Annons

Svante Thuresson död – "vår stora jazzman"

Artisten Svante Thuresson har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 84 år gammal.
– Han lämnar verkligen ett stort tomrum efter sig, säger sångerskan och vännen Lill Lindfors.
Publicerad 13 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Svante Thuresson har avlidit efter en längre tids sjukdom, 84 år gammal. Arkivbild.
Svante Thuresson har avlidit efter en längre tids sjukdom, 84 år gammal. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Jazzlegendaren Svante Thuresson hade en lång karriär bakom sig som sångare och musiker. Han började egentligen sin bana som trumslagare och turnerade flitigt med Putte Wickman och Gals and Pals.

Han medverkade även i revyer av Hasse och Tage och Povel Ramel och tävlade ett antal gånger i Melodifestivalen.

Annons

Musikerkollegan Claes Crona, som arbetat med Svante Thuresson i mer än 25 år, skriver på sociala medier att han hade flera projekt planerade med Svante Thuresson, men att pandemin kom emellan:

"Jag skulle kunna skriva spaltmeter om vad Svante varit med om som artist och hur otroligt roligt vi haft under så många år. Vila i frid kära Svante."

Lindfors: Han var unik

– - Det finns ingen som Svante. Han lämnar verkligen ett stort tomrum efter sig. Men han lever ju också vidare genom inspelningar och våra minnen med honom, säger Lill Lindfors till TT.

Hon har jobbat med Svante Thuresson så många gånger och år att det är svårt att nämna ett enskilt minne, säger hon. Duon kopplas ofta till klassikern "Nygammal vals", som ledde till en andraplacering i Eurovision Song Contest 1966.

– - Han var en underbar sångare, fantastisk och unik. Hans röst var så egen, man hör direkt när det är Svante som sjunger. Musikaliskt superbegåvad, säger Lill Lindfors.

Rytmen i blodet

Trombonisten Nils Landgren beskriver Svante Thuresson som "vår stora jazzman".

– Han hade ett underbart humör och en fantastisk musikalitet och timing. Han var alltid professionell, jättetrevlig och roligt och någon som man gärna jobbade tillsammans med, säger han.

Även artisten Louise Hoffstens vägar korsades ett antal gånger med Svante Thuressons genom åren och hon minns honom som en otroligt musikalisk människa.

– Han var ju trummis från början och hade rytmen i blodet. Han var fantastiskt rolig och inspirerade att jobba med för att han var så lekfull med musiken, säger hon och lägger till:

– Han har liksom alltid funnits med, jag har svårt att tänka mig den svenska musikvärlden utan honom, det känns jättekonstigt.

Fick hederspris

Annons

2017 tilldelades Svante Thuressons Svensk Jazz hederspris för livslång insats inom jazzmusiken och samma år fick han även motta Cornelis Vreeswijk-stipendiet.

"Det ofattbara har hänt och jag känner stor sorg och bedrövelse. Vi hade ju så mycket kvar att göra. Så ledsen", skriver Viktoria Tolstoy på sociala medier.

I november skulle de två uppträda tillsammans i vad som marknadsförts som "ett mästarmöte inom den vokala jazzen".

Enligt Ekot i Sveriges Radio avled Svante Thuresson i början av veckan.

Kristina Erkenborn/TT

Sophie Tanha/TT

Nils Landgren och Svante Thuresson under under "Allsång på Skansen" 2017. Thuresson började egentligen sin musikkarriär som trumslagare. Arkivbild.
Nils Landgren och Svante Thuresson under under "Allsång på Skansen" 2017. Thuresson började egentligen sin musikkarriär som trumslagare. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons