Annons

Valborg på nytt sätt – firandet blir digitalt

Inga stora studentfestligheter, inga samlingar med körsång vid brasor. Valborg blir annorlunda även i år.
I vissa städer stängs parker med staket och förbud. På andra håll är det öppet.
Om man ska fira tillsammans med många, är det digitalt som gäller.
Publicerad 28 april 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
I Stadsparken i Lund kan omkring 30 000 studenter och andra samlas en vanlig valborgsmässoafton. Men i år, liksom ifjol, har kommunen satt staket runt parken.
I Stadsparken i Lund kan omkring 30 000 studenter och andra samlas en vanlig valborgsmässoafton. Men i år, liksom ifjol, har kommunen satt staket runt parken.Foto: Johan Nilsson/TT

Studentstäderna Uppsala och Lund har utfärdat vistelseförbud under valborgshelgen i i parker där normalt många tusen människor samlas.

I Lund sätter man också, liksom ifjol, upp staket runt Stadsparken. Däremot upprepas inte förra årets uppmärksammade spridning av hönsgödsel som avskräckare i parken.

Annons

Då, 2020, hjälpte det kyliga vädret till att lugna valborgsfirandet.

– Det blev inga folksamlingar någonstans i Lund, säger Kajsa Sigvardsson, pressansvarig på kommunen.

Stockholm och Göteborg har båda valt att inte ha vistelseförbud i parker under valborg.

– Vi har inte riktigt samma tradition som vissa andra städer med stora valborgssamlingar och firanden, säger Sebastian Tabrizzi, säkerhetsstrateg på Stockholms stad.

Bättre vara ute

Han påpekar att det i grunden är bättre att vara utomhus än inomhus, ur smittskyddssynpunkt – så länge man håller avstånd.

– Ett förbud på vissa platser kan riskera att skapa trängsel på andra platser, framhåller Tabrizzi.

I Göteborg har frågan om ett tillfälligt vistelseförbud på valborg främst gällt Slottsskogen. Men kommunen valde att avstå, av samma skäl som i Stockholm.

– Vi har gjort en sammanvägd bedömning, tillsammans med smittskyddet, att nackdelarna skulle överväga fördelarna, säger Filip Lundgren, säkerhetschef på Göteborgs stad.

Kortege i fönster

Helgens stora begivenhet i Göteborg brukar vara Chalmers-studenternas kortege med lastbilar och upptåg genom centrum. I år byggs i stället 42 kortegevagnar som kommer att ställas ut i centrala skyltfönster under helgen.

– Vi har nog tyckt om utmaningen i att arrangera något annorlunda, säger Andreas Andersson, ordförande i cortegekommittén.

Annons

En livestream på nätet blir det också från Chalmers. Och även kommuner runt om i landet satsar digitalt.

Förra året valde Luleå att direktsända majbrasan.

– Det var en hel del som tittade. Slow-tv är populärt, säger Katja Güth Laitila, kommunikatör på Luleå kommun.

Inspelad majbrasa

I år blir det dock en inspelad brasa som valborgshälsning. Liknande upplägg med hälsningar finns på andra håll.

Till exempel i Karlstad, där kommunen lägger ut en film på sociala medier. Det traditionella firandet i Mariebergsskogen är inställt.

– Det drar mycket folk i vanliga fall. Men förhoppningsvis blir det inte så i år, säger Emelie Wastelius, kommunikatör på Karlstads kommun.

I Dalarna brukar folk samlas vid majbrasor på hundratals platser runt om i länet. Men nu har polisen inte fått en enda ansökan om offentlig tillställning för valborgsfirande.

– Sen kan man ju inte veta om en och annan kommer att genomföra nånting ändå, säger Mats Lagerblad, kanslichef på polisen i Dalarna.

Men i så fall är polisen beredd att ingripa, med stöd av ordningslagen och pandemilagstiftningen.

– Vi börjar bli ganska vana vid hantering av pandemiproblematiken, säger Lagerblad.

Annons

I Uppsala uppmanas studenter anmäla grannar som har fest, rapporterar P4 Uppland. Det är Uppsalahem och Studentstaden som uppmanar sina hyresgäster att ringa till störningsjouren som skickar väktare.

Till fritidshuset

Men vad gör folk i praktiken i stället för det vanliga valborgsfestandet?

Jo, förra året reste fler än vanligt från storstäderna till sina fritidshus, enligt Telias nätverksdata.

Den som längtar efter stora fester kan försöka trösta sig med devisen som Uppsala kommun lanserar: "Bara tolv månader kvar till valborg".

Micke Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons