Inrikes

Explosion vid restaurang i Vallentuna

Polisens bombtekniker i Vallentuna centrum.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En detonation inträffade i närheten av en restaurang i Vallentuna centrum norr om Stockholm tidigt på onsdagsmorgonen, skriver polisen på sin hemsida. I samband med explosionen startade även en mindre brand som nu är släckt.

Vad det är som exploderat är oklart, men ingen person ska ha kommit till skada.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fiskebåt fick upp kvarlevor i trålen

En fiskebåt i Bohuslän har fått upp kvarlevorna av en person i trålen. Arkivbild.
Foto: Berit Roald/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

En fiskebåt i Bohuslän har gjort ett obehagligt fynd. Fiskarna fick upp kvarlevorna efter en person i trålen.

– Det är en fiskebåt som anträffat ett skelett till havs, säger Lars Ström, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till Bohusläningen.

Polisen larmades till Lysekils hamn på fredagsmorgonen. Fyndet gjordes någonstans mellan Göteborg och Skagen.

En förundersökning om mord har inletts för att utreda vad som har hänt.

– Vi måste inleda på någonting för att ha en del verktyg att jobba med i utredningsarbetet, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr till TT.

Bland annat ska en rättsmedicinsk undersökning genomföras och de kläder som hittades på kvarlevorna ska undersökas.

Inrikes

Håbo trotsade FHM - bröt mot lagen

Håbo kommun lät restauranger servera mat i strid med coronareglerna.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Inrikes
Inrikes

Håbo kommun bröt mot alkohollagen när man i strid med Folkhälsomyndighetens tillfälliga regler lät lokala restauranger hålla öppet längre än till klockan 20.30, fastslår Förvaltningsrätten.

– Vi gjorde en bedömning att rättsläget inte var helt klart, och då tillhör det praxis att man kan pröva det. Nu vet vi det, så går det inte att göra, säger Sven-Eric Svensson (C), ordförande i Bygg- och miljönämnden, till SVT Nyheter Uppsala.

Beslutet att låta restauranger få fortsätta servera mat under ordinarie öppettider fattades i februari, med syftet att underlätta för restaurangerna att överleva.

Inrikes

Ingen psykisk störning hos styckmordsåtalade

Ön Varö i Karlskrona skärgård sedd från Skillingenäs. Här hittades kvarlevorna efter den 57-årige man som mördades i sitt hem i somras. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ingen av de båda män som åtalats för inblandning i styckmordet i Karlskrona förra sommaren led av en allvarlig psykisk störning, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Resultatet av de större rättspsykiatriska undersökningar som gjorts av de båda männen nådde Blekinge tingsrätt under fredagen och visar att de varken bedöms ha lidit av allvarlig psykisk störning då mordet begicks eller när de undersöktes.

Detta går på tvärs mot vad tidigare mindre rättspsykiatriska undersökningar av männen indikerat.

Rättegången mot männen, 22 och 23 år gamla, inleds på måndag. Båda är åtalade för mord och brott mot griftefriden. Den 57-årige mannen mördades i sin egen lägenhet förra sommaren. Därefter styckades kroppen och grävdes ner på en skärgårdsö, där kvarlevorna hittades först flera månader senare.

Inrikes

Sju mordförsök – men inget svar på "varför"

Polisens tekniker på plats efter knivattacken i Vetlanda en dag i början av mars. Nu åtalas en 22-årig man för sju fall av försök till mord.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes En 22-årig man åtalas för sju mordförsök efter knivdådet i Vetlanda. Men frågan om "varför" kvarstår. Det fanns inget terrormotiv, enligt utredningen.
– Han har inte lämnat något rimligt eller närmare motiv överhuvudtaget, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Det var sju män i olika åldrar som attackerades med kniv i centrala Vetlanda en eftermiddag i början mars. Överfallen skedde under kort tid, och på flera platser. Fyra av männen fick livshotande skador.

22-åringen har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde. Mycket talar för att det också kommer att göras en större rättspsykiatrisk undersökning.

– Generellt ska man nog vara lite försiktig med att fästa för stort avseende vid uppgifter från den misstänkte gärningsmannen, säger Martin Svensson, som är en av åklagarna i målet.

Spår på kniven

Svensson vill inte uttala sig om hur 22-åringen ställer sig till anklagelserna om mordförsök.

– Han har i förhör vidgått att han attackerat några personer med kniv, påpekar Svensson dock.

Men själva händelseförloppet anses vara klarlagt.

– Vi bedömer bevisläget som gott. Det finns klara redogörelsen från målsägandena, och stark teknisk bevisning. Kniven finns i beslag, och det har säkrats spår från den. Det finns också GPS-positioneringar från en telefon som den misstänkte gärningsmannen hade på sig när han greps, säger Martin Svensson.

Minst två av männen fick ta emot flera knivhugg, enligt åtalet vid Eksjö tingsrätt.

Polisen kom till platsen cirka 16 minuter efter det första larmsamtalet och kunde sedan gripa 22-åringen inom några minuter. I samband med gripandet blev den misstänkte skjuten i ena benet av polisen.

Ingen koppling

Den yngste av de attackerade männen är i 35-årsåldern. Den äldste är i 75-årsåldern.

Utredarna har inte hittat någon koppling mellan brottsoffren och 22-åringen. Allt pekar på att de valdes ut slumpvis.

Något terrormotiv, som exempelvis att injaga fruktan hos en befolkning, eller försöka tvinga myndigheter till vissa handlingar, har inte heller kunnat påvisas.

– Polisens utredning visar, enligt min uppfattning, att inget tyder på att detta är ett terroristbrott, eller att det finns terrormotiv. Den bedömningen delar också Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål och Säkerhetspolisen. I annat fall hade det varit de som utredde händelserna, säger Martin Svensson.

Yrkar på utvisning

22-åringen har tidigare dömts för ringa narkotikabrott. Straffet blev dagsböter.

Han kom till Sverige som flykting 2016. När dådet skedde väntade han på svar efter att ha ansökt om förlängt uppehållstillstånd. Åklagarna yrkar nu på att 22-åringen ska utvisas från Sverige på livstid.

Om den åtalade enligt en större undersökning är allvarligt psykiskt störd, är det sannolikt att han döms till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången startar nästa fredag. Den kommer att hållas i en säkerhetssal i Jönköpings tingsrätt.

TT Nyhetsbyrån har sökt 22-åringens advokat.

Micke Larsson/TT

Nu åtalas den 22-årige man som greps efter knivattackerna i Vetlanda i början av mars. Åtalet väcks i Eksjö tingsrätt. Arkivbild.
Nu åtalas den 22-årige man som greps efter knivattackerna i Vetlanda i början av mars. Åtalet väcks i Eksjö tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

3 mars, klockan 14.54: Polisen får flera samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med en kniv.

15.12: 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

16.31: Polisen meddelar att de har kontakt med sju personer, som på olika sätt är drabbade av händelsen.

18.47: Polisen uppger att det finns detaljer som gör att man utreder ett eventuellt terrormotiv.

22.22: Region Jönköping län meddelar att åtta personer, inklusive gärningsmannen, är intagna för vård. Tre personer har livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

4 mars: Den misstänkte mannen anhålls av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Polisen uppger att den misstänkte är 22 år, bosatt i Vetlanda kommun och har afghanskt medborgarskap. De sju offren är alla män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen inget som tyder på att de har någon koppling till den misstänkte.

5 mars: 22-åringen häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han nekar till brott.

Åklagaren informerar om att ärendet inte längre utreds som misstänkt terrorbrott, men att man fortsätter utreda eventuella terrormotiv i samband med dådet.

1 april: En liten rättspsykiatrisk undersökning visar att 22-åringen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk vid knivdådet.

14 maj: 22-åringen åtalas vid Eksjö tingsrätt för sju fall av försök till mord.

Inrikes

Två misstänks för mord vid kommunhuset i Grums

Polisen har spärrat av ett område kring kommunhuset i Grums. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen utreder ett misstänkt mord på en man vid kommunhuset i Grums i Värmland. Två män i 20-årsåldern greps under fredagsmorgonen och anhölls senare.

Larmet inkom under natten mot fredagen.

– Vi fick larm klockan 00.36 i natt och hittade då en livlös person. Ambulans och ambulanshelikopter försökte undsätta den här personen, men det var utan framgång, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

Brottsoffret är en man som är mellan 20 och 30 år gammal. Två män i 20-årsåldern har gripits och båda är nu anhållna misstänkta för mord.

– De greps tidigt i morse efter utredningsåtgärder som kunde leda fram till ett gripande, säger Lars Hedelin.

På fredagsförmiddagen arbetade polisens tekniker fortfarande på platsen, som har spärrats av kring kommunhuset och det närliggande biblioteket. Man använder sig också av en specialsökhund och kommer att vara på plats under större delen av dagen.

Grums kommun uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna. Man meddelar också att Grums fritidsgård kommer att hålla extraöppet och att fältare (fältassistenter) kommer finnas i området för att ge stöd och svara på frågor. Polisen kommer också att verka trygghetsskapande i kommunen under helgen.

– Ovisshet kan leda till oro. Det är viktigt att vi visar att vi bryr oss om varandra och pratar om oro, säger Malin Hagström (S), kommunalråd i Grums kommun i ett uttalande på kommunens hemsida.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Områden där e-legitimation har haft stor påverkan - betalningar, casino och mer

www.nya-casinon.online

Det kan kännas som en evighet sedan vi såg den något primitiva introduktionen av elektronisk legitimation här i Sverige. Den gick att använda, men dess funktionalitet var ännu begränsad, och inte helt intuitiv.

E-legitimationen idag är mycket lättanvänd och tillgänglig för alla med svenskt personnummer. Det är enkelt att skaffa och har ett ständigt ökande antal användningsområden.

Vanlig e-legitimation, såsom BankID, har helt och hållet förändrat hur vi interagerar med vardagliga uppgifter. Allt från hur vi betalar på nätet eller skickar pengar, spelar på nätcasinon eller verifierar vår identitet på ett bankmöte har underlättats markant och blivit säkrare.

Tjänsten uppdateras med jämna mellanrum, lägger till nya funktioner, förbättrar säkerheten och blir tillgänglig inom nya områden. Det är svårt att visualisera en framtid utan någon form av e-legitimation.

Vardagliga betalningar

BankID har helt klart trängt sig in i vardagen och kan nu användas till mycket. Något som de flesta bör känna till är tjänsten Swish.

Den kan bland annat användas för att skicka pengar till någon, alternativt för att ta emot en summa.

Syftet kan t.ex. vara att låna pengar till en vän, dela på notan eller ge bort pengar som present istället för presentkort och liknande. Det har även gjort det smidigt att betala någon för varor i sammanhanget begagnad försäljning.

Oavsett vad så sker det på några sekunder och nyttjar just BankID för att verifiera användarens identitet. Så länge användaren i fråga utför handlingarna på ett säkert vis och döljer sin kod, så är BankID en mycket säker och trygg tjänst.

Vissa butiker använder sig också av e-legitimation för att låta kunden betala med Swish. Det kan handla om en restaurang eller kiosk/närbutik och är särskilt praktiskt om någon exempelvis glömt sin plånbok hemma.

Nätbaserade casinon

Ett område där e-legitimation har gjort betydande skillnad är online casino. Idag är det lag på att svenska spelaktörer ska erbjuda e-legitimation såsom BankID som metod för spelare att kunna logga in och verifiera sig.

Att registrera sig på ett nätcasino genom att fylla i e-postadress, användarnamn och bestämma lösenord hör alltså till det förflutna. Den långdragna processen har istället ersatts av e-legitimation som sparar otroligt mycket med tid eftersom det enda en spelare behöver uppge vid inloggning är sitt personnummer.

Då det inte skapas ett vanligt konto med eget användarnamn brukar det här spelsättet i folkmun kallas för ”casino utan registrering” (den som i detalj vill ta reda på hur det fungerar kan göra det här).

Det finns också tjänster som i samverkan med BankID har effektiviserat in- och utbetalningar, vilket också bidrar till känslan av att spela utan att skapa ett konto. Sammanfattningsvis har alltså e-legitimation i många avseenden förändrat sättet vi spelar casino på nätet.

Bankärenden och myndigheter

E-legitimation har framgångsrikt integrerats i flera delar i samhället och är för många människor lika självklart att inneha som ett fysiskt ID-kort. Bortsett från att elektronisk legitimation används vid betalningar i vardagen och casinospel på nätet har det också ytterligare användningsområden.

Ett av dessa områden är bankärenden där det med hjälp av e-legitimationen BankID går att logga in, betala räkningar, föra över pengar och en rad andra saker. Det här tillvägagångssättet är betydligt bekvämare än att använda säkerhetsdosa eftersom istället för att knappa in långa koder så verifieras transaktioner snabbt med BankID.

Även myndigheter har moderniserats och det är därför lättare än någonsin att sköta diverse ärenden. Bland myndigheter som har anammat tekniken med e-leg syns Skatteverket, Bolagsverket, CSN, Försäkringskassan m.fl. I framtiden kan fler myndigheter få samma behandling.

Inrikes

Sverige når vaccinmålet för alla över 65

Folkhälsomyndigheten tar varannan vecka fram prognoser utifrån de vaccinleveranser som ska komma till Sverige. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Prognosen om att alla över 18 år ska ha erbjudits minst en dos vaccin till den 5 september ligger fast. Samtidigt kommer Sverige nå målet som går ut om två dagar om att ha vaccinerat 80 procent av alla över 65 år.

– Prognosen kan ligga fast eftersom det inte skett några större förändringar från leverantörerna. Det är en stabilitet i leveranserna, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Folkhälsomyndigheten tar varannan vecka fram prognoser om när den vuxna befolkningen samt personer i riskgrupp ska ha vaccinerats med minst en dos. Prognosen baseras på hur mycket vaccin som levereras.

Förra veckan kom över 772 000 doser vaccin till Sverige, enligt FHM:s statistik. Prognosen för innevarande vecka är 419 000 doser, nästa vecka 508 000 och veckan efter det 438 090 doser.

Når delmål

I långtidsprognosen för den 5 september har man helt plockat bort Astra Zenecas vaccin eftersom det inte ska användas för andra än personer över 65 år. Samtidigt vaccinerar inte Sverige med Janssens vaccin.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterade den 1 april en ändringsöverenskommelse gällande vaccinationerna mot covid-19. I den ingår också målet om att 80 procent av alla över 65 år ska ha fått en dos till den 16 maj – om två dagar.

– Det har regionerna uppnått. På nationell nivå har vi nu kommit upp i 89 procents täckningsgrad och ingen region ligger under 85 procent, säger Emma Spak.

– Vi tycker att det är väldigt positivt, och vaccinationerna fortsätter.

Den 12 maj var andelen av hela den vuxna befolkningen som vaccinerats med minst en dos 37,4 procent.

Ingen kapacitetsbrist

Regionerna har ingen kapacitetsbrist utan har tagit höjd för att kunna administrera 1,2 miljoner doser per vecka, men den volymen kommer man inte att komma upp i utifrån aviserade leveranser.

– Regionerna kan vaccinera mycket mer om det krävs. Man har byggt en mycket större logistik än de leveranser som kommer, säger Emma Spak.

TT: Finns det någon utsikt om att vaccinprognosen i september kan justeras och tidigareläggas?

– Om bolagen aviserar mer vaccin och de kan leverera mer tidigare under sommarmånaderna, då skulle prognosen kunna ändras. Men även här är det viktigt att det i sådana fall blir känt så fort som möjligt eftersom det innebär att regionerna behöver skruva ytterligare på sin kapacitet.

– Men blir det större leveranser kan prognosen justeras på ett sätt som gör att man är färdig tidigare, säger Emma Spak.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Uppsala lämnar "personlig lockdown"

Uppsala införde något som kallades 'personlig lockdown' i april. Nu tas det bort. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Region Uppsala lämnar nu det man kallade "personlig lockdown".
Från och med måndag är det de nationella rekommendationerna som gäller.

Beslutet innebär bland annat att barn och unga som är födda 2002 och senare kan delta i matcher och tävlingar en gång i veckan utomhus.

"När vi införde de lokala rekommendationerna och uppmanade till personlig lockdown befann sig länet i en extrem situation, med en sjukvård som närmade sig maxkapaciteten. Därför behövde vi strama åt ytterligare. Nu har detta gett effekt", säger biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman i pressmeddelandet.

Gillman varnar ändå för att tolka beslutet som att faran är över för Uppsalas del.

"Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi och Sverige har fortfarande en förhållandevis hög smittspridning. Många är ännu inte vaccinerade", säger hon.

I mitten av april deklarerade Region Uppsala "personlig lockdown" med motiveringen att vården låg "väldigt nära maxkapaciteten". I kampanjen uppmanade man invånarna att isolera sig och att utgå från att alla man möter är smittade.

Marianne Ahlenius/TT

Inrikes

Kraftig minskning av patienter på iva

Intensivvård av patient med covid-19 på Södertälje sjukhus. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Antalet covidpatienter på svenska intensivvårdsavdelningar har minskat rejält i nästan hela landet den senaste veckan.
– Vi hoppas att det är en verklig nedgång som vi ser nu, så att vi äntligen får en avlastning, säger intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren.

Den senaste veckan har antalet patienter med covid-19 på svenska intensivvårdsavdelningar (iva) minskat med drygt 60 personer, från 404 till 341. Minskningen syns i alla regioner förutom i Skåne, Norrbotten, Värmland och Blekinge, där trenden inte är lika tydlig.

Trots att smittspridningen och antalet covidpatienter på landets slutenvårdsvårdsavdelningar har minskat sedan en tid tillbaka har motsvarande minskning hittills inte märkts inom intensivvården.

– Det är naturligt att det är en eftersläpning, eftersom patienterna hamnar på iva senare i förloppet, och det blir det längre vårdtid. Men vi tycker ändå inte att det har hängt ihop riktigt, säger Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ansvarig för Sveriges intensivvårdsregister.

– Det har bekymrat oss en del, milt sagt, och vi har inte riktigt kunnat förklara varför det är så.

Inte som förra sommaren

Men även om utvecklingen nu ser positiv ut är situationen fortfarande allvarlig, understryker Johnny Hillgren. Smittspridningen kan snabbt vända uppåt igen om folk blir mindre försiktiga och börjar umgås mer när sommaren närmar sig.

– Vi är oroliga inför sommaren, säger intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren.

Till skillnad från förra sommaren, då det var den ursprungliga varianten av coronaviruset som drev smittan, är det nu den brittiska varianten som dominerar i Sverige. Den tycks vara bättre på att sprida sig.

– Trots att vi nu ser en nedgång så måste vi fortsätta att vara väldigt försiktiga och hålla avstånd. Om det blir en ökning under sommaren och i höst blir det väldigt, väldigt tufft för alla våra medarbetare, säger Johnny Hillgren.

Semesterolyckor

Under sommaren tillkommer dessutom många andra iva-inläggningar, i takt med att folk börjar ägna sig åt mer våghalsiga semesteraktiviteter, påpekar han. Det kan bli krävande för vården, eftersom operationskapaciteten på många håll har minskats för att klara intensivvården.

– Man får tänka på det och vara försiktig. Folk skadar sig när de cyklar downhill, klättrar på stegar och tak, åker motorcykel och andra saker som genererar både operationer och intensivvård, säger Hillgren.

TT: Hur skulle du säga att kapaciteten och orken är inom intensivvården i dag?

– Det är uthålligheten som är den stora utmaningen. Vi måste få se slutet på det här nu, så att alla medarbetare kan få den återhämtning som de behöver. Man orkar liksom inte i längden. Alla går på marginalerna nu, säger Hillgren.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Intensivvård under pandemin

Under pandemin har hittills omkring 7 400 personer intensivvårdats för covid-19. En stor majoritet av dem, över 5 200 personer, är män. De flesta, bland både män och kvinnor, finns i åldrarna 50 till 70 år.

Bland de personer som intensivvårdats klarar sig de flesta, men många avlider också. Överlevnaden är tydligt sämre ju äldre man är, och i gruppen över 80 är det bara omkring 4 av 10 som överlever. I de yngre åldersgrupperna, upp till 60 år, klarar sig omkring 90 procent.

De tillgängliga platserna inom intensivvården har varierat under pandemin. Målet är att det ska finnas 20 procents ledig kapacitet, men enligt en granskning som SVT gjort har den här våren det målet bara uppnåtts ett fåtal dagar.

Källa: Socialstyrelsen, intensivvårdsregistret och SVT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL