Annons

Rätten stoppar Trelleborgs krav på handskakning

Många har överklagat Trelleborgs omdiskuterade beslut att inte anställa de som vägrar skaka hand med personer av motsatt kön.
Nu beslutar förvaltningsrätten i Malmö att handskakningskravet tills vidare inte gäller – i väntan på ett ett slutligt avgörande, så kallad inhibition.
Publicerad 22 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Nu beslutar förvaltningsrätten i Malmö att handskakningskravet tills vidare inte gäller – i väntan på ett ett slutligt avgörande, så kallad inhibition. Arkivbild.
Nu beslutar förvaltningsrätten i Malmö att handskakningskravet tills vidare inte gäller – i väntan på ett ett slutligt avgörande, så kallad inhibition. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Sverigedemokraternas motion klubbades igenom i Trelleborgs kommunfullmäktige förra året med stöd från Moderaterna och genom att Kristdemokraterna lade ner sina röster. Det handlar om att den som vägrar skaka hand på grund av religiösa eller kulturella skäl inte kommer kunna få en anställning i den skånska kommunen. I motionen beskrevs situationen då någon vägrar att ta i hand som "djupt kränkande" för den som utsätts för det.

Men beslutet strider mot religionsfriheten, enligt de som överklagat Trelleborgs beslut. Nu ska rätten avgöra huruvida kravet är lagligt enligt kommunallagen.

Annons

Jurister har tidigare dock sågat kommunens krav på handhälsning – och Arbetsdomstolen (AD) konstaterade även i en dom 2018 att en kvinna som inte ville skaka hand med män av religiösa skäl diskriminerades när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering.

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) har i en tidigare TT-intervju sagt att det handlar om signalpolitik.

– Jag är medveten om att det är plakatpolitik för att skicka signaler – men det är samma politik som regeringen använder när den inför skatt på plastpåsar.

Anna Karolina Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons