Malmö

Från soffan till milen – Johan kan inte sluta springa

Johan Färemo, till höger i grön tröja, tillsammans med sin MAI Runners-kamrat Anders Söderlin, till vänster.
Foto: Andreas Modess
Malmö
Skåne
Motion & Hälsa Ibland tar det tid att hitta rätt motionsform, något Malmöbon Johan Färemo vet då han i 40-årsåldern fann sin stora passion – löpning. Tio år senare har han nu sprungit över 70 motionslopp.

– Jag har ingen löparbakgrund, jag är bara en glad motionär.

För snart tio år sedan, 2012, vid en vanlig och klassisk 40-års kris, bestämde sig Malmöbon Johan Färemo för att dra på sig löparskorna. Sakta men säkert, med en dos av envishet, gick tempot upp och en dag klarade han av att springa den berömda milen utan att stanna.

– Det var en jätteupplevelse för mig, det har jag inte gjort sen jag låg i lumpen, så det blev en kick och sen hamnade jag genom vänner i löpgruppen MAI Runners, säger Johan Färemo om sitt löparintresse.

Fastnade i föreningslivet

MAI Runners är Malmös Allmänna Idrottsförenings löpargrupp för amatörer. Varje måndag i veckan samlas ett gäng löpsugna personer för ett intervallpass.

Efter ett tag i föreningen blev Johan Färemo tillfrågad om att gå med i styrelsen och ha hand om klubbens arrangemang. En position han behöll från 2014 till 2019.

– Det är jätteroligt, jag har blivit en del av MAI utan att mina barn har varit friidrottsaktiva, säger Johan Färemo, som nu ”bara” är administrativ ledare för löpgruppen samt vikarierande tränare för gruppen när det behövs.

Infaller måndagen på en röd dag så kan MAI Runners tänka sig att ställa in löppasset men annars kör man på, alltid utomhus och året om.
Foto: Andreas Modess

Sprungit över 70 motionslopp

Sedan Johan Färemo blev löpare har han hunnit med över 70 motionslopp och varje år tickar siffran upp. Det handlar inte om att jaga tider utan om upplevelsen. 2016 åkte han till San Francisco, USA, och genomförde ett halvmaraton i San Francisco Marathon. Loppet längs med stadens kust gav mersmak och varje år har Johan Färemo nu som mål att springa ett halvmaraton utomlands.

Men löpningen kommer inte helt utan smärtor och det gäller att man som motionär är aktsam och lyssnar på kroppen.

– Ju äldre man blir och när skadorna väl kommer så tar det lite tid innan de läker, jag har haft lite problem med en höft till och från som krånglar och lite med en baksida och då kan de ömma i två-tre veckor men när man var ung då gick det över på två-tre dagar, säger Johan Färemo.

21 097,5 meter med löparskor

På måndag är det dags igen, löpare ur MAI Runners kärngrupp, cirka 8-15 personer, gör sig redo för ett nytt intervallpass – oavsett väder. Samlingspunkten är vid Atleticum på Stadionområdet. Där sker uppvärmningen för några av de innan fler ur träningsgruppen ansluter vid det uttalade trädet i Pildammsparken.

För nästa år, efter att coronapandemin pausat motionsloppen två år i rad, väntar halvmarathon i Dubrovnik, Kroatien, för Johan Färemo, och det gäller att vara i form för att kroppen ska orka 21 097,5 meter med löparskorna på.

FAKTA

En glad amatörs löpartips

Hitta ett löpgäng som passar din ambition och tempo. ”Då har man en tid att passa, och några som väntar på en. För hur sliten du än är efter jobb till exempel och någon serie lockar så vet man att dit ska man för där står de och väntar”.

Var snäll mot dig själv i målsättningen. ”Första målet kan vara att köpa det du behöver – ett par bra skor. Börja jättelugnt, låt det gå flera veckor innan du säger att nu är jag löpare.”

Peppa dig själv med delmål. I Johan Färemos fall var det att springa en mil utan att stanna. ”Det är fortfarande ett av mina största löparminnen.”

Var observant på skador. ”Lär känna din kropp. När någonting är fel så avbryt och pressa dig inte över den där gränsen så att du får en bristning eller att knät knäcker. För tiden att komma tillbaka är ganska lång – och tråkig.”

Nyheter

Varannan motionslöpare drar på sig skador

Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Nyheter
Nyheter Hälften av alla motionslöpare skadar sig på ett år. Skaderisken är lika stor oavsett ålder, kön och erfarenhet.
Det visar en ny avhandling i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I studien följde man i ett års tid 200 motionslöpande män och kvinnor i åldrarna 18 till 55 år. För att delta skulle de ha löptränat i minst ett år, sprungit minst 15 kilometer per vecka och ha varit skadefria i minst ett halvår.

Deltagarna förde dagbok

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Så kommer du igång med löpträningen

”Variation av underlag är det som gör en starkare.” Hanna Katsler Mölstad vid sin favoritplats för löptärning i Malmö, Amfiteatern i Pildammsparken, där det finns låga och höga trappor, kullar, stigar och platt mark.
Foto: Eva Solér
Malmö
Skåne
Motion & Hälsa Löpning utomhus är den lättillgängliga, och coronavänliga, motionen som fler tar till runt om i parker, skogar och på gator. Men om man är helt grön på träningskonceptet vad ska man då tänka på? Friidrottstränaren Hanna Katsler Mölstad ger tips.

– Jag önskar att folk springer för att må bättre. Det måste inte vara skönt under tiden. Men att du faktiskt mår bättre så att det inte bara blir besvärligt, säger Hanna Katsler Mölstad.

Till vardags arbetar hon som friidrottstränare för ungdomar på MAI, Malmös Allmänna Idrottsförening, men i bagaget finns även en sjuksköterske- och massageterapeututbildning.

Kan inte köpa en god motion

Vill man ha en lite bättre kondition och faktiskt må bättre, då är springa ett extremt lätt sätt, för man kan göra det var som helst, när som helst och det behövs väldigt lite utrustning. Glöm de dyra löparbyxorna eller den nyaste vindjackan, det enda kravet på utrustning är ett par bra skor.

– Du kan springa i fula mysbyxor, du kan alltid säga att du är en hipster, konstaterar Hanna Katsler Mölstad.

Hamna inte i den klassiska fällan

Många är de som knyter på sig löparskorna och tänker att de orkar mer än vad de faktiskt gör. Lägg där till att många ofta tänker att ju snabbare löprundan är desto bättre. En logik Hanna Katsler Mölstad skakar på huvudet åt.

– De sätter ribban så högt att det omöjligt att upprätthålla den nivån, och efter två veckor gör det bara ont i kroppen.

Istället är receptet, om du är en ovan löpare, att börja extremt långsamt. En rejäl och hurtig promenad är inte fel, utan snarare nödvändig för att bygga upp kroppen och inte pressa den för hårt. Sätt upp målet att ”mellan de här lyktstolparna ska jag springa, resten blir promenad” uppmanar Hanna Katsler Mölstad.

– Att du faktiskt mår bättre så att det inte bara blir besvärligt, för när du då lägger av så kanske vinsten av att lägga av är för stor, det ska den inte vara.

Istället handlar det om att locka kroppen till att vilja mer.

– Du ska sakna det och du ska lägga det på en ribba där du orkar upprätthålla det, som en del av ditt liv.

En viktig detalj i löpträningen som flera missar är att värma upp ordentligt innan man börjar springa. Är kroppen varm minskar risken för skador, menar Hanna Katsler Mölstad.
Foto: Eva Solér

Löparknä och svaga fotleder

Det kan tyckas tjatigt men när man börjar ge sig ut i löparspåret gäller det att acceptera när kroppen gör ont.

– Vara trött är en sak, vara seg är en sak, men för att orka springa så behöver du faktiskt rörlighet i din kropp och stabilitet, du behöver sätta i gång de muskler du ska springa med, säger Hanna Katsler Mölstad.

Vanliga skador för ovana löpare är svaga fotleder, korta vader, löparknä och korta höftleder. Fotlederna kan stärkas genom att öva på att stå på tå och hälarna genom göra övningar på ojämnt underlag.

När det kommer till löparknät handlar det om att IT-senan, iliotibial-senan, som fäster mellan höftmuskulaturen och underbenets ovansida, blir för kort och för spänd och då drar den ner i knät. Har man åkt på att knät smärtar vid löpning är det bra att göra övningar som avlastar smärtpunkten och förbättrar rörligheten i lederna och muskelbalansen, till exempel knäböj och utfallssteg.

När det kommer till korta höftleder beror det på att vi sitter för mycket. Försök därför ta stående pauser, res på dig under en arbetsdag eller hemma och sträck ut.

– Den måste vara aktiverad för att annars kan du inte jobba med sätesmuskeln och höftböjaren som ska driva hela löpsteget, säger Hanna Katsler Mölstad.

En annan viktig aspekt att tänka på är hur man använder armarna när man springer. Öva därför på din armrörelse, för utan armarna är det lätt att nedre buk samt andningen inte hänger med.

– Användning av armarna och att tänka på andning är några av de vanliga svårigheterna nyblivna löpare har, säger Hanna Katsler Mölstad.

Schemalägg din löpträning

Sist men inte minst. För att soffans komfort inte ska locka för mycket eller om Netflix släppt en ny krimdokumentär, så är det klokt att lägga upp ett schema för din löpträning. Välj två eller tre dagar i veckan med en specifik tid som passar dig och bestäm dig för att ”de här dagarna springer jag på”.

– Annars kommer varje dag i veckan som du inte gör det vara ett misslyckande, säger Hanna Katsler Mölstad.

Men ofta är det tidsbrist som hindrar, hur lång tid bör ett löppass ta?

– Du ska vara tillbaka på 40 minuter, och då ska du ha uppvärmning och en liten nedvarvning, om du rör dig 30 minuter så är det jättebra, det räcker, konstaterar Hanna Katsler Mölstad.

Inrikes

Så tränar du ner risken för svår covid

Fysisk aktivitet skyddar mot svår covid. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Fysisk inaktivitet ökar risken för svår sjukdom och död på grund av covid-19. Bara ålder eller en tidigare organtransplantation utgör ett större hot, visar forskning.
PREMIUM

Att röra på sig är A och O. Även mitt i en brinnande pandemi. Inte bara för den allmänna hälsans skull, utan också för att skydda sig mot svår sjukdom och död på grund av covid-19.

Det säger Elin Ekblom Bak, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmöfestivalen ställs in

Nästa Malmöfestival är planerad 12 till 19 augusti 2022.
Foto: Highshot
Foto: Malmö stad
Malmö
Malmö För andra året i rad väljer Malmö stad att ställa in Malmöfestivalen. Man menar att pandemiläget inte är bra nog för att kunna anordna folkfesten.

På måndagen går Malmö stad ut med att man ställer in Malmöfestivalen 2021. Med anledning av pandemin väljer kommunen att skrota planerna på att flytta festivalområdet till några av stadens grönområden.

– Det är såklart tungt att behöva ställa in i år igen, men vi måste ha respekt för det rådande läget. Malmöfestivalen handlar om att mötas, att tillsammans under flera dagar uppleva musik, mat och kultur, säger David Östberg, en av tre projektledare för Malmöfestivalen, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Tågtrafiken igång igen mellan Lund-Malmö

Lund
Malmö
Skåne
Tågtrafik Ett arbetsfordon stod illa till vid tågspåret mellan Lund och Flackarp på måndagen. Trafikverket beslutade därför sig för bryta strömmen och stoppa all tågtrafik mellan Lund-Malmö.

– Arbetsfordonet har inte vält mot spåret, men det kanske skulle kunna göra det och innan vi vet så har vi valt att bryta strömmen och stoppa trafiken, säger Dennis Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det var strax innan klockan 13 som tågtrafiken mellan Lund-Malmö stoppades på grund av att ett arbetsfordonet står illa till och nära spåret mellan Lund-Flackarp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Skåne

Malmö fick Skånes första paketboxar

en stor låda utanför ett flerfamiljshus. Den är blå och grå.
Foto: Lars Sjögren
Skåne
Malmö
Skåne I veckan sattes Malmös första paketboxar upp. Nyfikenheten bland närboende var stor.
– Någon timme efter att vi satt upp dem brukar vi märka det i våra system, säger Post Nords Viktor Rosenqvist.

I februari gick Post Nord ut med ett pressmeddelande om att de ska sätta upp 500 paketboxar i Stockholm, Göteborg och Malmö. I veckan hände det de facto i Malmö. Tolv paketboxar sattes upp på olika platser i Malmö.

På Sergels väg var nyfikenheten stor. Många närboende gick ut för att inspektera vad som hamnat på deras tomt. Information finns att läsa på paketboxarna. Vill man ha sitt paket levererat hit istället för till ett ombud så kan man nu få det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Skånsk ekosalong korad till landets bästa

Johanna Lindskoug och Cecilia Nilsson driver ekosalonger och tillverkar giftfria naturprodukter. Nu har de tilldelats priset ”Sveriges bästa Ekosalong 2021”
Hässleholm
Lund
Malmö
Hässleholm/Lund Efter nian på Läredaskolan gick Cecilia Nilsson frisörskolan i Kristianstad. Nu har hon kammat hem priset för Sveriges bästa ekosalong som hon driver tillsammans med vännen Johanna Lindskoug.

– Det här är resultatet av vårt hårda arbete för att bygga frisersalonger som inte använder skadliga produkter, berättar Cecilia Nilsson vars ”Bruns Frisörer” vann årets kategori ”Bästa Ekosalong 2021” i tävlingen ”Organic Beauty Awards 2021”.

Det är Sveriges första pris inom hållbar ekologisk skönhet och drivs av den ideella branschorganisationen NOC Sweden. I år har drygt 200 produkter deltagit i tävlingen med vinnare i 17 kategorier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Pågatåg bär Safaris söners namn

Malmö
Skåne
Malmö Under lördagen hyllades den förre MFF- och landslagsspelaren Behrang Safari vid Skånetrafikens pressvisning på Malmö Centralstation. Hans båda 9-åriga söner tittade storögt och förväntansfull på när pågatåget med deras namn visades upp.

Leon och Emiliano – by Behrang Safari. Så står det med snirkliga bokstäver på det lila tåget. Och med ens är ett vanligt tåg lite ovanligt.

Behrang är en välkänd Malmöprofil och en stor lirare, både på och utanför fotbollsplanen. Han har ett stort engagemang i frågor om mänskliga rättigheter och är själv ambassadör för en stiftelse som stödjer forskning och ökar förståelsen kring autism. Hans 9-åriga söner älskar de lila pågatågen och har genom åren gjort många resor med dem. Därför vill Skånetrafiken glädja familjen med namngivningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL