Annons

Totalstopp i Danmark för Astra Zeneca

Danmark överger helt Astra Zenecas vaccin mot covid-19 efter larm om rapporterade biverkningar.
Samtidigt stoppar landet Janssens vaccin i väntan på utredning.
Publicerad 14 april 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

"Det har varit ett svårt beslut att mitt i en epidemi fortsätta vaccinationsprogrammet utan ett effektivt och tillgängligt vaccin mot covid-19. Men vi har andra vacciner tillgängliga och vi har god kontroll över epidemin", säger Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen, motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

De runt 149 000 danskar som redan hunnit få en dos med Astra Zenecas vaccin kommer i stället att få ett annat vaccin, enligt danska läkemedelsmyndigheten.

Annons

Vaccinationerna med Astra Zenecas Vaxzevria stoppades i Danmark för fem veckor sedan efter larm om mycket sällsynta biverkningar – en koagulationsrubbning i form av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar.

Kan ändras

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) bedömer fortfarande att nyttan överväger risken med vaccinet, men onsdagens besked utesluter inte att vaccinet kan komma att användas i framtiden enligt danska läkemedelsmyndigheten Lægemiddelstyrelsen.

– Beslutet i Danmark betyder inte att Lægemiddelstyrelsen inte håller med EMA, säger enhetschefen Tanja Erichsen.

Till skillnad från Danmark valde Sverige för några veckor sedan att återuppta vaccinationerna med Astra Zenecas-vaccinet för personer över 65 år efter ett kortare stopp. Finland, som har samma linje som Sverige, meddelade på onsdagen att man fortsätter på samma sätt.

Janssen pausas

Danska myndigheter presenterade inte endast nyheter om Astra Zenecas vaccin. Besked kom också att man kommer att vänta med att påbörja vaccinationerna med Janssens covidvaccin.

EMA utreder nämligen ett misstänkt samband till biverkningarna från Astra-vaccinet.

De första doserna från Janssen, som ägs av amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, anlände till Danmark under onsdagen.

Landet räknar nu med att alla danskar som är äldre än 50 år ska ha vaccinerats med två doser sista veckan i juni, en försening med tre veckor sedan föregående prognos.

Erik Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons