Annons

Efter turbulensen – Sverige har hittat harmonin

Skid-VM i Oberstdorf blev en svensk medaljsuccé.
Ändå är det mästerskapets stora blågula fiasko som tydligast visar hur svensk längdskidåkning mår.
Den infekterade konflikten mellan åkare och vallare är numera historia.
Publicerad 8 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Frida Karlsson och Ebba Andersson ordnade dubbla svenska medaljer – silver och brons – i VM:s skiathlontävling.
Frida Karlsson och Ebba Andersson ordnade dubbla svenska medaljer – silver och brons – i VM:s skiathlontävling.Foto: Adam Ihse/TT

Sverige vallade bort sig i damernas stafett och var varken nära det tippade guldet eller ens medalj. Tidigare säsonger hade fiaskot troligen lett till en del kritik, öppen eller förtäckt, mot vallateamet. Den här gången fick det i stället åkaren Frida Karlsson att omedelbart efter loppet söka upp vallachefen Petter Myhlback.

– Jag gick direkt in i vallatrailern och gav Petter en kram. Jag vet hur hårt de jobbar. Den här gången misslyckades de men vi vinner tillsammans och vi förlorar tillsammans. Vi måste stötta varandra i med- och i motgång, säger Frida Karlsson.

Annons

Lite senare på dagen höll Sverige presskonferens för att presentera herrstafettlaget. Där fortsatte stöttningen när Oskar Svensson slog fast att han trots missen har högsta förtroende för vallateamet.

Ett år på posten

Någonting har definitivt hänt sedan Anders Byström tog över som landslagschef för knappt ett år sedan, och senare anställde Petter Myhlback som ny vallachef.

– När Oskar uttryckte det här att han har förtroende för vallarna … det har kanske inte alltid varit så. Jag tror att det förtroendet bygger på att vallarna tar ansvar när det går fel, och det har vi pratat om hela året, att om vi tycker att något är fel så säger vi det och så pratar vi om det direkt och reder ut saker. Så att de inte ligger och gror och får fäste, säger Byström.

När Byström klev in i längdlandslaget blev fokus direkt på just detta, att få samman laget till en enhet. Det innebar tätare samarbete mellan vallare och åkare, mellan damlag och herrlag, mellan damtränare och herrtränare.

Helt enkelt: ett svenskt landslag som håller ihop oavsett resultat.

Vikten av harmoni

– Mitt mål när jag gick in var att få lugn och trygghet i organisationen efter all turbulens. Och det tycker jag att vi har lyckats med så till vida att man kan ta upp grejer om det är något som inte funkar. Vi jobbar mer som ett lag.

– Vi har tryckt på det här så mycket att alla är medvetna och förstår vikten av att ha harmoni i stället för … jag ska inte säga bråk, men harmoni gör allting så mycket enklare.

De svenska landslagsåkarna brukar inte vilja prata öppet om interna konflikter. Men nu erkänner flera av dem att stämningen mellan inte minst åkare och vallare är en annan än tidigare.

– Jag skulle nog säga att förtroendet är större i år, säger Oskar Svensson.

– När damerna missade i stafetten var det inget snack om att vi hade ett dåligt vallateam, bara att vi hade en dålig dag.

Annons

TT: Hur viktigt är det förtroendet?

– Det är extremt viktigt. Det är en förutsättning för att kunna vara med där uppe. Alla gånger när jag stått på pallen i år så har jag haft bäst skidor i fältet.

Ebba Andersson och Frida Karlsson tycker också att harmonin i laget har blivit bättre sedan Anders Byström tog över. Det gör det också lättare att prestera, säger de.

– Vi har jobbat mycket tillsammans med Anders med fokus på att verkligen trycka på det här ”tillsammans”, att vi gör det här tillsammans. Vi stöttar varandra både i med- och motgång, säger Andersson.

– Vi har jobbat mycket med sammanhållningen i laget och fått en väldigt bra lagkänsla. Det är inte bara något man säger utan man känner sig verkligen delaktig även i de andra framgångarna som kommer i laget. Det tycker jag ändå är en förändring till i år, säger Karlsson.

"Värmer i hjärtat"

Charlotte Kalla väger sina ord mer försiktigt. I stället för att säga att det var dåligt tidigare nöjer hon sig med att konstatera att sammanhållningen numera är strålande.

– Det är god stämning och det känns som att det jobbas på alla plan. Det handlar inte bara om aktiva och vallare, det känns som att alla jobbar stenhårt och stiger upp jättetidigt för att vi åkare ska få de bästa förutsättningarna, säger Kalla.

Anders Byström blir varm inombords när han får höra åkarna.

– Jag blir jätteglad av det. Det värmer i hjärtat att de tycker att det är viktigt, att de anammar det vi har pratat om.

TT: Hur spänt var det när du tog över?

Annons

– Det är klart att det fanns spänningar och gammal historik som kanske inte var utredd riktigt. Det kunde vara ganska små grejer egentligen som vi bara inte hade pratat om. Det var det vi var tydliga med i våras, att man skulle prata om saker och kommunicera mycket. Det känns bättre nu. Men nu ska vi fortsätta bygga på det här i många år framöver.

Lasse Mannheimer/TT

Frida Karlsson och Charlotte Kalla åkte på dåliga skidor i stafetten. Efter fiaskot gav Karlsson vallachefen Petter Myhlback en kram.
Frida Karlsson och Charlotte Kalla åkte på dåliga skidor i stafetten. Efter fiaskot gav Karlsson vallachefen Petter Myhlback en kram.Foto: Adam Ihse/TT
Landslagschefen Anders Byström under lördagens VM-tremil i Oberstdorf.
Landslagschefen Anders Byström under lördagens VM-tremil i Oberstdorf.Foto: Adam Ihse/TT
Fakta: Turerna kring längdlandslaget

Fakta: Turerna kring längdlandslaget

29 mars 2019: Rikard Grip lämnar sin roll som landslagschef. Veckan därpå blir ersättaren klar: Jonas Peterson, tidigare vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.

10 maj 2019: Längdchefen Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, hoppar av. Två veckor senare slutar också vallachefen Urban Nilsson efter åtta år på posten.

24 augusti 2019: Jonas Peterson sparkas efter bara fyra månader på jobbet. Kort därefter avslöjar TT att förbundsledningen känt sig tvingad att göra sig av med Peterson sedan han hamnat i konflikt med vallateamet.

10 september 2019: Charlotte Kalla kritiserar beslutet att sparka Peterson: "Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv", säger hon.

17 januari 2020: Daniel Fåhraeus presenteras som ny längdchef efter Johan Sares.

22 mars 2020: SVT avslöjar att sprintstjärnan Stina Nilsson byter idrott till skidskytte. En bidragande orsak är att hon saknat Rikard Grip: "Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom," säger Nilsson till Aftonbladet.

24 mars 2020: Krisen i landslaget är större än vad som tidigare varit känt, skriver Expressen. Tidningen uppger att herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bestämt sig för att sluta, något duon bekräftar dagen därpå. Samtidigt ska tre av damlagets främsta åkare överväga att lämna landslagets träningsgrupp för att i stället göra en egen satsning under försäsongen.

2 april 2020: Anders Byström, chef för skidskyttelandslaget, presenteras som ny landslagschef. Charlotte Kalla är positiv: "Det intryck jag fått av Anders de gånger vi träffats är att han är en glad, trygg och trevlig person", säger hon till SVT.

27 april 2020: Anders Niemi hoppar av som vallachef efter en säsong där svenska åkare vid flera tillfällen visat frustration över dåliga skidor. Petter Myhlback tar över som vallachef, samtidigt som Niemi blir kvar i vallateamet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons