Annons

Oklar framtid för rörpost i Rosenbad

Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Rörpostsystem på Nordiska Kompaniet i Stockholm på 1920-talet. Arkivbild.
Rörpostsystem på Nordiska Kompaniet i Stockholm på 1920-talet. Arkivbild.Foto: Axel Swinhufvud/Wikimedia

Regeringskansliet i Stockholm är fortfarande utrustat med så kallad rörpost – ett kommunikationssätt som uppstod för att snabbt kunna transportera pappersdokument mellan olika delar av stora byggnader.

Men i och med e-posten och annan digital kommunikation används rörposten i Rosenbad allt mindre och därför ska det nu utredas huruvida den ska finnas kvar eller inte, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Annons

Rörposten uppstod i samband med industrialiseringen och är i städer som Paris och London numera klassad som kulturarv. Även i Berlin och Hamburg finns guidade underjordiska turer för rörpostintresserade, uppger Anders Lindeberg-Lindvet, intendent på Tekniska Museet i Stockholm, till Kulturnytt. I filmer som exempelvis Martin Scorseses "The wolf of Wall Street" används rörposten som ett sätt att snabbt kommunicera, berättar han.

Förr var rörposten vanlig framför allt i stora kontorskomplex. I dag används den på svenska sjukhus, bland annat för transport av blod.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig filmtitel.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons