare i Helsingfors i november.
Foto: Markku Ulander/AP/TT

FAKTA

Fakta: Coronaviruset i Finland

Trots att landet just nu ser en ökning av smitta så är virustalen i Finland fortfarande bland de lägsta i Europa.

Strax över 60 000 fall av covid-19 har registrerats, med färre än 800 döda.

Första veckan i mars vårdades över 250 personer på sjukhus för covid-19 i Finland, ett 30-tal av dem intensivvårdades

I Finland har över 400 000 personer fått en första dos covidvaccin. Över 80 000 personer har fått den andra dosen.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Utrikes

Protester efter nattliga räder i Myanmar

Demonstration i Myanmars andra stad Mandalay på söndagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Tiotusentals personer deltog under söndagsmorgonen i flera demonstrationer mot Myanmars militärstyre och till stöd för den folkligt valda ledaren Aung San Suu Kyi.
PREMIUM

I Lashio i norra delen av landet uppges polis ha använt tårgas mot demonstranterna, men i övrigt rapporteras inga större oroligheter.

Säkerhetsstyrkor hade under natten genomfört flera räder mot misstänkta protestledare i Rangoon. Enligt Reuters ska skottlossning ha hörts och minst tre personer greps. Företrädare för Aung San Suu Kyis parti NLD bekräftar för nyhetsbyrån AFP att ett flertal partimedlemmar förts bort.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Utrikes

Lugnt val i spänt Elfenbenskusten

Elfenbenskustens president Alassane Ouattara svär presidenteden en tredje gång i december 2020, efter ett våldsamt val.
Foto: Sia Kambu/pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes Elfenbenskustens medborgare gick till parlamentsval på lördagen i skuggan av tidigare valvåld som sargat landet.
PREMIUM

Presidentvalet för fyra månader sedan urartade i våldsamheter mellan anhängare för rivaliserande president Alassane Ouattara och ärkerivalen Laurent Gbagbo.

Ett visst hopp lyser i det västafrikanska landet sedan Ouattara sträckt ut en inbjudande hand till motståndarlägret, som svarat med att bryta en decennielång valbojkott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Farage lämnar ledarskap i Reform UK

Nigel Farage. Arkivbild.
Foto: Ross D Franklin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den ledande förkämpen för brexit, Nigel Farage, meddelar att han lämnar posten som ledare för det brittiska partiet Reform UK.
PREMIUM

Partiet hette tidigare Brexit Party, och skapades som en del i kampanjen att få Storbritannien att lämna EU. Farages falang ansågs förespråka en så kallad hård brexit.

Partiet ombildades delvis och bytte namn för att bland annat ta sig an frågor som rör pandemin. Partiet sade sig vilja skydda sårbara grupper, medan målet för den övriga befolkningen skulle vara att den skulle uppnå flockimmunitet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Paraguays president ber regeringen att avgå

Demonstration mot president Mario Abdo Benítez i Paraguays huvudstad Asunción på lördagen.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Utrikes
Utrikes Paraguays president Mario Abdo Benítez har bett sina samtliga ministrar att avgå, rapporterar BBC. Anledningen är regeringens hantering av coronakrisen och de protester som skakat huvudstaden Asunción.
PREMIUM

Själv tänker presidenten inte avgå utan utse en ny regering som ska hantera såväl protesterna som att möta folkets krav på fler åtgärder och snabbare vaccinering.

– Det konkreta budskapet är att presidenten har lyssnat på medborgarna, kallat in regeringen och bett ministrarna att ställa sina platser till förfogande, säger kommunikationsminister Juan Manuel Brunetti.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL