GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fågelmatning i direktsändning

22 fågelarter hade Anette Barr på besök i sin trädgård i Veberöd under två timmar härom lördagen. Det kunde hela Sverige bevittna när intresserade hade möjlighet att följa vad som hände på fem fågelmatningar landet runt.
Publicerad 24 februari 2021 • Uppdaterad tisdag 11:45
Den här fågelmatningen ser Anette Barr från sitt arbetsrum.
Den här fågelmatningen ser Anette Barr från sitt arbetsrum.
Foto: Håkan Jacobsson

Arrangemanget Fåglar inpå knuten har sedan millennieskiftet utvecklats till en institution. Människor i hela landet håller under ett veckoslut i januari koll på sina fågelmatningar och rapporterar in vilka fåglar de lockar till sig. Tanken är att få ett ungefärligt hum om hur fågelfaunan utvecklas i Sverige.

Ungefärligt, eftersom siffrorna inte duger som vetenskapligt underlag. Då krävs mer metodiska räkningar.

Väcka lust

När det gäller Fåglar inpå knuten är huvudsaken mera att ta vara på och väcka människors lust och förundran inför naturen.

I år satsade arrangörerna, Birdlife Sverige, för första gången på att ha en livesändning från några olika matningar. Den som ville kunde följa det hela på nätet.

Först som sist ska vi kanske erkänna att när vi skrev att hela Sverige kunde se alla fåglar som besökte Anette Barrs trädgård var det inte riktigt sant. Under sändningen skiftade man mellan de olika matningarna och därför gick tittarna miste om till exempel hennes tofsmesar:

– När vi hade tofsmesar här sände de från någon annan matning.

Utomhuspedagogik

Anette Barr tillhör inte dem vars förtjusning inför naturen behöver väckas - hon har själv länge arbetat för att väcka andras intresse, genom föreningsengagemang, genom att utveckla förskolepedagogik som bygger på utevistelse, först på en förskola, numera som utbildare på Malmö universitet.

Hon må bo i Veberöd, men hon är ordförande för Naturskyddsföreningen i Svedala.

– Jag växte upp där. Det var där jag började med fåglar, vid Börringesjön, vid Havgårdssjön.

– Min pappa var väldigt naturintresserad. Han höll på med sopsortering innan någon visste vad det var. Vi tittade mycket på naturprogram på tv. Jag blev väl smittad.

Det var den här matningen hemma hos Anette Barr som gick att följa på nätet.
Det var den här matningen hemma hos Anette Barr som gick att följa på nätet.
Foto: Håkan Jacobsson

Anette Barr bestämde sig tidigt för att bli förskollärare och fick examen 1989. Hon började arbeta som vikarie och bodde med sin familj i Klågerup.

Chefen uppmuntrade

Hon berättar hur hon och två kollegor fick åka på en konferens om naturvetenskap.

– Det här är ju något för oss, tänkte vi. Vi borde vara ute hela tiden.

– Vi gick till vår chef och sade vad vi ville göra.

Chefen uppmanade dem att skriva ett ordentligt underlag att grunda ett beslut på, och efter att de försäkrat sig om föräldrarnas stöd kunde Snusmumrikens förskola öppna 2007.

I början hade de ett vindsutrymme som utgångspunkt, dit de fick maten körd. Sedan fick de en egen lokal.

– Vi fick ett allt större tryck. Barnen blev fler och fler.

Skrev bok

Personalen tog det barnen upplevde och råkade på i naturen som utgångspunkt för att lära ut exempelvis matematik. De beskriver utomhuspedagogiken som ett sätt att ta vara på barnens lust att lära.

Efter ett par år skrev Anette Barr och hennes två kollegor boken ”Naturförskola: lärande för hållbar utveckling”. Den blev uppmärksammad - den används fortfarande som kurslitteratur - det kom studiebesök från hela landet till Klågerup, och de tre lärarna fick i sin tur resa runt och berätta för kollegor om sin pedagogik.

Sedan 2010 har Anette Barr dessutom organiserat verksamhet för barn och ungdom på Falsterbo bsird Show i skiftet augusti-september. Hon har också hållit i aktiviteter på Skansen i Stockholm.

Hoppet lever

Förra året ställdes ju Falsterbo bird show in på grund av coronahotet, men Anette Barr och hennes medarbetare kunde ändå genomföra aktiviteter för skolbarn.

– Vi tog emot färre grupper och gjorde instruktioner så att lärarna själva kunde leda aktiviteterna. Det funkade jättebra.

Hur det blir i år är osäkert, eftersom Falsterbo bird show blivit hemlös.

– Tanken är att genomföra någon form av naturpedagogiska dagar i alla fall, säger Anette Barr.

Snusmumriken finns inte längre. Efter en skilsmässa har Anette Barr bott i Södra Sandby och Eslöv, men huserar sedan 2015 lite norr om Veberöd.

Profilen

Namn: Anette Barr

Ålder: 53 år

Yrke: Universitetsadjunkt, utbildar lärare på Malmö universitet.

Familj: Sambo, två söner sedan tidigare äktenskap.

Bor: Hus i Veberöd

Aktuell: Hennes fågelmatning var i direktsändning under arrangemanget Vinterfåglar inpå knuten härom helgen.

Hon berättar att det satt en sommargylling och sjöng i ett träd när hon och sambon klev ur bilen för att titta på hus i området, och det såg de kanske som ett tecken.

Efter sommargyllingen har tomtlistan fyllts på.

– Där är kanske 110 arter, säger Anette Barr och vi ber henne berätta om några guldkorn:

– Större piplärka har vi haft överflygande en gång, och rödhalsad gås. Ägretthäger har vi sett, och ängshök och stäpphök. En morkulla stod och vaggade här i trädgården.

Matar mest hela året

Det här med fågelmatning är inget hon satte upp tillfälligt bara för att vara med i direktsändning härom lördagen. Det tillhör rutinen, inte bara på vintern.

På håll ser vi hur en mängd koltrastar hoppar omkring på marken och plockar i sig av det som finns utlagt. Blåmesar och talgoxar tar för sig av det som placerats högre upp och där ser vi också en nötväcka.

När vi kommer närmare för att ta bilder finner de flesta av fåglarna det bäst att avvakta i något närliggande grenverk.

Utsikt

Inne på gårdsplanen finns en annan matning. Med till exempel äppelbitar och med någon form av kraftfoder som Anette Barr bakat ihop av fågelnyttiga ingredienser.

– Jag ville ha en matning jag kan se från fönstret i mitt arbetsrum. Jag jobbar mest på distans just nu. Vi gjorde vid gäststugan i somras, för att jag skulle känna att jag går till jobbet på morgonen och stänger och går hem när jag arbetat färdigt.

Hon arbetar sedan snart tre år med lärarutbildning på Malmö universitet. Hon blev mer eller mindre headhuntad:

– Jag blev kontaktad av universitetet och tillfrågad om jag var intresserad av att komma in och jobba. Jag utbildar förskollärare och f3-lärare.

-- Jag arbetar också mycket med kurser i utomhuspedagogik även för redan färdiga lärare och förskollärare.

Hon tar vara på bostadens läge:

– Jag är ute så mycket jag kan.

Trollsländor

Hon är engagerad i trollsländeprojektet, som går ut på att inventera förekomsten av trollsländor i Skåne.

Och så blir det mycket fågelskådning; hon har inte långt till klassiska fågellokaler som Krankesjön och Vombs ängar.

Och det går ju att se en hel del hemifrån också. På tomten finns som sagt två matningar, varav en har varit föremål för direktsändning.

Nästa år igen

Anette Barr ser fram emot att vara med nästa år igen, med en ännu bättre sändning. Det finns en del att slipa på efter premiären.

Men först ska hon uppleva ett nytt fågelår. Träden på tomten är fulla av allehanda slags holkar, som väntar på sina inbyggare.

Det var den här matningen hemma hos Anette Barr som gick att följa på nätet.
Det var den här matningen hemma hos Anette Barr som gick att följa på nätet.
Foto: Håkan Jacobsson
Den här fågelmatningen ser Anette Barr från sitt arbetsrum.
Den här fågelmatningen ser Anette Barr från sitt arbetsrum.
Foto: Håkan Jacobsson
Anette Barr.
Anette Barr.
Foto: Håkan Jacobsson
Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.