Kultur och nöje

Tre får Svenska fotobokspriset

Nadja Bournonvilles bok 'A worm crossed the street' består av svartvita fotografier av bortglömda djur i arkiven på Naturhistoriska museet i Wien.
Foto: Nadja Bournonville
Kultur och nöje
Kultur och nöje De tre fotograferna Nadja Bournonville, Martin Bogren och Xenia Nikolskaya är årets vinnare av Svenska fotobokspriset.
Bournonvilles verk A worm crossed the street består av svartvita fotografier av bortglömda djur som under många årtionden har samlats i arkiven i Naturhistoriska museet i Wien.
– De kändes väldigt mycket som individer, som jag hade stor respekt för, säger hon.
PREMIUM

Årets pristagare av Svenska fotobokspriset är – till skillnad från tidigare år – tre till antalet. Enligt juryns motivering har de tre, trots sina olikheter, ett gemensamt undersökande och personligt uttryck, som berör på djupet.

Skånska fotografen Martin Bogren får priset för Hollow, medan Xenia Nikolskaya prisas för The house my grandfather built och Nadja Bournonville belönas för boken A worm crossed the street.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Karibisk diktator ska störtas i "Far cry 6"

Spelaren tar rollen som Dani Rojas, som finns som både man och kvinna, och som spelas av Nisa Gunduz respektive Sean Rey. Pressbild.
Foto: Ubisoft/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje En karibisk önation där tiden stått stilla. En karismatisk diktator som måste störtas. Det är tid för revolution i "Far cry 6".
– När man ser de här gamla klassiska bilarna med de moderna militära maskineriet blir det en vacker kontrast, säger Navid Khavari vid utvecklaren Ubisoft.

För fem år sedan inleddes arbetet med "Far cry 6". En grupp människor på Ubisoft Toronto satte sig ner för att diskutera vad som egentligen var essensen med förstapersonsskjutarserien.

– Det vi ville behålla var en massiv öppen värld. Att det kändes som att du kunde utforska och ramla över saker, aktiviteter, möten och uppdrag och rollfigurer som du inte nödvändigtvis planerat, förklarar Navid Khavari, som basat över spelets berättelse, och var en av dem som deltog vid det inledande mötet.

Det andra var en karismatisk, charmig skurk, det tredje var det övriga persongalleriet, och det fjärde var själva känslan av att orsaka kaos med hjälp av de mängder av fordon och vapen som spelserien traditionellt erbjuder.

Gerilla i blickfånget

Det sjätte spelet i serien handlar alltså mer om evolution än revolution, även om just revolution är en grundbult i den kommande inkarnationen, där spelaren kontrollerar Dani Rojas (man eller kvinna), som blir spjutspetsen i ett uppror.

– När vi landade i en idé om gerilla och vad det innebär under en revolution kändes det som att vi hade en ny vinkel. De kämpar för sin egen bild av hur de vill att landet ska fungera, det handlar inte bara om en enskild hjälte, säger Khavari.

"Far cry 6" utspelas i önationen Yara, styrt av diktatorn Antón Castillo, som spelas av Giancarlo Esposito ("Breaking bad"). Det är en karibisk nation som till följd av omvärldens sanktioner är fruset i tiden sedan 1950-talet. Att scenariot känns igen är ingen slump, och i ett avsteg från hur det vanligtvis brukar låta medger skaparna till och med att berättelsen är "politisk".

Nästan Kuba

Det är alltså Kuba som stått modell, och Ubisoft har gjort sitt bästa för att undvika kritik om att man exotifierar Karibien genom att ta hjälp av en hel del experter och utföra mängder av research. Det fördes samtal om att faktiskt låta titeln utspela sig i Kuba.

– Men vi inspirerades av protesterna i Venezuela, av Colombia och arabiska våren och den gröna revolutionen i Iran. När man tar alla de elementen så är det inte Kuba längre, och då stod det klart för oss att vi skapade en fiktiv värld, säger Khavari.

Inför arbetet med titeln tillbringade han en månad i Kuba. Andra delar i utvecklingsgruppen har också besökt önationen för att spela in ljud, ta referensbilder och prata med människor för att göra landet rättvisa.

Under utflykter i bergskedjan Sierra Maestra och de omgivande regnskogarna fick Khavari också en viss förståelse för hur en gerillakrigare där kan gå upp i rök, något som genomsyrar det färdiga spelet.

– Det finns märkningar i träden i spelet för att visa hemliga stigar, och du kan via dem ta dig runt på ön för att utföra bakhåll, förklarar Khavari.

Krokodil och Macarenavapen

Ett "Far cry"-spel vore inte ett "Far cry"-spel utan den skruvade humorn, som märks hos den rullstolsburne taxen Chorizo, den vänskapliga krokodilen Guapo och ett hemmabygge till vapen som skjuter cd-skivor samtidigt som den spelar "Macarena".

– Humorn är faktiskt en av de största utmaningarna, vi har försökt att förankra så mycket som möjligt i verkligheten, utan att det skedde på bekostnad av det roliga. Vi tänker oss ofta en gerillarörelse som väldigt mörk, att det är spänt och med höga insatser. Men när man studerar dem närmare märker man att där också finns utrymme för musik, skämt och att ha roligt, säger Navid Khavari.

"Far cry 6" släpps till Playstation 4/5, Xbox One/Series X/S, Stadia och pc den 7 oktober.

Gustav Sjöholm/TT

Kuba är inspirationskälla till den fiktiva ön Yara. Pressbild.
Kuba är inspirationskälla till den fiktiva ön Yara. Pressbild.
Foto: Ubisoft/TT
På hemliga stigar kan spelaren ta sig obemärkt fram i Yara. Nytt för 'Far cry 6' är också att möjligheten att hölstra vapnet för att undgå upptäckt och kunna utforska miljöerna. Pressbild.
På hemliga stigar kan spelaren ta sig obemärkt fram i Yara. Nytt för "Far cry 6" är också att möjligheten att hölstra vapnet för att undgå upptäckt och kunna utforska miljöerna. Pressbild.
Foto: Ubisoft/TT
Den så kallade 'resolver'-traditionen – där man tar vad man har – är en tydlig influens. 'Det passar bra i, oavsett om det är vapen eller utrustning, och för berättelsen i stort, vad det innebär att vara i en blockad', förklarar Navid Khavari. Pressbild.
Den så kallade "resolver"-traditionen – där man tar vad man har – är en tydlig influens. "Det passar bra i, oavsett om det är vapen eller utrustning, och för berättelsen i stort, vad det innebär att vara i en blockad", förklarar Navid Khavari. Pressbild.
Foto: Ubisoft/TT
Giancarlo Esposito spelar diktatorn Antón Castillo. 'Han har en obehaglig förmåga av att gå från charmig och filosofisk till skräckinjagande direkt, det är som att trycka på en knapp', säger Navid Khavari om Espositos skådespelartalanger. Pressbild.
Giancarlo Esposito spelar diktatorn Antón Castillo. "Han har en obehaglig förmåga av att gå från charmig och filosofisk till skräckinjagande direkt, det är som att trycka på en knapp", säger Navid Khavari om Espositos skådespelartalanger. Pressbild.
Foto: Ubisoft/TT

FAKTA

Fakta: Khavari om Esposito

Diktatorn Antón Castillo och hans son Diego är viktiga i "Far cry 6". Giancarlo Esposito spelar Antón.

– Han har en otrolig kapacitet att få in empati i sina roller, så att Antón inte känns som en karbonkopia av en diktator. Vi pratade mycket om hur Antón agerar som pappa i den här situationen, säger Khavari.

Ett samtal mellan Khavari och Castillo om synen på Yaras huvudstad ledde till att Khavari var uppe sent på natten för att skriva en helt ny scen.

– Det är en enkel scen i spelet, för man måste vara försiktig med budgeten, men jag är väldigt stolt över den, säger Khavari.

Kultur och nöje

Upphovrättstvist kring Hov1-låt

Hov1-låten 'Flickorna i Båstad' har tagits bort från Spotify. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Hov1-låten "Flickorna i Båstad" släpptes i juli och har legat på strömningstjänsterna sedan dess. Men nu är den borttagen från Spotify. Anledningen är att bandets skivbolag utreder en sampling som finns i låten.

"Vi har tagit ner låten för den innehöll en sampling som vi behövde cleara. Det är inte märkligare än så", skriver Henrik Hansson på Universal i ett sms till TT.

Låten som Hov1:s "Flickorna i Båstad" samplat en bit från heter "Lovers carvings" och släpptes 2009 av brittiska artisten Bibio.

Låten blev omskriven när krönikören Essy Klingberg i Expressen skrev en krönika med rubriken "Det här är hiphopen som ni borde skydda era barn ifrån".

Hov1 bildades 2015 och består av Ludwig Kronstrand, Noel Flike, Dante Lindhe och Axel Liljefors Jansson. De fick tidigare i år pris för årets grupp på P3 Guld.

Kultur och nöje

Föreslår extra kulturstöd "i minst två år"

Linda Zachrison och hennes kollegor har intervjuat ett stort antal kulturutövare och arrangörer. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Köbildning på institutioner, färre nybeställningar och kanske också mer kommersiella val. Det är några av pandemins konsekvenser, enligt den utredning som presenteras nästa vecka.

Under ett seminarium på Bokmässan berättar Linda Zachrison, regeringens utredare, tillsammans med sin huvudsekreterare Klara Thomson om den utredning som presenteras 30 september, dagen efter att publikrestriktionerna har lyfts.

Uppdraget har bland annat varit att sammanfatta konsekvenserna av pandemin och ge förslag på åtgärder, men också att identifiera strukturella utmaningar för konst- och kulturlivet som kanske har funnits tidigare, men "blixtbelysts" under pandemin.

Utredarna ser behov av extra återstartsstöd "i minst två år framöver".

– Många yrkesverksamma överväger att lämna sektorn och flera har redan gjort det. Det har också varit väldigt svårt för nyutexaminerade konstnärer att etablera sig under pandemin, säger Klara Thomson.

– Sammantaget ser vi att de här negativa konsekvenserna riskerar att leda till ett stort kompetenstapp och minskad mångfald.

Pandemin har också orsakat en köbildning på kulturinstitutionerna, hos arrangörer och förlag som gör att beställningar av ny konst och kultur får vänta.

– Det kan också vara så att den här svåra ekonomiska situationen som arrangörerna befinner sig i gör att de eventuellt väljer lite mer kommersiellt säkra akter eller evenemang eller konstnärer.

Erika Josefsson/TT

Kultur och nöje

"Derry girls" läggs ned

Serien 'Derry girls' utspelar sig i Derry i Nordirland under 1990-talet. Pressbild.
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Serien "Derry girls" tredje säsong blir också den sista, rapporterar BBC. Efter att ha försenats av coronapandemin har inspelningarna nyligen startat igen i Nordirland.

"Det var alltid planerat att vi skulle säga hejdå efter tre säsonger. 'Derry girls' är en uppväxtskildring, där vi följer fem löjliga tonåringar när de väldigt sakta blir vuxna", skriver seriens skapare Lisa McGee på Twitter.

Hon lämnar dock dörren öppen med ett "vem vet" om de fem huvudpersonerna Erin, Clare, Orla, Michelle och James kommer återvända i framtiden.

Serien hade premiär 2018 på brittiska Channel 4 och har i Sverige gått att se på Netflix. Den utspelar sig under 1990-talet, då konflikten på Nordirland känd som "The troubles" rasade som värst.

Sista säsongen av "Derry girls" beräknas få premiär sent 2022.

Kultur och nöje

Många dimensioner av oro i underhållande föreställning

Här kommer natten spelas på Månteatern i Lund. Här Mats Granath som statsministerna, Lukas Olde Monnikhof som Kit och tina Hwatz som Amina.
Foto: Henrik Hulander
Kultur och nöje
Scen/recension Gunilla Wedding recenserar Månteaterns nya föreställning Här kommer natten.

Det är oroliga tider i Sverige. Två barn, Kit och Amina, vaknar upp mitt i natten och kan inte somna om. Deras föräldrar kan inte heller sova - de oroar sig för vad statsministern ska säga i sitt tal till folket nästa dag. När Kit tappar sin nalle från balkongen beger sig han och Amina ut i natten för att hitta nallen. Under sin vandring stöter de på statsministern som grunnar över sitt tal och ute i natten finns också nallen i en helt annan skepnad ...

Månteaterns Här kommer natten lägger fokus på den oro vi alla lever med, oro över klimatet, över samhällsutvecklingen, över rasism och terror. En oro som för många säkert blev extra påtaglig under coronapandemin. I sitt arbete med pjäsens manus har dramatikern Kristian Hallberg och regissören Elin Skärstrand tillsammans med Månteatern haft workshops med barn i 7-11-årsåldern för att ta reda på hur all denna framtidsoro påverkar dem.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Kultur och nöje

Ödslig inledning på årets Bokmässa

Årets bokmässa i Göteborg är arrangerad för att skapa trängsel framför datorer i stället för på mässgolvet.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nästan inget är som vanligt på Bokmässan 2021. De vanligen ljusa och montertäta mässhallarna i Göteborg är nu snarast en mörk ödslig hangar.

Stora mörklagda studior har byggts upp för de största seminarierna som ändå inte får ta emot särskilt mycket publik på plats. De annars närmast oräkneliga förlagsmontrarna är ersatta med tre bokhandlare som säljer åtminstone en del av de böcker som är aktuella i programmet.

– Det är spöklikt, det var nästan en fysisk känsla när jag kom in och det var så tomt och mörkt. Jag trodde att jag hittade i varenda hörna av de här lokalerna, men jag blev helt förvirrad över hur jag skulle ta mig runt, säger Johannes Holmqvist, förslagschef på Tranan.

Uttrycker glädje

Men liksom andra förläggare, besökare och invigningstalare uttrycker han samtidigt en glädje över att mässan pandemin till trots går att genomföra.

– Det är kul, det är roligt att träffa människor, det är roligt att de lyckats få ihop det här programmet. Jag känner ett slags beundran över att de lyckats och jag känner ju nästan hälften av dem som är här.

De tomma ytorna vägs dock upp av det omfattande programmet med cirka 300 seminarier, plus ett stort antal samtal och diskussioner på 13 scener – allt strömmas och ligger kvar hela hösten på Bokmässan Play. Publiken ska flockas kring datorerna.

– Känslan man har när man är här är att vi måste nå ut med det här, och det är ju den stora osäkerheten. Vi får hoppas att man lyckas med det, säger Johannes Holmqvist.

"Mittpunkt i litteraturåret"

Mässansvariga Frida Edman beskriver Bokmässan som "en motor i svensk litteraturekonomi och en mittpunkt i det svenska litteraturåret."

– Jag tycker att vi verkligen har tagit ansvar för att samtalet om litteratur och läsning ska få pågå även mitt under en pandemi. När vi snart får möjlighet att återgå till den klassiska bokmässan kombinerar vi den med digital innovation och en ökad räckvidd. Då kommer Bokmässan att stå starkare än någonsin, det är jag säker på.

Själva mässinvigningen hade en högre ambitionsnivå än under många tidigare år. Frida Edman inledde med att rikta allt ljus mot den svensk-eritrianske journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak som fängslades på dagen för 20 år sedan i Eritrea. Hon läste högt ur Martin Schibbyes skildring av gripandet i boken "Jakten på Dawit".

– Och nu står vi här 20 år senare i Göteborg fortfarande utan Dawit Isaaks närvaro, sade Frida Edman och framhöll den stående inbjudan som han har till Bokmässan där han också har en egen stol som symboliskt väntar.

"Ger inte upp"

Även kulturminister Amanda Lind (MP) tog upp Isaak i sitt tal:

– Jag vill försäkra er om att regeringen inte kommer att ge upp förrän Dawit Isaak kan förenas med sin familj igen.

Den första mässdagen brukar mest besökas av branschfolk. Vid Mariaplans bokhandel tittar Karin Rytter, bibliotekschef i Älvdalen på böcker tillsammans med Monica Jönsson Thollander, biblioteksföreståndare från Idre. De har rest tio timmar och är nominerade till "Årets bibliotek", en utmärkelse som delas ut om några timmar.

"Hade inte känts säkert"

Även om publikrestriktionerna hävs om några dagar hade det inte känts säkert med den vanliga mässträngseln redan nu, framhåller de. Under hösten kommer de att ta del av Bokmässan Play.

– Absolut. Jag hoppas verkligen att Play fortsätter. Då kan vi sitta hemma och ta del av det här nästa år, säger Karin Rytter.

Kennet Sundberg från Vetenskapsmässan i Göteborg är trots allt glad över att vara på plats.

– Saknaden blir tydlig. Det slår en vad det hade kunnat vara, men jag känner att man ger fler samtal chansen när man är här, säger han.

– Om jag ser något som är bra kan jag tipsa andra om att se det i efterhand.

Erika Josefsson/TT

På dagen 20 år efter Dawit Isaaks gripande invigdes årets Bokmässa i Göteborg.
På dagen 20 år efter Dawit Isaaks gripande invigdes årets Bokmässa i Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT
Kulturminister Amanda Lind var en av dem som klippte bandet och invigde årets digitala bokmässa.
Kulturminister Amanda Lind var en av dem som klippte bandet och invigde årets digitala bokmässa.
Foto: Adam Ihse/TT
Monica Jönsson Thollander och Karin Rytter från Älvdalens bibliotek är nominerade till 'Årets bibliotek'.
Monica Jönsson Thollander och Karin Rytter från Älvdalens bibliotek är nominerade till "Årets bibliotek".
Foto: Adam Ihse/TT

FAKTA

Fakta: Bokmässan 2021

Äger rum 23–26 september, digitalt via plattformen Bokmässan Play och för en begränsad publik på Svenska mässan i Göteborg.

Varje dag släpps mellan 500 och 2 000 besökare in fysiskt. Bokmässan hoppas på mellan 5 000 och 8 000 besökare under fyra dagar. Biljetterna till de fysiska besöken kostar 995 kronor per dag – då ingår även det digitala passet och en entrébiljett till nästa år.

De digitala passen kostar 395 kronor och räcker året ut.

Årets seminarieprogram rymmer en särskild satsning på demokrati, läsning och nordisk litteratur. Under lördagen och söndagen arrangeras även Crimetime med seminarier om spänningslitteratur, samt en för i år ny satsning på samtal om feelgood-böcker.

Inför 2022 planeras en återkomst av Bokmässan så som den brukar se ut. Enligt Frida Edman har 2/3 av utställarna redan bokat in sig.

Kultur och nöje

Nytt läsråd "ska sätta fart på hela landet"

Dilsa Demirbag Sten, från Berättarministeriet, är en av ledamöterna i det nya läsrådet. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Katti Hoflin och Dilsa Demirbag Sten kommer att sitta i regeringens nya läsråd. Det avslöjade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg.

Läsrörelsens Elisabet Reslegård inledde med att illustrera problematiken: cirka 30 procent av dagens föräldrar låter bli att läsa för sin barn. Den 17-åring som inte blivit läst för och som inte själv börjat läsa böcker har ett ordförråd på cirka 17 000 ord, enligt Reslegård som framhöll att det krävs ett ordförråd på cirka 50 000 ord för att kunna tillgodogöra sig hyfsat välskrivna tidningstexter.

Den ickeläsande 17-åringen hamnar utanför, menade hon,

– Det är ett hot mot demokratin på alla sätt.

Årlig rapport

Det nya läsrådet ska ledas av generaldirektören för Kulturrådet, Kajsa Ravin, och verka för att främja ökat läsande bland barn och unga. Det ska lämna förslag på olika läsfrämjande insatser men också samla in kunskap på området och författa en årlig rapport.

– Jag tror det är väldigt bra att vi ska sätta fart på hela landet, för det är lite så jag tycker att man ska jobba. Jag har hållit på med de här frågorna länge, jag kan inte sitta och titta på när man får rapporter om hur läsningen går ner, sade Katti Hoflin, kulturchef i Västra Götaland.

Riksdagen har, efter regeringens förslag, beslutat att avsätta tio miljoner kronor årligen till läsrådet, och enligt Amanda Lind är det en långsiktig satsning. Rådet ska finna kvar.

TT: Vad förväntar du dig av det här rådet?

– Läsrådet ska ge en kraftinjektion till svensk läsfrämjande arbetet. Vi samlar personer som har en kompetens inom många olika områden, som har en passion för läsning, som ska kunna komma med nya förslag, sprida kunskap men också driva opinion för hur oerhört viktigt det här är.

Opinionsbildning

TT: Vad ska den årliga rapporten rymma?

– Detaljerna blir upp till rådet men att lyfta hur situationen för läsningen ser ut i Sverige och komma med rekommendationer. Vi kan aldrig luta oss tillbaka och tro att det här löser sig självt, det behövs en opinionsbildning också. Jag tycker att det här är en av de allra viktigast frågorna. En fullgod läsförmåga innebär så mycket.

Erika Josefsson/TT

Svante Weyler, Kulturrådet, diskuterar det nya läsrådet tillsammans med kulturminister Amanda Lind, Katti Hoflin kulturchef i Västra Götalandsregionen, Elin Nord, universitetsbibliotekarie, Helya Riazat, rektor för Järvaskolan och Ingela Korsell, författare.
Svante Weyler, Kulturrådet, diskuterar det nya läsrådet tillsammans med kulturminister Amanda Lind, Katti Hoflin kulturchef i Västra Götalandsregionen, Elin Nord, universitetsbibliotekarie, Helya Riazat, rektor för Järvaskolan och Ingela Korsell, författare.
Foto: Adam Ihse/TT

FAKTA

Fakta: Läsrådet

Medlemmar i regeringens nya läsråd:

Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet (ordförande), Katti Hoflin, kulturchef Västra Götaland, Dilsa Demirbag Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet, Marlen Eskander, verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet, Ingela Korsell, författare, Elin Nord, universitetsbibliotekarie, Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap, Helya Riazat, rektor och grundare av Järvaskolan samt Lars Strannegård rektor för Handelshögskolan.

Ytterligare en ledamot ska utses.

Kultur och nöje

Johnny Depp om cancelkulturen: Kan hända alla

Johnny Depp uttalade sig på filmfestivalen i San Sebastian om dagens kultur med anklagelser om övergrepp.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Johnny Depp uttalade sig om den så kallade cancelkulturen vid filmfestivalen i San Sebastian, skriver Variety. Depp har tidigare sagt att han numera "bojkottas" av Hollywood efter anklagelserna om misshandel av exfrun Amber Heard.

Skådespelaren var på plats för att ta emot Donostiapriset, för sina bidrag till filmhistorien. Vid en presskonferens fick han frågan av en journalist om hur sociala medier numera påverkar bilden av kända personligheter. Han svarade att det är en "komplex situation".

– Den här cancelkulturen, eller det här behovet att döma någon snabbt baserat på rykten. Det är som förorenad luft som någon andas ut, sade han.

En annan journalist ställde då frågan om han känner sig trygg i den moderna världen.

– Ja, det gör jag. Det är säkert så att de här rörelserna har goda intentioner. Men det har gått så långt nu att jag kan lova att ingen går säker. Det kan hända vem som helst, så länge som någon är villig att bara yttra en enda mening. Det behövs bara en mening och mattan dras undan under ens fötter, sade han.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL