Annons

WHO-chefen kräver rättvisare vaccinfördelning

Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Snedfördelningen i tillgång till vaccin i världen är fortsatt alarmerande, konstaterar Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han uppmanar rikare länder att dela med sig av överskottsdoser så att de fattigaste länderna åtminstone kan vaccinera sina sjukvårdsarbetare.

Annons

Av drygt 890 miljoner vaccindoser som distribuerats runt om i världen har över 81 procent givits till invånare i hög- och övre medelinkomstländer – medan låginkomstländer andel hittills är så låg som 0,3 procent, uppger WHO-chefen i en debattartikel i The New York Times.

Rika länder har talat gott om det globala vaccinationsprogrammet Covax, som är tänkt att tillförsäkra även fattiga länder vaccin. Men i praktiken har man undergrävt programmet genom att förbeställa så pass mycket vaccin så att de som står sig slätt i konkurrensen blivit utan, skriver Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Vissa länder har lagt ordrar på tillräckligt med doser för att vaccinera sina befolkningar flera gånger om, med löften om att dela med sig först efter att de använt allt de behöver."

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons