Frölunda millimeter från vinst – föll till slut

Frölunda var några millimeter från seger.
I stället gick matchen till förlängning där Djurgårdens 18-åring William Eklund kunde avgöra.
– Jag får prata med vaktmästarna att de sopar snön vid stolparna bättre, filosoferar Frölundas tränare Roger Rönnberg efter matchen.
Publicerad 27 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Djurgårdens William Eklund firar att han med sitt 3-2-mål i förlängningen avgjort lördagens ishockeymatch imellan Frölunda och Djurgården.Foto: Thomas Johansson/TT

Det var seriens två mest formsvaga lag som drabbade samman i Scandinavium. Sett över de senaste tio matcherna var Frölunda seriens svagaste lag med bara nio inspelade poäng. Djurgården snäppet över med sina tio.

Frölunda hämtade kraft från den starka vändningen mot Luleå senast (tre mål i sista perioden) och kunde ta ledningen tidigt i första perioden.

Men Djurgården presterade offensiv hockey och sköt oerhörda 49 skott mot Niklas Rubin i Frölundakassen.

Mer attacker, mer returtagning

– Som tränare trycker man på mer skott, mer attacker, mer skymning och mer returtagning, Och så tjatar man om det, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Och tre av de 49 skotten letade sig in i målet. Två av dem från Niclas Bergfors, på två returer under ordinarie tid.

1–1 på retur från ett eget skott i första perioden och 2–2 i slutet på andra efter en retur från Rubin på Marcus Högströms kanonskott.

– Den returen var det bara att klippa till på, myser Bergfors efter matchen.

Frölunda ska tacka Niklas Rubin i målet som höll dem kvar i matchen. Han hade en svettig eftermiddag och lyckades mota smått otroliga 46 Djurgårdsskott.

Frölundas nästanmål

Men det alla pratar om var Frölundas nästanmål. Robin Alvarez sköt pucken förbi Djurgårdens Mantas Armalis, och långsamt gled den mot mållinjen och över. Det var som man kunde höra ett eko av Lennart Hyland i Colorado Springs 1962. "Den gliiider in i mål...", men bara nästan. Närmare än så går det inte att komma.

– Jag är glad att vinna fast det var otroligt nära att vi förlorade när pucken låg på mållinjen i en evighet. Jag är glad att mållinjerna är breda i Göteborg, kommenterade Robert Ohlsson efteråt.

– Jag tog för givet att det var mål. Lampan tändes och de firade. Det var bara millimeter. Det är små marginaler i hockey, säger Niclas Bergfors.

Viftar bort målet

Domarna tog till videogranskning vid nästa avblåsning och viftade bort målet.

I stället gick matchen till förlängning och där kunde William Eklund avgöra. Det var Djurgårdens tredje seger under säsongen över göteborgarna som nu dansar farligt nära strecket för att direktkvalificera sig för kvartsfinalspel.

Och Roger Rönnbergs Frölunda är fortfarande ligans formsvagaste lag.

Jonas Dagson/TT

Robin Alvarez var så här nära att ge Frölunda segern under ordinarie tid under lördagens ishockeymatch mellan Frölunda och Djurgården.Foto: Thomas Johansson/TT