Vårdenheten Flyktinghälsan, som tar emot flyktingar, asylsökande och papperslösa, hotas av nedläggning på grund av dålig ekonomi. Eftersom patienterna inte har svenskt personnummer kan de heller inte listas på en vårdcentral, vilket gör att enheten hamnar på minus när ersättningsnivåer beror på antal listade patienter.
Flyktinghälsans personal upprörs dels över att deras specialkunskap slösas bort om man hänvisar deras patienter till vanliga vårdcentraler, där man dels kanske inte har samma förståelse för patientens behov och dels att de kan få svårare att göra sig förstådda på vanliga vårdcentraler.
De pekar också på risken att de asylsökande slutar söka vård när de blir sjuka. Flyktingar saknar i många fall den tilltro till myndigheter och samhällsinstitutioner som svenskar har. De kan vara rädda för att gripas av polisen eller råka illa ut på annat sätt. Det finns därför en fördel med att ha en enhet som Flyktinghälsan, dit de vet att det är säkert att söka sig.
Om flyktingar slutar söka sig till primärvården kan det leda till att de blir mycket sjuka innan de söker vård och får belasta akutsjukvården. Även om man bortser från den humanitära aspekten i att folk ska kunna söka vård utan att vara rädda för förföljelse så kan det vara falsk ekonomi att avskaffa Flyktinghälsan om det blir akutsjukvården som får ta emot patienter som är riktigt illa däran. Ju svårare det är att få tillgång till primärvård, desto mer får man räkna med att akutsjukvården belastas.
Att Flyktinghälsan har dålig ekonomi är ett konstigt argument: en sådan enhet blir aldrig lönsam, den finns till eftersom vi beslutat oss för att vara ett samhälle där alla ska ha tillgång till sjukvård. Medkänsla med flyktingar och asylsökande står tyvärr inte högt i kurs längre, men vi har i Sverige gjort det rimliga valet att alla ska tillgång till primärvård och då förefaller det enklare att ha en enhet som förstår vårdbehovet hos flyktingar och asylsökande och ser till att de vågar söka vård när de blir sjuka.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN