GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrklig nyckelperson går i pension

Birgitta Lennartsson tänder vant ljusen på altaret i Osby kyrka.
– Men det kan bli lite ensamt ibland, säger hon, jag jobbar själv här i en sal som rymmer 720 personer.
Här har hon jobbat i 30 år men nu är det dags att gå i pension.
Osby • Publicerad 2 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Birgitta Lennartsson sköter även ljudanläggningen i kyrkan.
Birgitta Lennartsson sköter även ljudanläggningen i kyrkan.Foto: Susanne Gäre

När vi träffas står Birgitta Lennartsson på en stol och byter en glödlampa. Det är en av de många sysslorna som ingår i hennes jobb som kyrkvaktmästare och församlingsvärdinna.

– Tjänsten är specialsydd till mig, säger hon, när vi sätter oss ner i den andaktsfulla kyrkan.

Hon berättar att efter 16 år inom vården på Lindhem hade hon fått lite problem med axlarna och sökte ett nytt jobb.

– Jag hade gjort mitt där, säger hon, och ville ha ett lite lättare jobb.

Hon fick det utannonserade arbetet och hade från början hand om lokalvården i församlingshemmet, tvätt och värdinnejobb plus att hon ersatte ordinarie kyrkväktare vid hans lediga helger och semester.

När förre kyrkväktaren gick i pension för 16 år sedan specialsyddes tjänsten till Birgitta Lennartsson som då slutade med lokalvården.

I arbetet ingår att hålla rent och snyggt i kyrkan, se till att blommorna är fräscha, ta hand om alla textilier, byta altarduk, göra inköp som vin och oblat, putsa silver, plocka fram allt till dop, högmässa och begravningar och att vara ljudtekniker.

Birgitta Lennartsson är van vid att tända ljusen på altaret.
Birgitta Lennartsson är van vid att tända ljusen på altaret.Foto: Susanne Gäre

Normalt sett är det Birgitta Lennartsson som fixar med fika, kyrkkaffe och sopplunch i församlingshemmet. Hon sköter också all tvätt till kyrkorna i Osby, Visseltofta och Loshult och stryker och manglar.

Förtroende

– Arbetet passar mig bra. Jag har alltid jobbat helger och nu arbetar jag två av tre. Det är inte ett vanligt jobb, det är ett sätt att leva och ett förtroendeuppdrag. Kyrkan är ett heligt rum och man får jobba därefter.

– Det är lite speciellt och jag blir ödmjuk av uppgiften, fortsätter hon.

Under coronapandemin har hennes arbete förändrats mycket.

– Det är lite tråkigt, säger hon, när man är van vid att träffa mycket människor, nu ser jag bara mina arbetskamrater i församlingshemmet och i kyrkan är jag helt själv.

– Vi hade 50 personer i kyrkan så länge det var tillåtet men när det bara blev åtta valde vi att sända digitalt utan några besökare.

Från och med februari tillåts åtta personer närvara vid högmässan plus åtta personal. Till begravningarna får det komma 20 personer och åtta personal.

Första gången de livesände en högmässa var under allhelgonahelgen 2020.

Noviser

– Då var vi noviser, men sedan dess har vi lärt oss mer och mer. Jag tror vi kommer att fortsätta med detta även efter att allt rullat igång igen.

Nu ska Birgitta Lennartsson jobba mars månad ut. Under april har hon semester att ta ut och formellt går hon i pension den 1 maj.

– Det känns lite konstigt, säger hon. Jag tycker det är roligt att jobba, men har gjort mitt val, jag vill sluta också.

Hon fyllde 65 i september 2020 och hade tänkt stanna kvar tills en ny kyrkoherde var på plats.

– Men det tar för lång tid, vi har ingen som söker tjänsten. Det är brist på kyrkoherdar och här i Osby är tjänsten speciell eftersom det är mycket att hålla reda på; förskolan, fritidshemmet plus de projekt vi driver.

Birgitta Lennartsson, kyrkvaktmästare och församlingsvärdinna i Osby.
Birgitta Lennartsson, kyrkvaktmästare och församlingsvärdinna i Osby.Foto: Susanne Gäre

Trädgård och vävning

Beslutet är taget och nu väntar andra aktiviteter.

– Jag är mycket trädgårdsintresserad och har en halv odlingslott bakom Rönnebacken plus stor trädgård hemma. Det är kul att odla och jag sår och sätter allt som går att äta.

Vävning är ett annat stort intresse. Birgitta Lennartsson är med i Osby vävstuga och har även vävstol hemma. Att knyppla tycker hon också om och Birgitta och hennes man har också ett gemensamt intresse i husvagnen.

När Birgitta Lennartsson blickar tillbaka kan hon se att en del har förändrats under 30 år.

– Jag märker att förr gick många i julottan, men att det intresset nu förflyttats till midnattsmässan i stället. Folk är kanske piggare sent på kvällen än tidigt på morgonen?

Namn: Birgitta Lennartsson.

Bor: Osby.

Född: Glimåkra, flyttade till Osby 1974.

Familj: Man, en son och en dotter som är utflugna.

Intressen: Vävning, knyppling och trädgård. Hon läser väldigt mycket av allt, är fortfarande väldigt nyfiken och vill gärna lära sig nya saker.

Så dricker hon sitt kaffe: Svart.

Dop ökar

Andra förändringar som hon kan märka är att dopen ökar och vigslarna minskar i Osby kyrka. Begravningarna ligger ungefär konstant på runt 80 per år och coronapandemin har inte förändrat antalet begravningar nämnvärt.

– Jag ser också att intresset för första advent ökar och samlingen kring krubban lockar fler och fler. Den webbsänder vi också.

- Det som utmärker Osby församling är att vi har otroligt duktiga musiker. Det är som att gå på konsert varje gång det är högmässa, säger Birgitta Lennartsson.

Har du några höjdpunkter under din tid här i kyrkan?

– När min dotter, som bor i Göteborg, gifte sig i Osby kyrka 2019, var det ett stort ögonblick.

En annan stor händelse var när fader Gunnars 100 års dag firades i kyrkan 1997.

– Då jobbade vi dubbelt som vaktmästare, kyrkväktaren och jag, berättar Birgitta Lennartsson. Det kom massor av folk och vi hade flera gudstjänster per dag och kyrkan var full. Fader Gunnar har betytt mycket för Osby och hans anda har genomsyrat kyrkans verksamhet.

Än så länge finns ingen efterträdare till Birgitta Lennartsson. Annonsen ligger ute.

– Vi får se vem det blir, säger hon. Jag kanske får hoppa in som vikarie, det skulle jag egentligen inte ha något emot...

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.